..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Türkiye
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
M.NÝHAT MALKOÇ
Deneme > Yapýtlar

M. NÝHAT MALKOÇ Ýstanbul'un fethi Türk ve dünya tarihinin dönüm noktasý olmuþtur. 29 Mayýs 1453 tarihi, bizim açýmýzdan karanlýk bir devrin batýþýný, yepyeni ve aydýnlýk bir devrin müjdesini fýsýldar kulaklarýmýza. Bu tarih, Osmanlý’nýn muhteþem bir cihan devletine giden yolunu da ardýna kadar açar. Zulme rýza gösterenler ve zalimden yana olanlar sahnenin dýþýna itilir; Ýslâm’dan ilham alan daha adil bir dünya nizamý yeniden þekillenir.

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye
 Karamanoðullarý Devleti  (Aziz Dolu)

Karamanoðullarý Anadolu’nun Türkleþmesine çok büyük emek vermiþtir.
 Anadolu'nun Türklüðü  (Aziz Dolu)

Anadolu; en az yedi bin yýllýk Türk beþiði..
 Hey Gidi Gençlik Parký  (Ahmet Zeytinci)

Yapýldýktan sonra ki ilk aþamada Ankara ikliminde yaþayabilecek kuþlar için bir bahçe, açýk hava tiyatrosu, çocuk bahçesi, yüzme havuzu, atlý gezintiler için bir gezi yolu bulunmaktaymýþ. Daha sonra 1951 yýlýnda Lunapark benzeri bir oyun parký kuruluyor... 1957 yýlýnda TCDD, yani devlet demir yollarý tarafýndan parkýn etrafýný dolaþan iki tren iþletmeye alýnýyor. Bir de nikâh salonu kuruluyor park içerisinde. O yýllarda birçok sevdalý, niþanlý çift bu nikâh salonunda hayatlarýný birleþtirmiþlerdir... Çocukluk yýllarýmýzda o trene ailecek biz de bindik beþ on kere ve çok büyük haz aldýðýmýzý anýmsýyorum...
 Baþörtülü Cadýlar  (Yûþa Irmak)

Arthur Miller “Cadý Kazaný”ný yazdýðýnda Amerika McCarthy dönemini yaþýyor ve komünistler girdikleri inlerde bir bir avlanýyordu. Daha bir yüz yýl bile geçmeden yeni bir cadý avý baþladý ve hepimiz bu avýn Müslümanlara yapýldýðýný yakinen biliyoruz!
 Yunanistan'dan Börek Ýthal Ediyormuþuz. Haberiniz Var mý?  (Hamdiye Hatipoðlu )

Yunanistan; Baklava, Lokum derken Böreðimizi de elimizden alýyor gibi.. Bize de yediriyor.. ohh afiyet olsun..
 Bir Baþka Dünya: Hatay  (kemal düz)

tadýmlýk ama bir o kadar da doyumluk hatay hatýralarýný da içine alan eser, hatay’a dair pek çok sýr perdesini aralayarak onu birinci elden tanýmamýzý ve sevmemizi saðlýyor. kemal düz, bununla da yetinmiyor, kitabýn sonuna eklediði tam 28 adet seçme ve deðme kaynak eserle çalýþmasýný pekiþtirerek okuru zengin ve ufuk açýcý bir okuma uðraþýna davet ve teþvik ediyor.
 Hangi Duruma Göre Neler Yapýlýr - 3 -  (Ahmet Zeytinci)

Trafikte haliyle insan uzun zaman geçirdiðinde, sinirleri laçka olur morali bozulur... Bu sýkýntýlý durumu atlatmak için bir takým þeyler yapmak lazým. Yanýnýzda her zaman kolay okuyabileceðiniz bir iki kitap bulundurun zulada... Arabalar bir milim bile gitmiyorsa açýn okuyun. Ya da basit bir müzik aleti, kaval gibi, mýzýka gibi, çalmayý biliyorsanýz çýkartýn çalýn. Hem gevþersiniz hem de vakit geçer...
 ‘ 2. Adam ‘ Ýsmet Ýnönü’ Nün Cumhurbaþkanlýðý Döneminde Kültür, Sanat ve Musýki  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Ýsmet Ýnönü' nün Cumhurbaþkanlýðý döneminde müzik (1938-1950)
 Neden Posta?  (Anýl Gökpek)

'Neden Posta gazetesini ciddiye almalýyýz?' sorusudur beni harekete geçiren.
10 
 Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Trabzon’un uzaðýna düþmüþ bir ilçedir Köprübaþý… Gündoðan, Fidanlý, Akpýnar, Yaðmurlu, Koyuncular, Güneþli, Çifteköprü, Beþköy gibi yerleþim yerlerinden oluþan bu ilçede hayat gün boyu zorluklarla mücadele içerisinde geçer. Gözden ýrak olsa da, gönülden ýrak deðildir yeþilin ve daðlarýn koynunda uyuyan bu masal perisi… O bizim yüreðimizin merkezindedir her zaman… Bedenen oralardan uzak yaþýyor olsak da, ruhen havasýný teneffüs ediyoruz bu güzel yurt köþesinin. Köprübaþý sevgisi geceleri rüyalarýmýzý süslüyor, efkârlý vakitlerde ise hayallerimizi… Çünkü o topraklarda yoðruldu hamurumuz. Çocukluk ve ilk gençlik anýlarýmýzý oralarda býraktýk. Yüreðimizin bir köþesini Köprübaþý’na tahsis ettik.
11 
 Üçüncü Dünya Savaþý ve Müslümanlarýn Hâli  (Yûþa Irmak)

Birinci Dünya Savaþý’nýn çýkýþýnda Müslümanlarýn en küçük bir kabahatleri yoktu. Fakat savaþýn en büyük zararýný, Müslümanlar gördü. Devlet-i Âli Osman parçalandý. Bu parçalanmanýn etkisiyle birçok Ýslam ülkesi ya esaret altýna ya da sömürü altýna girdi. Yetmedi, Ýslam: örf, adet, gelenek, göreneklerimizin yok edilmesi için Haçlýlar herþeyi denedi, denemeye de devam ediyor…
12 
 6. Türkoloji Buluþmasý  (Hakan Yozcu)

Buluþmaya yeni arkadaþlar gelmiþ. Kimileri geceden, kimleri de sabahýn çok erken saatlerinde burada olmuþ. Hacý Donsak bunlardan biri. Hasretle kucaklaþýyoruz. “Cafer’i gördün mü?” diye soruyor. “Cafer mi geldi?” diye cevap veriyorum. Çünkü þaþkýným. Cafer, buluþmaya ilk defa geliyor. Neredeyse 30 yýl Cafer’i hiç görmedim. “Ýþte kahvaltý yapýyor” diyor. Hem de oturduðum masanýn tam önünde. Az önce bu kiþiyi görmüþtüm. Ama tanýmadýðým için yanýndan geçip gitmiþtim. Onu gördüðüme ne kadar da sevindim anlatamam…
13 
 Mekanlar ve Fikirler  (Yûþa Irmak)

Þahsiyetleri mekanlar oluþturur. Coðrafya kadar þehirler de etki eder insanýn kiþiliðine. Doðulu insan ile batýlý insanýn macerasý biraz da bu mekanlarýn macerasýdýr.
14 
 Gedikler Adlý Kitabýmýzýn Önsözü  (kamil ali gýynaþ)

Gedik, Osmanlý Devleti'nde Ahilik teþkilatýnýn laðvedilmesinden sonra tesis edilen bir yapýdýr. Yazýmýz Gediklerle ilgili yayýmlanmýþ kitabýmýzýn önsözüdür.
15 
 Bir Köprübaþý Sevdalýsý: Ahmet Sancak  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Köprübaþý’ndan yola çýkan Ahmet Sancak, Almanya’da giriþimcilikte baþarý basamaklarýný bir bir týrmanýp, bugün gurur duyulabilecek bir noktaya gelmiþtir. Genç yaþta baþarýlý bir iþ hayatý geçiren Ahmet Sancak, 2002 yýlýnda medya sektörüne el atmýþtýr. Doðu Karadeniz bölgesini kapsayan “Karadeniz Haber” adlý bir gazete kurmuþtur. 2005 yýlýnda ise Trabzon merkezli Hüryol adlý gazeteyi yayýn hayatýna kazandýrmýþtýr. 2006 yýlýnda ise Karadeniz Haber gazetesinin adýný ve içeriðini deðiþtirerek Taka markasýna dönüþtürmüþtür.
16 
 Ne Doyum Kaldý, Ne de Gerçek Mutluluk  (Yûþa Irmak)

Kitaplarla konuþup, kitaplarla hasbihal etmeyi insanlarla konuþmaya tercih ediyorum artýk. Çünkü insanlarýn konuþurken daðýtmayý sevdiðine bir çok kez þahit oldum. Fakat kitaplar öyle mi?! Asla ve katta! Zira kitaplarda bir nizam, bir düzen, bir yerleþke, bir akýþý var! Ýþte bu saydýðým hasletlere sahip kitaplarýn her düþünceyi de topladýðýna inanýyorum. Ýnsanoðlu konuþurken saçabilir, kitaplarla konuþunca o saçýlmýþ tüm þeyler bir anda toplanýverir… Bu yüzden, kimilerinin samimiyetsiz konuþmasýný dinlemektense, aslýnda hiç konuþmayan, ama beyaz sayfalarý arasýnda dilsiz bir þekilde konuþan kitaplarýn limanýna, gölgesine sýðýnmayý daha akýllýca buluyorum…
17 
 ‘kemalizm’ Aslýnda Bir ‘ Ýsmet Ýnönü Devleti’ Ýdeolojisidir  (Salih Zeki Çavdaroðlu)

Kemalizm ve Ýsmet Ýnönü alâkasý...
18 
 Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler  (Mehmet Sinan Gür)

Bir balýk çiftliði kurmak istiyorum.
19 
 Karadeniz Türklüðü  (Türk Þad Köktürk)

Türk milliyetçilerinin gündemini daima meþgûl eden “Batý’nýn Türkiye’yi bölme çabalarý” konusundaki tartýþmalar, ulusal basýn-yayýnýn da etkisi ile çoðu zaman Avrupa Birliði ve kürtçülük üzerinde yoðunlaþýyor. Bu tartýþmalar ve mücadeleler devam ederken gizlice yürütülen bir baþka bölücülük faaliyeti de var ki bu, birçok insanýn gözünden kaçan “Pontosçuluk”tur.
20 
 Yeni Dünya Düzeni 'Novus Ordo Seclorum'  (YETER ÖZHAL)

Türk hükümetinin her hangi bir müdahalede bulunacaðýný sanmýyorum. Suriye’nin ortadan kaldýrýlmasý ve Ýran halkýnýn vaat edilmiþ topraklarýn dýþýnda kalan topraklara sürülmesi ve orada kendilerine baðýmsýz bir Þii devleti kurulmasýna razý olacaklardýr. Sonra sýra Kürt devletinin Ýsrail’e ilhak edilmesine gelecek. Bu noktada sanýrým Kürtler biraz baþaðrýsý yapabilirler ama Barzani bildiðiniz gibi bir Kürt Yahudisidir ve bizim tarafýmýzda yer alacaktýr.

1 2 3 4 5  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Anadolu'nun Türklüðü
Aziz Dolu
Ýnceleme > Türkiye
Karamanoðullarý Devleti
Aziz Dolu
Ýnceleme > Türkiye
Baþörtülü Cadýlar
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Türkiye
Mekanlar ve Fikirler
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Türkiye
Kültür ve Medeniyet
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Türkiye
En Güzeli Nerede
Ahmet Zeytinci
Ýnceleme > Türkiye
Küçük Fatih
Bay Nida
Ýnceleme > Türkiye
Bir Baþka Dünya: Hatay
kemal düz
Ýnceleme > Türkiye
Ýki VIzdan, Bir Bizden
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Türkiye
Ara Çayhaneler
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Türkiye
Bir Uzungöl Hatýrasý
Hakan Yozcu
Ýnceleme > Türkiye

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.