..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Işık verirseniz, karanlık kendiliğinden yitecektir. -Erasmus
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Hilâl Erboyacı

4 Ocak 2011
Söylemler ve Eylemler - 4 -  
Söylemler ve Eylemler - 4 -

Hilâl Erboyacı

Değilse ölümlü dünyada hepimiz yanlışlarla da yanlış insanlarla da karşılaşmaya devam edeceğiz. Hatta yanlışlar yapacağız. Birileri doğrular yüzünden acı çekmiyorsa ne yazık ki bu yanlışların telafisi olmayacak…

:BJHI:

İşte bir veciz söz Sayın Hüsmüllü’den ‘Aşı pişiren ile iyi geçinirsen aç kalmazsın.’ ( Oruç Baba’dan Aforizmalar-25) Şimdi bu kişinin yani aşı pişirenin kim olduğuyla ilgili değişik yorumlar yapılabilir. Gerçek anlamıyla ahçı; yan anlamıyla anne ya da eş(!); mecaz anlamıyla patron, müdür, amir , devlet başkanı vs. derken dönüp dolaşıp faydacılığa geleceğiz yine. Aşı pişiren etik kurallara uymuyorsa, ahlaki yönden zaafları varsa, insanları ya da sizi köleleştirmek için elinden geleni yapıyorsa, saygısızsa, nankörse, yalancıysa, müfteriyse ( Bu sözün son günlerdeki kullanımından etkilenmemek mümkün değil, özellikle kullandım! ), adaletsizse ne bileyim sizi anlamayı, dinlemeyi bilmiyorsa? Nasıl iyi geçineceğiz şimdi? Sonuçta aç kalmak da var.

Hiç unutmuyorum, bir sitede yazı yazarken sitenin sahibi MSN’mde yazan ‘Allah’a dayan, saye sarıl’ dizesine takılıp kalmıştı; hatta ben daha nedenini söylemeden kendi açıklamasını bulmuştu; ‘Ramazan ayındayız, sanırım bundan etkilendin!’ Çok gülmüştüm. Msn’mi –inanın hangi yıl açtığımı bilmiyorum- açtığım günden beri , bu dizeler yazıyordu çünkü. Aslında öyle, çok önemli bir nedeni de yoktu. Biliyorum sizin de buna benzer hatta çok daha önemli ve daha ciddi ne çok hikayeniz vardır bu konuyla ilgili. Burada tercihleriniz, kişiliğiniz devreye girmez mi? Ve tepkiniz kişiliğiniz hakkında bir kanaat uyandırmaz mı? -Sorun benim nasıl davrandığım ya da davranacağım değil.- Genel- geçer insan anlayışının böyle bir durumda nasıl bir eylem gerçekleştireceği çok önemli toplum için. Söylemler mi? Yapmayın! ‘Altın ateşte, kişi mihnette belli olur.’ diye boşuna söylememiş atalar.. Genel tutum da o toplumun karakteristik özelliklerini ortaya koymaya yeter sanırım.

‘Düşüncenin, düşünen kafada kalmasını isteyen bir zihniyet, düşünce özgürlüğüne karşı demektir. ‘ (Oruç Baba’dan Aforizmalar- 30 ) Şöyle bir gözden geçiriyorum yazdıklarımı, Sayın HÜSMÜLLÜ’nün bu sözlerine karşı çıkacak isimler düşünüyorum …Hayır… hayır…Kimseyi bulamıyorum. Ancak eylem boyutunda şiirlerin/ yazıların altına yapılan yorumları gözümün önüne getirdiğim zaman…Ne yazan eleştiriye açık ne de eleştiren. Herkes benim dediğim doğru ısrarında. Bir sitede yazdığım bir yazının altında sürekli yazdığım yazılara saldıran bir isim vardı. Kibarca düşüncelerine saygı duyduğumu ancak bana yol tarif etmek yerine eleştiri nedenlerini ortaya koymasını her yazımda belirttiğim halde sonuna kadar saldırmaya devam etti. Sonra baktım nezaketten anlamıyor, kendi haline bıraktım özgürce eleştirip kendine güven(!)kazansın diye… İşin tuhaf tarafı bu ismin yazılarını dönüp okuduğum zaman o kadar şaşırdım ki anlatamam. Nasıl da özgürlükçü, nasıl da demokrattı …İnanamadım. Elbette, ‘Yüzüne karşı kusurları söylendiğinde, bundan hoşlanan kaç kişi tanıyorsunuz?’ (Oruç Baba’dan Aforizmalar-25) diyebilirsiniz….Ben de size,’ Her kötü söz bir kaleyi yıkarken, her iyi söz ancak o kalenin bir duvarını inşa edebilir.’( Oruç Baba’dan Aforizmalar-25) derim…

Bireysel olanlar her zaman telafiye ve yanlışın bir şekilde düzeltilmesine açıktır her zaman. Toplumu bir kangren gibi saran her yanlışsa o toplumun yok olup gitmesine neden olacak kadar tehlikelidir. İçten içe kemirir bir kurt gibi, yüzeysel bakınca göremezsiniz. Gördüğünüz zamansa çoktan iş işten geçmiş olabilir. Değilse ölümlü dünyada hepimiz yanlışlarla da yanlış insanlarla da karşılaşmaya devam edeceğiz. Hatta yanlışlar yapacağız. Birileri doğrular yüzünden acı çekmiyorsa ne yazık ki bu yanlışların telafisi olmayacak…

Devam edecek….

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Teşekkürler
Gönderen: Hilâl Erboyacı / , Türkiye
4 Ocak 2011
Lütfen hakkınızı helal edin Sayın HÜSMÜLLÜ.İlgi ve desteğinizden dolayı şükran duygularımı ifade etmek istiyorum. En içten saygı ve selamlarımla...

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
4 Ocak 2011
Dördüncü bölümü de zevkle okudum. Bağlayıcı olduğu kadar akıcı bir uslûp da var yazılarınızda. Kutlarım. Saygılarımla.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Söylemler ve Eylemler - 9
Sakınan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 1 -
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 2 -
Söylemler ve Eylemler - 3 -
Sosyalleşmek mi Edepsizlik Mi/ Trafik Karmaşası

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Zendagi Migzara (Yaşam Devam Ediyor)
Sosyalleşmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiği Parmak Acımaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Çizik Çizik Yürekler
Çağdaş Bir Yusuf Has Hacip ve Mağaranın Kamburu

Zor Zanaat Kadın Yazar Olmak
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine
Alt Tarafı Bir Nokta Üzerine/ Naçizâne Bir Yorum

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Har Elinden [Şiir]
Kutsi ve Asi [Şiir]
Erteledik [Şiir]
Orantısız Güç [Şiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Şiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Şiir]
Çanakkale'de Zafer Muştulanmıştı [Şiir]
Sessiz Kahramanlarımız [Şiir]
Yapay Tanrılar [Şiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Şiir]

Hilâl Erboyacı kimdir?

Yaşam söz üzerine kurulmuş. Yazı sözü kalıcı kılmış. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yıllarda başladığım serüvenime bir iz bırakmak ve geleceğe katkıda bulunmak üzere çıktım. . Bir hoş sada bırakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Türk şiirinin tüm isimlerinden etkilenmiş olmam mümkün..

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Hilâl Erboyacı, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.