En büyük mutluluk ve en büyük sıkıntı anlarında sanatçıya gereksinme duyarız. -Goethe |
|
||||||||||
|
O zamanlar, her gece aynı rüyayı görmeye başladım. Düşümde, kendimi dik bir kayalığa tutunmuş olarak buluyordum. Ayağımın altında ufak bir toprak parçası vardı ve dağa iyice yapışmak zorunda kalıyordum. O kadar yüksekteydim ki aşağıda boşluktan başka bir şey görünmüyordu. En ufak bir hareketimde, zeminin ayaklarımın altından kayıp gideceği malumdu. Rüzgar da, aksi gibi, sanki beni bu derin uçuruma sürüklemeye çalışıyordu. Ya sonsuza dek ayaklarımın altındaki bu toprak parçasına bağımlı kalacaktım ya da kendimi boşluğa bırakacaktım. Fakat ne mümkün! İçgüdüsel olarak öyle bir korku sarıyordu ki benliğimi, bu düşsel kapana başka bir etken müdahale etmeyecek olsa, hiç kımıldamadan ve korkunç bir kaygıyla hayatımın sonuna kadar öylece kalabilirdim. Korku, elimdeki tek opsiyonu geçersiz kılıyordu ve ben, rüyamda bunaltıcı iç savaşımlarımdan birine daha sürükleniyordum. “Bütün bunlar sadece rüya... Korkma, korkma...” Her şeyin bir rüyadan ibaret olduğuna ikna olduktan sonra kendimi boşluğa bırakıyor ve uyanıyordum. Bu rüyaların ne zaman sona erdiğini hatırlamıyorum ama bir müddet her gece aynı rüyayı görmeye devam ettim. Sonraları başka türlü bir yaşamın içinde buldum kendimi. Upuzun ve karamsar binaların ortasında, içinde kötü insanların yaşadığı, kalabalık şehirlerde dolaştım. Okul diye bir yere yolladılar. Duvarların arasına sıkışıp kaldım. Düşlerim, başkalarının düşleri karşısında sönükleşti ve hepten yokoldu. Ayaklarım yere basıyordu artık. Beni alıp götürecek o helikopter, kanlı oyunların ortasında kalakalmıştı. İçimdeki ses, ruhumda belli belirsiz varlığını sürdürüyordu fakat beni her şeyin rüya olduğuna ikna edecek kadar gücü kalmamıştı, silikleşmişti. Sonunda hepten duyulmaz oldu. Üzerine bastığım kara parçasına planlarla, beklentilerle, mesaiyle iliklerime kadar bağlanmıştım. Beş dakika sonrasından itibaren her hareketim ümidlerin güdümüne girmişti. Sözüm o ki, düşmekten alabildiğince korkuyordum. Düşmemek için de bütün hareketlerimi minimalize etmek zorunda kalmıştım. Ama bir hakikati gözardı ediyordum ki, korku ne kadar baskınsa rüzgar o denli sert eser. Fırtına şiddetini artırdıkça tutunabileceğim tek noktaya, toprağıma daha fazla yapıştım. Hayatım içinde çıkılmaz bir kaosa dönüştü. Bu dar alanın her şeyinden nefret etmeme rağmen her fırtınada ona sığınmak zorunda hissediyordum kendimi. Özgürlük düşünü, varlığım için, hayalden öte mana taşımıyordu. Hayatımı, hoyrat kasırgaların sürüklemeye çalıştığı sonu bilinmez karanlıklara bırakacak takati bulamıyordum dizlerimde. Lakin bu sabah tuhaf bir şey oldu. Geceyi uykusuz geçirdiğim alelade günlerimden biriydi yine. Ama şu bayalığın içinde beklenmedik bir değişim hissettim. Güneşin doğmasıyla birlikte kuşların ötüşünü duydum. Perdelerim kapalı olduğundan göğe yükseldiklerini görememiş ama özgürlüklerini hissetmiştim. Sonra sesleri birleşerek iç dünyamda çocukluğumdan tanıdığım aşina bir sese dönüştü ve şu sözcükleri işittim: “Akışına bırak! Bırak, düşeceği yere düşsün!”
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Umut Salih Tiryakioğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |