..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Egoistlerin en güzel yaný baþkalarý hakkýnda konuþmuyor olmalarý. -Lucille S. Harper
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ceyhan ÖZTÜRK




21 Eylül 2009
Sümerli Gýlgamýþ ve Albert Camus  
Sümerli Gýlgamýþ ve Albert Camus

Ceyhan ÖZTÜRK


Ölümsüzlüðü arayan Sümerli Gýlgamýþ ile Albert Camus arasýnda yaklaþýk 4.500 yýl fark vardýr. Ya düþünsel anlamdaki mesafe farký? Belki de hiç yok..


:BBEJ:
"Ölümü Beklemek Ya Da Onun Seni Beklemesine Alýþmak”

Ölüm, canlýlarýn hayatlarýnýn sona ermesi olarak tarif edilebilir. Günümüze kadar da hiçbir canlý bu kaderinden kurtulamamýþtýr ve kurtulamayacaktýr. Bir canlý için hayatýnýn sona ermesinden daha etkileyici mesele olamayacaðýndan, insanoðlunun ölüme karþý tutumu incelenmeye deðer bir konudur.
     
Albert Camus, Yabancý adlý romanýnda insanýn (belki de yirminci yüzyýlýn insanýnýn diye özellikle belirtmek gerek) ölüme karþý tutumunun nasýl olmasý gerektiðini, bir olay örgüsünde þöyle açýklamaktadýr:

“Ama herkes bilir ki, hayat yaþamaya deðmez. Aslýna bakarsanýz, insan ha otuzunda ölmüþ ha yetmiþinde, pek önemli deðildi. Çünkü her iki halde de, pek doðal ki, baþka erkekler de baþka kadýnlar da yaþayacaklardý, hem de binlerce yýl. Sözün kýsasý, hiçbir þey böylesine açýk deðildi. Þimdi de olsa, yirmi yýl sonra da olsa yine bendim ölecek olan. Þu anda beni bu düþüncemde biraz üzen þey, yirmi yýl daha yaþamayý düþünürken, yüreðimin korkunç derecede hoplamasýydý. Ama onu bastýrmak için yirmi yýl sonra yine o gün gelip çattýðý zaman, düþüncelerimin ne olduðunu hayal etmek yetiyordu. Deðil mi ki, insan ölecekti, öyleyse bunun ne zaman ve nasýl olacaðý pek önemli deðildi…”

Yukarýdaki bu sözler, bir insanýn ölüm duygusuna ne kadar alýþtýðýnýn veya alýþabileceðinin göstergesidir. Bu alýþkanlýðýn büründüðü gerekçe de ortadadýr: madem sonuçta ölüm duygusu tadýlacaktýr, o halde ne zaman ya da nerede olduðunun bir önemi yoktur. Standart bir insanýn kabul edebileceði bir düþüncedir bu ve bence de böyle kabul edilmelidir. Bu kabullenmenin gerekçesine bir örnek verelim:

Yazýnýn kaþifi olan Sümerlerin birçok edebi türde eserleri vardýr. Bunlardan biri de Gýlgamýþ Destaný’dýr. Gýlgamýþ bir kraldýr ve çok sevdiði dostu Enkidu’nun ölümü onu çok üzmüþ ve etkilemiþtir. Esasýnda onu etkileyen bir dostun ölümü deðil bizzat “ölüm”ün kendisidir. Çünkü dostunun ölümü üzerine þöyle demektedir Gýlgamýþ: “

“Ben de ölmeyecek miyim Enkidu gibi,
Ben de yok olmayacak mýyým onun gibi”

Ve bunun üzerine Gýlgamýþ sonsuzluðu yani ölümsüzlüðü aramaya baþlar. Baþýndan türlü türlü olaylar geçer ama baþarýlý olamaz. Sonuçta yapmasý gerekeni anlar ve ölümü bekler. Ölümün kaçýnýlmaz bir gerçek olduðunu, eninde sonunda öleceðini kabullenmiþtir artýk. Ýþte bu arayýþ bize 4.500 yýl önceden, insanýn ölüme karþý tutumunun nasýl olmasý gerektiðini göstermektedir: Eninde sonunda ölüneceðini kabul etmenin yanýnda ne zaman ve nerede öldüðünün de önemi yoktur. Madem biziz ölecek olan, tadacaksak mutlaka o duyguyu, bundan kaçmanýn ne anlamý var? Ýþte bu sorunun karþýlýðý beraberinde çok önemli bir soruyu da akla getirmektedir: “Öyleyse, hayat çok da ciddiye alýnacak mahiyette deðil midir?” Tam da burada Peygamber’in bir hadisi akla geliyor:

“Hiç ölmeyecekmiþ gibi bu dünya için, yarýn ölecekmiþ gibi Ahiret için çalýþ.”
Bu hadis günümüz düzeninin devamý için þarttýr elbet ama bizim vardýðýmýz sonuç, bu hadisin temel mantýðýna belki çoðu yönüyle zýt olmaktadýr. Bizim vardýðýmýz sonucu bu hadis üslubuyla anlatýrsak sanýrým þöyle olur:

“Bugün ölecekmiþ gibi kendin için,, yarýn ölecekmiþ gibi yine kendin için yaþamana bak.”

Elbette bu kompozisyonda bir sonuca varmak gerek. Benim vardýðým sonuç ise Albert Camus’un ve kendisi arasýnda 4.500 yýl fark olan ama yine de bu konu hakkýnda ayný sonuca varan Gýlgamýþ’ýn fýsýltýlarýdýr:

“Hepimiz öleceðiz Enkidu gibi,
Hepimiz yok olacaðýz onun gibi,
Öyleyse ne önemi var korkmanýn,
Ölecek olan bizsek eðer?
Ha otuz yaþýnda, ha yetmiþ
Ne fark eder
Ölecek olan bizsek eðer?”



     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zordur Gerçeklerle Yaþamak [Þiir]
Anlýk Þiirler [Þiir]
Sevgiye Saygý [Þiir]
Üstatlara [Þiir]
Yardýmda Terüddüt Etme [Þiir]
Sevginin Deðeri [Þiir]
Elveda ve Dua [Þiir]
Türk Kadýnýnýn Tarihteki Yeri ve Önemi [Ýnceleme]
Altýn Elbiseli Adam [Ýnceleme]


Ceyhan ÖZTÜRK kimdir?

Ceyhan ÖZTÜRK S. Ü. Fen-Edeb. Tarih Böl. Harran Üniv. Sosyal Bilimler Enst.

Etkilendiði Yazarlar:
Kendimi bulduðum tüm þair ve yazarlar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ceyhan ÖZTÜRK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.