..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > M.Nazım Güler




9 Ekim 2011
Unutmayalım ki Öğrencilerimiz, Geleceğimizdir!.  
M.Nazım Güler
Her ilin insanları, kendi illerinde en az bir üniversite kurulmasını arzular ve bunu gerçekleştirmek için her alanda mücadele ederler. Seçimlerde, siyaset malzemesi bile yapıldı, yaptılar. Mardinliler de, bunun için az çaba sarf etmediler.


:AIJE:
UNUTMAYALIM Kİ ÖĞRENCİLERİMİZ, GELECEĞİMİZDİR!.

Her ilin insanları, kendi illerinde en az bir üniversite kurulmasını arzular ve bunu gerçekleştirmek için her alanda mücadele ederler. Seçimlerde, siyaset malzemesi bile yapıldı, yaptılar. Mardinliler de, bunun için az çaba sarf etmediler. Nihayetinde bir üniversitemiz olmuş işte; ama görülen odur ki, ona, gerektiği kadar sahip çıkamıyoruz! Orada okuyan öğrencilerimize, yani geleceğimize yeterince sahip çıkamıyoruz. Unutulmasın ki, orada okuyan öğrencilerimiz (Mardinli olsun veya olmasın), yöre halkımızdan memnun olarak, fakültelerinden mezun olurlarsa, ülkenin geleceğine talip olduklarında, öncelikle, Mardin halkına olan minnettarlıklarını hatırlamalıdırlar…

Kimi hemşerilerimiz, kiraya verecek bir evi var diye ve nasıl olsa, öğrenciler de ev kiralamaya mecburdurlar diye, onlardan, fahiş kira bedeli talep ediyorlar. Bu ev sahipleri hemşerilerimizin çocukları yok mudur; yarın, kazanacakları üniversitelerde okumaya gitmeyecekler midir? Bu yaptıkları fırsatçı yaklaşımlar, okudukları illerde çocuklarının da önüne gelse, memnun olurlar mı acaba? Üzülmezler mi çocukları için? Bu mudur hoş görü şehri Mardin’ imize layık görülen yaklaşım?! Biz, öğrencilerimize birer meta gözüyle nasıl bakarız? Her şey para mıdır sayın hemşerilerimiz?! Değerlerimize ne oldu; misafirperverliğimize ne oldu? Lütfen insafa gelelim ve onların yerinde kendi çocuklarımızı var sayıp, onlara karşı empatik olalım.

Üniversiteyi kuranlar da, yani hükümet, işe çatıdan mı başladı; öğrencilerinin barınması için alt yapı koşullarını sağlamadan, yurt, pansiyon vb. olanakları hal etmeden, sadece okul yapıp, öğrenci almak yeterli olmuyor işte. Durum, çok kompleks bir mevzudur aslında. Neyse ki, olan olmuş ve artık bir üniversitemiz vardır. Şimdi düşünmek zamanı ve bu sorunu acilen çözmek zamanıdır.

Mardin’in eşrafları, zenginleri, aksakallıları değerli hemşerilerimiz, üniversite örencilerimizin sorunlarına, yani geleceğimize acilen sahip çıkmalısınız! Pansiyonlar mı açarsınız, evlerinizi mi pansiyona çevirirsiniz, öğrencilere fahiş kira dayatanlara heyet halinde mahalle baskısı mı yaparsınız? Ne yapacaksanız, ellerinizi çabuk tutun ki, öğrencilerimiz rahat kafayla derslerine eğilebilsinler. Ev bulamamalarına veya buldukları ev kirasında bocalamalarına izin vermeyelim. Çocuklarımızın barınma sorunlarına, herkes, kendi cephesinden ve bulunduğu yerden el atmalıdır. Bu dert, hepimizindir ve elbette ki hepimize görev düşer; düşmelidir…

Söylendiğine göre, Marsev’ in, bir öğrenci yurdu inşa etme girişimi çalışması başlamış bile. Bu, sadece bir adım ve bir başlangıç sayılmalıdır. Mardinli hemşerilerimiz bununla yetinmemelidir; yetmeyecek de zaten. Ben, Mardinliler derken, sadece Mardin il merkezini kast etmiyorum. Başta Kızıltepe olmak üzere diğer yakın ilçe ve beldelere de çok iş düşüyor, demek istiyorum.

Nasıl ki, her yerde dershanecilik geliştiyse, öğrenci yurdu, pansiyon vb. öğrenci barınma alternatifleri de geliştirilmeli ve bu soruna da mutlaka el atılmalıdır. Örneğin Kızıltepe’ de yurt açılabilir; öğrenciler buradan servislerle okullarına gidip gelebilirler.

Artuklu Üniversitemiz de, daha işin başında sayılıyor; zamanla onun fakülte sayıları artacak ve bu tür barınma sorunlarına şimdiden eğilmezsek ve bu önemli sorunu çözmeği gündemimize almazsak, ilerisi için başka hiçbir fakülteyi hak etmiş olmayız. Kimi ilçe girişimcileri, kendi ilçelerine fakülte getirtme veya kurdurtma çaba ve yarışı içinde oluyorsa veya olacaklarsa; o taleplerinden önce, o fakültelerde okuyacak öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarına da şimdiden bir çözüm yolu bulmalıdırlar ki, okumak isteyen öğrencilere, bu şirin memleketimizde okumak cazip hale gelebilsin.

Evet, tüm bu umut ve temennilerimizin gerçekleşebilmesi için belirli bir sürenin geçeceği açıktır. O zamana kadar, öğrencilerimiz de kafalarını çalıştırıp kendi sorunlarına eğilmeleri ve hatta bunun için örgütlenmeleri lazımdır. Var saysınlar ki, bu sorun, bir emri vaki olmuş ve önlerine gelmiş ya da iş, başa kalmış, diye düşünmelidirler. Derslerini çalışmaya ayıracakları o değerli zamanlarını dövünmekle mi harcayacaklar?. Elbette hayır!. Örneğin; Mardin il merkezinde ev bulamıyorlarsa veya buldukları evlerin kiralarını fahiş buluyorlarsa (ki iddialar bu yönde), başta Kızıltepe olmak üzere, İstasyon, Mazıdağı vb. ulaşımı kolay ve mesafesi yakın yerlerde, (üçer, dörder öğrenci birlikte) ortaklaşa ev kiralama alternatiflerini geliştirmelidirler. En azından, bu sorunları çözülene kadar…

Öğrencilerimiz, ( il merkezi, ilçe ve beldelerdeki) kira, ulaşım vb. masrafları, karşılaştırmalı ve bütçelerine en uygun olabilecek araştırmalar yapıp, alternatifler geliştirmelidirler. Onlar, okullarını okumak için, bu fahiş kiralara mahkûm ve Mardin il merkezinde kalmaya mecbur değildirler. Dediğim şekilde, öğrencilerimiz, araştırıcı ve çözüm üretici olurlarsa, kendilerine fahiş kira faturası çıkaran fırsatçı veya duyarsız ev sahiplerine, bu tarihi şehrimizde, tarihi bir ders de vermiş olurlar. Arz-talep meselesi; böyle rekabet olanağı yaratılabilinirse, gün gelir o fahiş kira isteyenler, evlerine kiracı ararlar da bulamayabilirler. Onlar, oluşacak rekabet ortamıyla kira fiyatlarını kelepire düşürürler mecburen. Ancak, o zaman, onlar için fayda vermez bir son pişmanlık olabilir belki de.. Çünkü o zaman, öğrenci yurtlarının sayısı artmış, pansiyonlar çoğalmış olabilir ve kimse onların evlerine talip de olmayabilir.. Ev kiralamanın cazibesi ölür o zaman. Onun için, şimdiden evlerini kiraya verenler veya vermek isteyenler, o tür bir geleceği, bugünden öngörmek zorundalar ve insafa gelmeliler, diye düşünüyorum.

Öğrencilerimizin barınma sorunlarının aciliyeti ortadadır. Üniversite idarecileri başta olmak üzere, Mardinli dershane sahipleri, tüccar, sanayici, müteahhit ve işadamı tüm girişimcilerimiz, sivil toplum örgütleri, eğitimciler ve özellikle mülki amirler, resmi ve özel, tüm kaynakları seferber etmelidirler. Üniversite öğrencilerimizin barınma sorunlarını çözmek, temel işimiz olmalıdır. Unutmayalım ki, herkesin çocukları, gün gelir hayırlısıyla birer üniversiteli olacaktır. Kendi çocuklarımız için, istemeyeceğimiz sıkıntıları, geleceğimiz olan bu çocuklarımıza da yaşatmaya izin vermeyelim.

Onlara sahip çıkalım. Çocuklarımız, geleceğimiz; gelecek ise hepimizindir.
Selam ve sevgiyle kalın.

M.Nazım Güler
info@mnazim.com

http://www.mnazim.com/konu-unutmayalim-ki-ogrencilerimiz-gelecegimizdir-1017.html



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ev Bir Okuldur; Eğitim, Oradan Başlar!.
Bölgede Okuyan Çocuklarımız ve Sınav Maratonları
İki Dil Fobisi ve Bölünme Korkusu
Gençliği Harcayan ve Tüketen Diziler
Bally'cilerin Hali ve Yöneticilerimizin Duyarsız Ahvali

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sadece Yazmak, Yazarlık Mıdır?
Bu Ülkede Barışı İsteyen Var Mıdır?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandır!
Hatip Dicle Olayı, Açılıma ve Çözüme Çomak Sokmak Mıdır?
Demokratik - Kürt Açılımı Nereye Kadar?
Kendi İrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Kocaman Bir Asır Heba Edildi; Neden veya Kimler İçin?
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarışı Başlayacaktır!..
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahşetinin Gerçek Sorumluları Kimlerdir?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yüreğime Lehimliyorum Seni [Şiir]
Veda Edemem! [Şiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Şiir]
Seni Arıyor Gözlerim [Şiir]
Dağlar Yüreğimi, Bu Dağlar! [Şiir]
Esirin Olmuşum [Şiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Şiir]
Sende Buharlaşmaktayım [Şiir]
Ben, Kendim Olmak İstiyorum. [Şiir]
Zor Kabulleniriz [Şiir]


M.Nazım Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Şiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasındadır. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparım. .

Etkilendiği Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahını almayayım.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.Nazım Güler, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.