..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Ömer Faruk Hüsmüllü




22 Þubat 2010
Felsefe Dedikleri Þey Nedir ki...  
Ömer Faruk Hüsmüllü
- “felsefe eðitiminin amacý,felsefeyi deðil,felsefe yapmayý öðrenmek;düþünceleri deðil,düþünmeyi öðrenmektir.”” felsefe yapmak için,felsefeyi yapmýþ ve onu doruðuna çýkarmýþ olan büyük düþünürlerle birlikte düþünmek gerekir.”” Felsefe,bizi alçak gönüllü olmaya davet eder ve bilgi sandýðýmýz þeylerin her zaman öyle olmadýðýný bize düþündürür.”


:BJBI:
Felsefe'nin ne olduðu sorusuna bazý düþünürlerin görüþleriyle cevap aramaya çalýþtýk....


-Felsefe dedikleri nedir ki,belli bir tanýmý var mý?
- “felsefe kavramý üzerinde ortak bir taným verilmesi söz konusu deðildir.Öyle ki,felsefe üzerinde yorum yapan ya da onu anlamaya çalýþan iki filozof arasýnda bile ortak bir felsefe tanýmý mevcut deðildir.Bu nedenle herkesin kendine özgü bir felsefe tanýmý ve anlayýþý söz konusudur.”” Felsefe,üzerlerinde henüz belirli bir bilginin var olmadýðý konularda kurgular yapmaktýr.”

-Herkes felsefe yapabilir mi,ya da bir insaný hayat görüþü felsefe olarak kabul edilebilir mi?
- “felsefe,asla herkesin iþi deðildir;ancak dünya görüþü ile hayat görüþü herkesin iþi olabilir.Fakat felsefe,dünya görüþünün ayný deðildir. felsefe,dünya karþýsýnda alýnan belli bir tavrýn,derinleþen bir varlýk bilincinin kavramlara ve düþüncelere bürünen düþünsel iliþkilerin bir ifadesidir.”
-Felsefe aklýmýza gelen her soruya cevap verebilir mi?Örneðin insan nedir,var olduðunu düþündüðümüz þeyler gerçekten var mýdýrlar,öldükten sonra bir yaþamýmýz olacak mý,gibi binlerce soru var.
- “felsefe,ne kadar istersek isteyelim,bu kadar çok soruyu karþýlayamaz;ama hiç deðilse,dünyaya karþý olan ilgimizi büyütebilir ve bize,gündelik nesnelerin yüzeylerinin hemen altýnda ne kadar garip ve þaþýlacak þeyler bulunduðunu gösterebilir.”
-Felsefe yaparken izlememiz gereken bir yöntem var mý?
-Var. “felsefede dürüstlük son derece önemlidir.Dürüstlük,bir yöntem olarak algýlanmalý,felsefe çalýþmalarýnda bu yönteme uyulmalýdýr.”Ayrýca, “nasýl ki matematik,fiziðin aracý ve yöntemi ise,Mantýk da felsefenin bir aracý ve yöntemidir.”” Sonrasýz doðruluk ve salt bilgi ancak matematiktedir.Felsefe de kendisini matematikteki gibi doðru ve dakik olan önermelerle sýnýrlamalýdýr.”

-Felsefe yapmak,bilimden uzaklaþmayý gerektirir mi?
-Hayýr,çünkü “felsefe olmasa bilimler,birliði olmayan bir küme,cansýz bir bedendirler.”
-Felsefe ile din çeliþir mi?
-Bazýlarýna göre,” felsefeye gitmek için ilk adým,imansýzlýktýr.”Ancak kimisi ise “felsefe,bilim ve din birbirine aykýrý olamaz;çünkü gerçek gerçeðe aykýrý olamaz.” “Ýnancý; akýl,bilim ve felsefeyle zorlamak mümkün deðildir.”demektedirler.
-Felsefe eðitiminin amacý nedir,nasýl felsefe yapýlabilir?
- “felsefe eðitiminin amacý,felsefeyi deðil,felsefe yapmayý öðrenmek;düþünceleri deðil,düþünmeyi öðrenmektir.”” felsefe yapmak için,felsefeyi yapmýþ ve onu doruðuna çýkarmýþ olan büyük düþünürlerle birlikte düþünmek gerekir.”” Felsefe,bizi alçak gönüllü olmaya davet eder ve bilgi sandýðýmýz þeylerin her zaman öyle olmadýðýný bize düþündürür.”

-Ýlk felsefi düþünce nasýl ortaya çýkmýþ?
- “Ýnsan “bu dünya nereden gelip nereye gidiyor?”,”Ýnsanýn bu dünyadaki yeri ve anlamý nedir?”gibi metafizik nitelikteki sorularý öteden beri kendi kendisine sormuþ bunlarýn yanýtlarýný da söylencelerde,dinsel tasarýmlarda bulmuþ,bunlara olduklarý gibi inanmýþtýr.”” M.Ö. VI. Yüz yýlda Ýonia’da baþlayan eleþtirel tutum,”Varolanlar üzerine yöntemli bir düþünme” olan felsefeye yol açmýþ.” Ýlk felsefi düþünceler doða üzerinedir.Ýnsan üzerine düþünme M.Ö. V. Yüz yýlda Sofistler’le baþlamýþtýr.”
-Felsefe öðrenmenin ya da yapmanýn ne yararý vardýr?
- “felsefe, düþüncenin mikroskobudur. “”felsefenin insanlara,yaþamaya baþlarken de,ölüme doðru giderken de söyleyecekleri vardýr.””felsefenin özü,her yerde özentiyi kötülemek ve onun karþýsýna doðayý koymaktýr.”” felsefe kin gütmez;sizin boþ çabalarýnýza sakin sakin güler,kendinize benzetmek için aptallaþtýrmak istediðiniz insanlarý tatlý tatlý aydýnlatýr.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.