..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Nazlý Usta




13 Kasým 2009
Türkiye"de Demokrasi  
Türk-Ýþ Sendikalar Konfederasyonu Örneði

Nazlý Usta


Türkiye'de demokrasinin oluþumu ve evrimi erken cumhuriyet döneminden itibaren tartýþmalý bir konu olmuþtur. Burada da bu mevzu Türk-Ýþ Sendikalar Konfederasyonu örneði üzerinden analiz edilecektir.


:BAGB:
Demokrasi, genellikle devletlerin yönetim biçimi olarak deðerlendirilmesine raðmen, her türlü organizasyonda ( bir sendika, bir siyasi parti, bir okul derneði,.. vb.) kullanýlabilecek olan bir idare þeklidir. Bu çalýþmada da, kelime anlamýyla “halk zümresinin iktidarý” demek olan bu kavramýn, Türkiye’de güncel hayat içindeki iþleyiþi incelenecek; bu noktada da Türk-Ýþ Sendikalar Konfederasyonu örnek olarak kullanýlacaktýr.
Türkiye tarihinde Türk-Ýþ, demokrasinin temellenmesi için kapitalizmin içinden, sistemli bir iþçi hareketinin patlak vermesi gerektiðini savunan Wood’a karþýt görüþ olarak öne sürülebilecek güzel bir örnektir. “Ülke çapýnda hemen hemen tüm iþkollarýný kapsayan ilk örgütlenme” olarak tarif edilen ve 1952 yýlýnda oluþturulan konfederasyon, günümüze kadar, devletle ve hükümetlerle “iþbirliði” yapmýþ olmak sebebiyle eleþtirilmiþtir.
Türk-Ýþ’in, bir konfederasyon olarak, sýnýf temelli örgütlenme yerine, milliyetçiliði ön plana çýkaran, anti-komünist bir tutum sergilediði görülebilir. Yüksel Akkaya, bu tavýrla, iþçilerin sýnýfsal temelde düþünmeleri engellenmeye çalýþýldýðýný söylemektedir. Yýldýrým Koç da bu noktada, “Sosyalist nitelikli bir programý benimseyen ve ‘iþçi’ ‘çalýþan’ veya ‘emekçi’ kimliðini öne çýkaran siyasal örgütlenmeler (…) iþçiler tarafýndan benimsenmedi” demektedir.
Konfederasyon, kurulduðu 1952 yýlýndan 1960’a kadar Demokrat Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasýnda kalmýþtýr. Ýþçilerin çoðunun DP’yi desteklediði, partinin de onlarýn desteðini alabilmek için, bu sýnýfa çeþitli haklar ve özgürlükler verdiði söylenebilir. Ancak DP bu dönemde, sendikalarý kendi çizgisinde politize etmeye çalýþmýþtýr. DP’nin, bu üst örgütü, “iþçilerin resmi temsilcisi olarak tanýmaktan çok, kendi siyasal iktidarýna baðýmlý kýlmak için çabala[dýðý]” söylenebilir.
Hükümetten bu kadar baský gören konfederasyon, ülkeyi darbeye taþýyan sürecin sonunda, 27 Mayýs’a destek vermiþ, DP’li olduðu bilinen Baþkanýný ve Yönetim Kurulu üyelerini ihraç etmiþ, Baþbakan Adnan Menderes’e baðlýlýk mesajý gönderdiði için Genel Sekreterine zorunlu izin vermiþtir. Türk-Ýþ’in, açýkça destek verdiði tek antidemokratik uygulama bu deðildir. Konfederasyon, Türkiye tarihinde darbe olarak nitelediðimiz 12 Mart’a ve 12 Eylül’e de açýkça destek vermiþtir.
Türk-Ýþ Baþkanlar Kurulu 12 Mart’tan sonra, “Bugüne kadar, Anayasa düzenine, dolayýsýyla demokratik rejime baðlýlýðýn en güzel örneklerini vermiþ bulunan Türk Silahlý Kuvvetlerinin, duruma, ortada hiçbir sebep yokken müdahale ettiðini söylemek mümkün deðildir” açýklamasýný getirmiþtir. 12 Eylül askeri darbesinin ardýndan da benzer bir açýklama gelmiþ, Türk-Ýþ Yönetim Kurulu “ 12 Eylül’den sonra, yurdumuzun en büyük iþçi kuruluþu olarak Milli Güvenlik Konseyi’ne yardýmcý ve destek olmayý bir vatanperverlik saymaktadýr.” demiþ ve Türk-Ýþ Genel Sekreteri ( Sadýk Þide ) askeri yönetimin Sosyal Güvenlik Bakanlýðý görevini ifa etmiþtir.
Buradan da görülebileceði üzere; demokrasinin iþlemesi, iþçi sýnýfýnýn, kapitalizmin karþýsýnda ayakta kalabilmesi için bir yol olarak öne sürülen sendikalar, Türk-Ýþ örneði üzerinden ele alýrsak, Türkiye’de saðlýklý bir geliþme evresinden geçememiþtir. Ýþçi sýnýfýna devrim için gerekli olan dinamizmi, Türk-Ýþ gibi konfederasyonlarýn veremeyeceði açýktýr. Ayrýca, antidemokratik uygulamalarýn en baþýnda sayýlabilecek askeri darbelere, ülkede her görüldüðünde destek veren, açýk ve net bir þekilde ordunun yanýnda, ona destekçi bir tavýr alan bu konfederasyonun “demokrasi” bilinci de tartýþmalýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?
Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit
Disk, Tip ve Sosyal Politika Ýliþkisi
Ermeni Tehciri Meselesi
22 Temmuz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klasik Türk Müziði'nin Osmanlý'dan Cumhuriyete Geçiþteki Deðiþimi ve Milliyetçiliðe Etkisi
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Demokrat Parti
12 Eylül
Türkiye - Ortadoðu Ýliþkileri
Körfez Savaþý ve Türkiye
Osmanlý - Türk Belgelerine Göre Ýttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikalarý*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaþ Profilinin Evrimi*
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk
Türk - Kürt Sorunu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðru Nerede [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Tek Sen [Þiir]
Zordu [Þiir]
Ýstanbul'da [Þiir]
Ne Deseydim? [Þiir]
Bilirim [Þiir]
Dilsiz Uþak ve Yaratýlan Simetriler [Öykü]
Akýllýlýk ve Delilik Üzerine... [Öykü]
Ýki Bardak Çay [Öykü]


Nazlý Usta kimdir?

Deðiþken ruh hali deðiþik yazýlar. Bazen iç yakan bir acý, bazen siyasi bir eleþtiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Görünür görünmez her þey... Yaþadýðýmýz, yaþamayý istediðimiz, bir gün yaþamayý hayal ettiðimiz her þey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrýntýda kalan herkesten...Her þeyden...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazlý Usta, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.