..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceğin güzellikleri bir düşün ve mutlu ol. -Anne Frank
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > M.NİHAT MALKOÇ




10 Ocak 2018
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaşamak  
M.NİHAT MALKOÇ
Oldum olası hatıra türündeki kitapları sever, büyük bir keyifle ve iştahla okurum. Çünkü onlar roman ve hikâye gibi kurgu değiller. Hayatın ta kendisidirler. Perihan Akçay Hanımefendi tarafından kaleme alınan "Bir Nihan Heybe" de bunlardan birisi.


:ADIE:
M. NİHAT MALKOÇ

     Oldum olası hatıra türündeki kitapları sever, büyük bir keyifle ve iştahla okurum. Çünkü onlar roman ve hikâye gibi kurgu değiller. Hayatın ta kendisidirler. Perihan Akçay Hanımefendi tarafından kaleme alınan "Bir Nihan Heybe" de bunlardan birisi.

     Öncelikle büyük bir nezaket örneği göstererek imzalı kitabını adresime kadar gönderdiği için Perihan Akçay Hanımefendi'ye çok teşekkür ediyorum. Zira imzalı kitaplar benim için çok değerlidir. Onlar okuyucuyla yazar arasında adeta bir köprü gibidir.

     Yazar Perihan Akçay "Bir Nihan Heybe" adını verdiği bu kıymetli hatıra kitabını "Kendi özümle diyalog kurmayı ilk ondan öğrendim" dediği babası O. Fikret Öz'e armağan etmiş. Demek ki babayla kız arasında vefaya dayalı özel bir sevgi ve muhabbet var. Zaten kitabın ilk metni olan "Babamın Arkadaşları"nda bu tesiri açıkça görüyoruz.

     İlk yazısı 1975 senesinde Millî Gazete'de çıkan Perihan Akçay bugüne kadar birçok kitaba imza atmış Konyalı değerli bir yazarımız. Konya'daki Merhaba gazetesinde yıllarca köşe yazıları yazan Akçay'ın "Çiçek Buketi(Hikâye), Güleryüz Fakiri(Hikâye), Ruhumun Sahibinin Git Dediği Yerdeyim(Deneme), Safa'dan Merve'ye(Hikâye), Dünya Ayarlı Zamanın En Muhteşem Diliminde(Hac Hatıratı), Aşka Zamanım Kalacak mı?(Deneme), Kısasta Hayat Var(Araştırma-Deneme), Zalimlerin Ortak Kaderleri(Araştırma-Hikâye) , Dünden Bugüne Hak Dostları(Araştırma-Hikâye), Ebruli Kalpler(Roman), Zühre(Roman), Bilge Han Aliya(Roman), Muhteşem Endülüsya Sevgili Hindistan(Gezi Anıları), Son Halife Vahidüddin-Denize Koşmak(Biyografi -Roman), Samosa Tadı-Halep İşi-Konya Aşı(Konya Kültürü), Kayınvalidem ile İlkbaharım(Anı)" adlarını taşıyan birbirinden değerli kitapları var. Fakat o, kitaplarını uzun yıllar demlemeye bıraktıktan sonra yayımlamayı tercih etmiştir.

     Bir Nihan Heybe adlı kitabın yazarı kendi hayatına dair gönül aynasından yansıyanları duygusal bir tonda anlatsa da çok kere Necip Fazıl, Şule Yüksel Şenler, Ümit Meriç, Mehmet Şevket Eygi gibi tanıdık simalarla karşılaştırıyor bizi. Çünkü gönül halkasında bu isimler var.

     Bir Nihan Heybe'yi farklı kılan özellikler var. Bir kere "Bir Nihan Heybe"nin ismi çok güzel ve şiirsel... Bilindiği gibi "nihan" gizli demek, "heybe" de "At, eşek vb. binek hayvanlarının eyeri üzerine geçirilen veya omuzda taşınan, içine öteberi koymaya yarayan, kilim veya halıdan yapılmış iki gözlü torba." demektir. Bu kitapta da yazarın yüreğinde uzun yıllar gizli kalmış onlarca hatıra, gönül heybesinden çıkarılarak okuyucuyla paylaşılıyor. Böylelikle heybenin içinden çıkarılanlar, nihan olmaktan kurtarılarak aşikâra dönüşüyor.

     Bir Nihan Heybe'nin içinde neler yok ki!... Heybeyi açtığımızda içinden "Babamın Arkadaşları, Bir Nihan Heybe, Ayşe, İlk Şule, Mihrimah'ın Sırrı, Daha Kaç Sabahımız Kaldı?, Sebep Bahar Gönülde İhtilâle, Şu Bizim Düğün Gecelerimiz, Camilerin Özlediği Adam, Türk Filmleri, Mioritsa, Bir Kırmızı Avizenin Yüz Yıllık Öyküsü, Eski Bir Dost: Roger Garaudy, Sanatçı Dolunayın Işığını Yansıtabilendir, Yaz Sıkıntısı, İsrafın Ülkemdeki Hakimiyeti, Ölümün Nağmekâr İlânı, Eskiyle Yeni Harmoni Edilemez mi?, Hicran Göze'nin Maveradan Yankılanan Sesi, Leylekleri de Öldürüyorlar, Hüzün Treninde Bir Yolcunun Kaleminden, Emsu, İlknur, Palamut Ağacı Gibi" adlı hatıralar çıkıyor. Bu hatıralar bizi mâziye götürerek hüzünlendiriyor. Kitabı okudukça gözlerinizin gayri ihtiyarı de olsa nemlendiği oluyor.

     Bir Nihan Heybe'yi okuduğumuzda bugünün insanıyla dünün insanının, bugünün hayatıyla dünün hayatının derinlik farklarına şahit oluyor, kaybettiklerinize üzülüyorsunuz. Denizlerde yaşarken akvaryumda yaşamaya mahkûm edildiğinizi bütün çıplaklığıyla görüyorsunuz. Gayri ihtiyari "Keşke dünde kalsaydık" cümlesi dökülüyor dudaklarınızdan.

     160 sayfadan meydana gelen ve Çimke Yayınevi tarafından yayımlanan "Bir Nihan Heybe" bir solukta okunabilecek sımsıcak bir kitap. Söz konusu kitap beni mâziye götürerek hatıralarla soluklanmamı sağladı. Benzer hayatları yaşadığımızı fark ettim. Perihan Akçay Hanımefendi'nin samimi ve yalın üslubunu çok beğendim. Size de tavsiye ederim efendim!...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altın…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliği
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Bazı Yaralar Kapanmaz [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Gönüle Nasihat [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.