Hiçbir kış sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uğramadan geçmiyor. -Hal Borland |
|
||||||||||
|
Kültüre sanata, okumaya yazmaya bu kadar çok önem veren, ancak kültürel aktivitelerin de az olduğu kentlerden biriydi İskenderun. Bu saptamalarım mübalağlı gelebilir. Ancak Türkiye coğrafyasını hemen hemen bilen ve bu tür sosyal etkinlikleri takip eden birisi olarak bir savımı masaya bırakıyorum. Son onbeş yılda kültür sanat adına önemli bir adım atılmadı İskenderun’da. Kültür sanat olarak, festivallerde bir kaç popüler sanatçının konseri yeterli görüldü.. Yerel seçimler sonrası kültür de sanatta gözle görülen bir canlanma bir hareketlenme ortaya çıktı. Tiyatrolar, ses sanatçıları, yazarlar akın ediyor İskenderun ve bölgeye. Yazar Cezmi Ersöz, 18 Mayıs 2009 Pazartesi günü öğleden önce Sarımazı’da bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda yapılan Kermes de öğrencilerle, öğleden sonra da Ferda kitabevinde okurlarla söyleşi yaptı, kitaplarını imzaladı. Okuyucularınca oldukça ilgi gören yazar, İskenderun’dan çok memnun ayrıldı. Edip Akbayram, Karağaç'ta en güzel şarkılarını sevenlerine okudu. 19 Mayıs Salı günü Üniversite öğrencıleri Anıt Alanı’nda söyledikleri şarkı ve türkülerle hoşça vakit geçirilmesini sağladılar. Halkın yakın ilgi gösterdiği geleneksel şenlik oldukça canlı geçti. Ülkenin her köşesinde moda olan Karadeniz’in çok hareketli ve kuralsız oyunu “Kolbastı/Hoptek” oyunu İskenderun’da öğrenciler tarafından defalarca söylendi ve oynandı. Turgut Özakman’ın aynı adlı romanından uyarlanan Samsun Sanat tiyatrosu tarafından sahnelenen “Diriliş” adlı tiyatro oyunu, İskenderun ADD’ nin katkısıyla 23 Mayıs Pazar günü seyircilerle aynı gün iki kez buluştu. Katılım oldukça yüksekti ve coşkulu bir izleyici kitlesi vardı. 22 Mayıs 2009 Pazar günü akşamı Belen’de tek kişilik müthiş güzel bir oyun izledim. Oyun Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı’nda, Ayşe Keklikçi ve Oyuncu’nun yaratıcı gücüyle düzenlenmiş, Kervansaray’ın bir köşesinde çok hoş ve naif bir sahnede oynandı. Oyunun adı; “ Evveli aşk ahiri aşk- vesselâm- Avcı Kekliği” Taa.. İstanbullar’dan, 35 yıl sonra Belen’e doğduğu topraklara, borcunu ödemek için gelen, tiyatro oyuncusu Mehmet Beyazıt seyircileri adeta oyunculuğuyla büyüledi. Çok keyifli bir oyun sundu seyircilere. Bundan sonra Belen’de memleketine hizmet verecek olan usta oyuncu Mehmet Beyazıt’ı tanımak ve oyununu seyretmek çok güzeldi. Sanatın ve sanatçının ihmal edildiği günümüzde böyle bir sanatçının Belen’e gelmesi ve orada sanatını icra edecek olması bölge için gerçekten bir şanstır. Bir akşam tesadüfen tiyatro oyuncusu Abdullah Şahin rastladım bir lokantada. İskenderun’a tiyatro oynamak istediğini söyledi. Birkaç saat sohbet ettik. Sanatın edebiyatın hayatın dışına nasıl çıkarıldığını konuştuk. Abdullah Şahin Halk Tiyatrosu “Üvey Karım” adlı oyunu, 25 Mayıs 2009 tarihinde Belediye Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturdu. Büyükdoğu Tiyatrosu, sanatçı Feridun Akın’ın yönettiği “Ateşi ve İhaneti Gördük” isimli oyunu 12 Haziran Cuma günü Belediye Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.. 5 - 9 Temmuz 2009 tarihlerinde yapılacak Uluslararası Turizm ve Kültür Festivali geçmiş yıllara göre daha görkemli, daha bir çoşkulu, sanatsal ve kültürel boyutunun zengin olacağı kanısındayız. Şehir merkezinde dolaşırken söyleşilerin, konferansların, seminerlerin duyurularına çok miktarda rastlıyoruz. Bir kıpırdanma bir silkiniş bir canlanma var. Sevindirici gelişmeler bunlar. İkinci Dünya Savaşı sonrası, harap olan Almanya tiyatro sayesinde gelişme sürecine girmiş ve öncelikle her kente tiyatro binaları yapılmıştır. İskenderun’da pek çok tiyatro çalışmaları vardır. Fakat bunlar diğer kültürel faaliyetler gibi yeterli destekten mahrumdur. İskenderun; demokrafik, iklimsel ve coğrafi konumuyla kültüre sanata her zamankinden daha çok yakındır. Oluşacak bu yeni haliyle İskenderun, çevresindeki kentleri ve beldeleri de etkileyeceği aşikardır. Eğitim sadece okulda verilmez. İnsan yaşadığı her an eğitimin içinde yer almaktadır. Bunun yolu da kültürel ve sanatsal etkinliklerle gerçekleşmektedir. Bu çabaya her türlü katkıyı veren, destek olan kişi ve kurum ölümsüzlüğe kulaç atmaktadır. Ali Yüce’nin, ki kendisi Antakyalı’dır. Güzel bir şiirini yürek tadıyla okuyalım. TUTKAL Bir sabah uyandım baktım Düşüm yastığıma yapışık Şiir yazarken ölmüşüm Dilime yapışık sözcükler Çığlığım tavana yapışık Eğilip baktım pencereden Rüzgâr damlara yapışık Gözlerime yapışık Antakya Ölü götürüyor üç-beş kişi Ayakları yola yapışık Kime küsmüş nar ağacı Çiçeklerini yere atar Cellât üşür gölgesinde Tere batmış darağacı Ayakları köze yapışık Sen nasıl baharsın böyle Bütün kuşların tek kanatlı Korkuları tüylerine yapışık Ağaçların çiçek açmış Acıları dallarına yapışık Sen ne biçim uygarlıksın Parmağın tetiğe yapışık Özgürlük beslersin kafeste Kadınların çiçek açmış Sıcaklığı vitrinlere yapışık Bir sabah uyandım baktım Çürük bulutların altında Takla atıyor kirli sular Işığa sövüyor üç-beş kişi Kimlikleri yüzlerine yapışık
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |