..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşam başlangıcı olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yapıtlar > ALİ YERLİ




1 Mart 2010
İki Darbe Bir Kitap  
ALİ YERLİ
Bir gün özgürlüğü ve soru sormanın ne olduğunu anlayacak bir toplum hayal ediyorum. İskender Pala’nın kitabı sanki bana bu hayalim gerçek olacak ümidi veriyor.


:BHFE:
İskender Pala’nın “İki Darbe Arasında” adlı yeni çıkan kitabını dün okudum. Bir edebiyatçı aynı zamanda bir asker! Subay öğretmen. 1980 darbesinin hemen akabinde askeri okullarda öğretmenlik yapmak üzere subay oluyor ve 13 Şubat 2007 tarihinde ordudan atılıyor. Yazar bu iki tarih arasında yaşadıklarını kitap haline getirmiş. Gerçekten okunmaya değer bir kitap var elimizde. İskender Pala ile birkaç yıl geriden de olsa aynı dönemleri yaşamış biri olarak hayli ilginç.

Her darbe bu toprağın insanlarında derin izler bırakmıştır. Sağı solu islamcısı yok bunun. Yaralar hala taze ve kiminde hala kanıyor. Rahmetli babam tam bir Adnan Menderes hayranıydı. Asılmasını hiçbir zaman hazmedemedi. Menderes’i sanki yakın bir arkadaşı gibi anlatırdı. Okulda Deniz Gezmiş için eylem yapan arkadaşlarım oldu. Onlar için ve benim için de sanki okuldaki sıra arkadaşımız asılmış gibiydi. Fakültede okurken ve sonrasında üniversitelerden atılmış hocalarımız vardı. Kitapları derslerde okutulan ama kendileri akademisyenlikten atılan… Ben 1982 yılında üniversiteye girdim. Bir albayın müdürlüğünü yaptığı bir devlet yurdunda kaldım. Dış politika dersini bir generalden aldık.

Şimdi 28 Şubat ve sonrası var. Herkesin kafası karışık şu aralar. Kimi demokrasinin çıtasının yükseldiğinden kimi sivil vesayetten dem vuruyor. İşin özü kaçtı… Kim olursa olsun, ne olursa olsun, ne düşünürse düşünsün ne önemi var! Binlerce mağdur durup dururken…

Bazen durup düşünüyorum. Bizler nasıl oluyor da birbirimizi böylesine harcamaya dayanabiliyoruz? Nasıl oluyor da sırf bizden farlı düşündüğü için kıyıyoruz? Kıyma makinesi mübarek.

Özgürlüğe ve sorulara takıntılıyım… Tatmadık çünkü. Soru sormayı bilmiyoruz. Özgürlük kenarımızdan bile geçmedi. Ben özgürlüğü gördüm. Yaşamadım ama gördüm. Bir insanın kendisine nasıl düşüncelerden duvarlar ördüğünü biliyorum. Çünkü o benim. Korkularıyla yaşayan, düşündüğünü sanan ama aslında bir rayda gidip gelen…

Bir gün özgürlüğü ve soru sormanın ne olduğunu anlayacak bir toplum hayal ediyorum. İskender Pala’nın kitabı sanki bana bu hayalim gerçek olacak ümidi veriyor.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Aynen Katılıyorum
Gönderen: Mustafa Şakarcan / , Türkiye
3 Nisan 2010
Düşüncenize yürekten katılıyorum. Doğru soruları düşünüp, gerçek özgürlüğü anlayacak bir toplum hepimizin hayali olmalı... Teşekkür ve saygılar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Neşet Ertaş / Yolcu
Zamanın Sahibi Olmak ve Memento Mori
Yazmak Üzerine

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şeftali Ağacı
Katil
Rahatsız Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Kırılma
Çakıl Taşları
Üç Günlük Yol
Beyaz
Bir Kalite Hikayesi
Karlı Yazı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakup Ağa/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallık Seçimi [Öykü]
Berlin Kuşatması Üzerine [Eleştiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleştiri]
Sıfır Nedir? [İnceleme]
Sıfır Tabanlı Düşünme [Bilimsel]


ALİ YERLİ kimdir?

İyi bir okuyucuyum. İlgi gösterdiğim alanlarda derinlemesine okurum. Yazılarım esas itibariyle gözlemlerim ve düşünce dünyamda oluşan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamış sorular ararım. Yazmak bence düşünmenin en önemli aracıdır. Okurken yazarla birlikte düşünür, yazarken de okuyanla birlikte düşündüğümü düşünürüm.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan'ın tarzını seviyorum. Tarihi romanları atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardır.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ALİ YERLİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.