..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ömer Faruk Hüsmüllü




19 Eylül 2011
Duble Yol Mu, Duble Fiyasko Mu?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Karayollarýndaki mýcýrlarý temizlemek çok mu zor? Makinelerle veya elle kullanýlan süpürgelerle bu yollar temizlenemez mi? Karayollarý bir yönetmelik deðiþikliði yaparak mýcýrdan temizlenmemiþ yollarda trafiði engelleyemez mi? Bana kalýrsa mýcýrla dolu yollarda araç trafiðine izin veren yetkililerin adam öldürmeye teþebbüs suçundan yargýlanmalarý bile gerekir…


:AIAG:
Bu iktidar döneminde 15.000 kilometre duble yol yapýlmýþ. Ýktidar mensuplarý bunu bir baþarý olarak gösterip övünmektedirler. Ancak bana kalýrsa yapýlan bir “duble fiyasko”dan baþka bir þey deðil.

Neden?

Çünkü, bizzat yaþayarak, görerek bu sonuca ulaþtým:

Geçen gün, Marmara, Ege, Akdeniz ve Ýçanadolu bölgelerini kapsayan 8 günlük bir gezi yaptým ve tam 4 bin kilometre yol katettim. Bu 4 bin kilometrelik yolun en az 2 bin kilometresi duble yoldu. Gördüm ki:

-Duble yollar daha çok düz arazilere yapýlmýþ. Daðlarýn, uçurumlarýn bulunduðu yerlere yapýlan duble yol miktarý oldukça az.

-Duble yollar yapýlýrken o bölgenin trafik akýþý pek dikkate alýnmamýþ. Çok az trafiðin olduðu yerlere duble yol yapýlýrken, yoðun trafiðe sahip birçok yere yapýlmamýþ.

-Duble yollarýn hemen hepsinde yol yapým çalýþmalarý hâlâ sürmektedir. Bu çalýþmalarýn önemli kýsmý yol tamiratý ile ilgilidir. Ýnsan sormadan edemiyor: Bu yollarýn bazýlarý daha geçen sene ulaþýma açýlmýþken ne oldu da bu kadar çabuk bozuldu?

-Hiçbir duble yolda 50 kilometre kesintisiz gidilemiyor. Hemencecik karþýnýza “Yol Tamiratý” olduðunu gösteren tabelalar çýkýveriyor.

-Duble yollar trafikte seyahat eden insanlarýn can ve mal güvenliðini tehlikeye atan mýcýrla dolu. Bu mýcýrlý yollarda sýçrayan çakýl taþlarý arabalarýn camlarýný kýrmakta, kaportalarýna zarar vermekte ve dahasý açýk olan camdan girip araç içindeki insanlarýn yaralanma ve ölümlerine neden olabilmektedir.

-Mýcýr, kuvvetli fren yaptýðýnýzda aracý buzdaki gibi kaydýrmakta, direksiyon hakimiyetini kaybettirmekte ve ölümle sonuçlanan kazalara neden olmaktadýr. Nitekim bu seyahatim sýrasýnda Kýrþehir’in ilçesi Kaman ile Bala arasýndaki duble yolda böyle bir kazaya bizzat tanýk oldum. Özel araba ters dönmüþtü, içi kan doluydu, orta yaþlarda bir adamcaðýz çömelmiþ aðlýyordu ve cankurtaran sirenleri duyuluyordu. Tabi çok sayýda da izleyici vardý.

-Karayollarýndaki mýcýrlarý temizlemek çok mu zor? Makinelerle veya elle kullanýlan süpürgelerle bu yollar temizlenemez mi? Karayollarý bir yönetmelik deðiþikliði yaparak mýcýrdan temizlenmemiþ yollarda trafiði engelleyemez mi? Bana kalýrsa mýcýrla dolu yollarda araç trafiðine izin veren yetkililerin adam öldürmeye teþebbüs suçundan yargýlanmalarý bile gerekir…

-Karadenizdeki karayollarýnda “taþ düþebilir, ayý çýkabilir” þeklinde uyarý levhalarýnýn bulunduðundan bahsedilir. Yukarýda sözünü ettiðim bu yolda da þöyle bir uyarý levhasý bulunmalý:”Dikkat, yolunuzun üstüne ev çýkabilir.” Çünkü duble yolda hýzla giderken birdenbire tam yolun ortasýnda kocaman bir ev ile karþýlaþýyorsunuz ve servis yolundan devam etmek zorunda kalýyorsunuz. Ýþin tuhafý bu yolda o ev geçen sene de vardý. Sanýrým Karayollarý ile ev sahibi mahkemelikmiþ. Demek ki bir seneden fazla bir zamandýr mahkeme sonuçlanmamýþ.

PEKÝ OTOBANDA DURUM NASIL?

-Önce þunu söyleyelim: Otobaný para ödeyerek kullanýyorsunuz. O nedenle hizmetin daha kaliteli olmasýný beklemek de hakkýnýz.

-Otobaný tercih ediþimizin nedeni daha güvenli olmasý ve zamandan tasarruf saðlamasý deðil mi? Peki öyle mi? Hayýr.

-Otobanýn da birçok yerinde yol yapým çalýþmalarý var. Yol þeritleri sýk sýk azaltýlýyor. Çünkü karþý þeritten gelen araçlara yol veriliyor. Kýsacasý bu yollara otoban deðil de galiba duble yol desek daha doðru olurdu.

-Ankara-Ýstanbul otobanýný kullanan bir sürücü 10 TL’ye yakýn bir ücret ödüyor. Bu ücretin karþýlýðý olan hizmeti ise alamýyor. Yol tamiratý ve aðýr vasýtalarýn rampalarda en sol þeritten gitmeleri nedeniyle bazen trafik duruyor, bazen de þehir içi trafiði hýzýnda gitmek zorunda kalýyorsunuz.

-O nedenle bu ödediðimiz paralarý geri alabilmek için mahkemeye baþvursak, acaba olumlu bir sonuç alabilir miyiz, diye hukukçularýmýza sormak istiyorum.

Son söz: 15 bin kilometrelik duble yol için harcanan 38-40 milyar (Eski para birimi ile düþünmek isterseniz 38-40 katrilyon) para ile belki daha az ama daha kaliteli yollar yapýlamaz mýydý? Bu kadar çok parayý kimler cebe indirdi ve bu kadar parayý cebe indirenler gerçekten bunu hak etti mi?

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: insan hak ettiði biçimde yönetilir
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
20 Eylül 2011
Bu millet sevilmeyi hak ediyor Ömer Bey. Bunlar az bile.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýktidara Gelebilmek Ýçin Tüyolar!
"Adam Olmayan" Adamlar!..
Millet Ýsterse Tarih Tekerrür Etmez!
Ben "Evet"i Basacaðým
Ampul Vicdanlarý Aydýnlatabilir mi?
Ben,ben,ben…gene Ben!
Ýnsanoðlu Nereye?
Kriz Teðetcileri Vuruyor
Bu Bilge (!) Adamlar Kaç Kiþi?
Ekmelettin Bey Cumhurbaþkaný Olursa Bu Kitaplar Ücretsiz

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk’ün Ordu - Savaþ ve Barýþ Hakkýndaki Sözleri
Ýnsanoðlu Dur ve Dinle!
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yýkýldý?
Kitapsýz Bir Din Doðdu,haberiniz Var mý?
Kýzýlderili Soykýrýmý / American Natives Genocide
Bayraðýn Türklerde Önemi
Kitaplarý Yakýn, Kütüphaneleri Yýkýn!
Facebook’a Bir Önerim Var
Maðaranýn Kamburu Romanýndan Seçmeler…
Eleþtirinin Eleþtirisi - 3

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.