..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takım şeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsınız. Ben ise bir takım şeyler düşlerim ve "Niye olmasın?" diye sorarım. -George Bernard Shaw
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > KERİM ALİ




11 Ocak 2010
Ala Kargalar ve Özgürlük  
KERİM ALİ
Ne alakası var demeyin hemen! Ben bir alaka kurdum ki böyle başlık attım. Önce okuyun sonra var mı yok mu karar verin. Acele etmeyin canım…


:BECE:
Ne alakası var demeyin hemen! Ben bir alaka kurdum ki böyle başlık attım. Önce okuyun sonra var mı yok mu karar verin. Acele etmeyin canım…

Ben henüz on- on iki yaşlarındaydım. Evimiz ilçeye yakın ama dışında geniş bir bahçenin içindeydi. Bahçede çok büyük Ankara armudu ağaçları vardı. Ağaçların arasında kalan boşluklara ise yonca ekiliydi. Ala kargalar bu yüksek ağaçlara yuva yaparlardı.

Yazın ilk aylarında ala kargaların yavruları görünmeye başlardı yuvalarında. Ana ala kargalar yavrularını beslemek için dönüp dururlardı. Bu işin en heyecanlı bölümü yavru kargaların uçmaya başladıkları günlerdi. Sandığınızın aksine yavru ala kargalar doğuştan uçmayı bilmiyorlar. Uçmayı yetişkin ala kargalar yavrularına öğretiyorlar. Elbette doğuştan uçma yetenekleri var ama bu yeteneklerini onlara zamanı gelince birinin hatırlatması gerekiyor. Yetişkin ala kargalar ömür boyu yavrularını yuvada tutacak değiller her halde…

Yetişkin ala kargalar yavrularını sanki yuvadan itercesine uçmaya zorlarlar. İşte kargaların yavru kargaları uçmayı öğrettikleri bir gündü. Ben de yoncalıktaydım. Yavru kargalar ciyak ciyak bağırıyor, yetişkin kargalar onları uçmaya zorluyor, onların etrafında pervane oluyorlardı. Aniden bir yavru ala karga hemen önümde yoncaların arasına düştü ve sıkıştı. Ben de hemen yavru kargayı yakaladım. Ala karga yavrusunu elime almamla birlikte havada uçuşan ala karga sürüsünün feryadını duymalıydınız! Tepemde bir o yana bir bu yana uçuyorlar sürekli feryat eder gibi ötüyorlar. Dayanamadım ala karga yavrusunu havaya fırlattım.

Fırlattığım yavru ala karga bir müddet zayıf kanatları ile uçtu. Zor bela bir dala kondu. Ala kargalar etrafında… Kuş yeniden uçtu. İlerde bir yere kondu. Tekrar havalandı tüm diğer yavru ala kargalar gibi. Yuvasına dönmedi…

Bu arada anneme de biraz sitem etmeden geçemeyeceğim. Ben çok maymun iştahlı olduğumdan mı nedir bir işi bitirmeden diğerine geçtiğimde “Ah oğlum ala karganın bok karıştırdığı gibi atlayıp durma.” derdi hep. Hal bu ki ala kargalar hakkında ne büyük yanlış anlama değil mi?

Ala kargalar yuvadan uçarlar ve ala karga olurlar. Uçamayana ala karga denir mi bilmem! Özgürlük de bu değil mi? Sizin siz olmaya başlamanız, kendi kanatlarınızla uçmaya başlamanız ve konacağınız dalı kendinizin seçmesi değil mi? Özgür bir insan nasıl yetiştirilir dersini en iyi ala kargalar vermiyor mu sizce de…

.Eleştiriler & Yorumlar

:: gözlem..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
11 Ocak 2010
benim iş yerinin bahçesinde eski uzun ağaçlar var ,sabahları tepelerinde kargalar görürüm ,bazen yoldan geçenlerin kafasına sorti uçuşu yapıyorlar ,çok hoşuma gider insanlardan yavrularını koruyorlar ,bağlılık dersi veriyorlar ve zamanı gelince uçuruyorlar.Martı Jonathan kıtabını da bunun için çok severim uçmayı öğretir / sevgiler / lacivertiğnedenlik

:: :-)) Çok ilginç bir gözlem.
Gönderen: Müşerref ÖZDAŞ / , Türkiye
11 Ocak 2010
Yaşamda güzel bir kesiti yakalamışsınız. Bakmak ile görmenin farkını bize sunmuşsunuz Ali Bey.Alakargalar bize doğada neyin nasıl yapılması gerektiğini göstermiş. Ancak, hala aşırı korumacı aile yapısının kişi üzerindeki etkileri, günlük yaşamda kendine güven sorunu ile karşı karşıya olan kişilerin sayısını artırmakta ve başarıya engel olmaktadır.Konuyla ilgili kişiler tarafından araştırma konusu olmuştur.Teşekkürler bu güzel paylaşım için.

:: Harika bir yazı
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
11 Ocak 2010
Harika bir yazı,okuyucu da hem merak uyandırıyor, hem de o ortamın içinde kendisini bulmasına destek oluyorsunuz, yazım tarzınızdan öğreneceğim çok şey var. Seçtiğiniz konuya ve belirttiğiniz fikre gelince size hak vermemem mümkün değil,kaleminize sağlık. Benzer bir örnek geldi aklıma.Okuduğum malesef kaynağını bilemediğim bir yazıya göre ayılar balık, bal ve meyvadaki ağaçlarla beslenirler. Anne ayılar, yavruları belli bir düzeye geldiğinde, ağaçların önüne geçerek onların kolay yoldan karınlarını doyurarak meyve ve bal ile beslenmelerine engel olurlar, onları özellikle su kaynaklarına yönlendirirlermiş. Kendi başlarına balık avlayarak karınlarını doyurmalarını öğrenerek, kendi başlarına da hayatta kalabilmeleri için.Bu bakış açısının aile de yaygınlaşmasının ve doğru şekilde uygulanmasının, kendine ve topluma katkısı olan bireylerin yetişmesinde olumlu etkisi olacağını düşünüyorum.Sevgi ve Saygılarımla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Katil
Rahatsız Beyinler
Bir Kalite Hikayesi
Özgürlük Duygusu
Bir İnsan ve Bir Fikir
Kafam Karışık
Özgür Toplum
Ortadoğu'da Özgürlük Hayali
Yaratıcı Yıkım Kavramı ve İnsan Düşüncesi Üzerine Sorular
Özgürlük Ağır mı Geliyor?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İki Darbe Bir Kitap
Neşet Ertaş / Yolcu
Şeftali Ağacı
Zamanın Sahibi Olmak ve Memento Mori
Kırılma
Yazmak Üzerine
Çakıl Taşları
Üç Günlük Yol
Beyaz
Karlı Yazı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakup Ağa/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallık Seçimi [Öykü]
Berlin Kuşatması Üzerine [Eleştiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleştiri]
Sıfır Nedir? [İnceleme]
Sıfır Tabanlı Düşünme [Bilimsel]


KERİM ALİ kimdir?

İyi bir okuyucuyum. İlgi gösterdiğim alanlarda derinlemesine okurum. Yazılarım esas itibariyle gözlemlerim ve düşünce dünyamda oluşan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamış sorular ararım. Yazmak bence düşünmenin en önemli aracıdır. Okurken yazarla birlikte düşünür, yazarken de okuyanla birlikte düşündüğümü düşünürüm.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan'ın tarzını seviyorum. Tarihi romanları atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardır.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © KERİM ALİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.