..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Paranız varsa toprak alın. Artık üretmiyorlar. -Mark Twain
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Tarihe Yön Verenler > kemal düz




27 Temmuz 2019
Atatürk ve Hatay  
kemal düz
aşağıya aldığım yazı milli yasın 10'ncu günü, 19 sonteşrin 1938 cumartesi günü, ulus gazetesinden alınmıştır. bu çok önemli ve tarihi yazının gazete sayfalarında kaybolmasına gönlüm razı gelmedi. ıstedim ki, bilinsin okunsun.


:ACAC:

ATATÜRK VE HATAY



Aşağıya aldığım yazı Milli Yasın 10'ncu günü, 19 Sonteşrin 1938 Cumartesi günü, Ulus Gazetesinden alınmıştır. Bu çok önemli ve tarihi yazının gazete sayfalarında kaybolmasına gönlüm razı gelmedi. İstedim ki, bilinsin okunsun. Yazıyı, Ahmet Şükrü Esmer kaleme almış. Yine aynı gazetede , "Hatay, Lübnan ve Suriye'den milli cenaze törenine iştirak edecek heyetler de bu sabahki Toros ekspresiyle şehrimize gelecekler" açıklaması yapılmış.

“Kadirşinas Hatay halkının mümesilleri, evvelki gün Hatay millet meclisinin toplantısında, Atatürk'ün ölümünden doğan teselli bulmaz yaşta ana vatan Türkleriyle beraber olduklarını heyecanlı sözlerle anlattılar. Bu hislerin samimiyetinden şüphe edilemez, Atatürk Cumhuriyet Türkiye'sinin kurtarıcısı olduğu gibi, Hatay da istiklalini Atatürk'e borçludur. 1936 senesinden beri, Atatürk'ün meşgul olduğu başlıca mesele Hatay'ın istiklali olmuştur. Ve her meşgul olduğu işi başardığı gibi, Hatay'a da istiklal temin ettikten sonra maddi hayattan ayrılmıştır.

Fakat Hatay meselesi, Atatürk'ü milli mücadeleden beri, ehemmiyetli iş halinde meşgul etmekteydi. 1921 senesi martında Adana'ya yaptığı tarihi seyahat esnasında kendisini istikbale gelen Antakya'lılara:

-Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz., diyerek, Hatay'ın istikbali hakkında en büyük teminatı vermişti.

Türk Hatay, kurtarıcıdan bu teminatı aldıktan sonra istikbalinden emindi. Fakat işaret edilen hedefe varmak için uzun seneler beklemek lazım geldi. Hatay'ın istatüsü, 1921 mukavelesiyle tesbit edilmişti. İmzasına ve sözüne sadık olan Türkiye'nin, bu mukavele hükümlerini değiştirmekte ön ayak olmasını Atatürk tasvip etmedi.

Nihayet 1936 senesinde Suriye ile Fransa arasındaki münasebetlerin yeni baştan tanzimi için mukavele imzalandı. 1921 mukavelesi, onu imzalıyan iki devletten biri olan Fransa tarafından değiştirilmiş demekti. 1921 Mukavelesinin çerçevesi içinde Hatay Türklerinin haklarını temin etmek Cumhuriyet Türkiye'si için bir dava halini aldı. Atatürk, bundan sonra bu davanın şümul ve ehemmiyetini tebarüz ettirmek için hiç bir fırsatı kaçırmamıştır. Kendisini nihayet mezara sürükleyen hastalığı içinde de gündüz düşündüğü ve meşgul olduğu en ehemmiyetli mesele de Hatay işi olmuştur. Hatay davası bu memlekette yaşıyan halka mesut, bir hayat, çalışma hakkı ve refah temin eden bugünkü neticeye varıncaya kadar çok çetin safhalar girip çıkmıştı. Atatürk, kendisine mahsus azimle ve metanetle sonuna kadar çalıştı. Ve nihayet iki ay evvel bütün varlığını kendi, ne borçlu olan devletin mekanizması kurulduğu zaman, başına geçen Ekselans Sökmen'e çektiği telgrafta Hatay hakkındaki alakasının daima devam edeceğini bildirdi. Atatürk bu telgrafında diyordu ki:

-Bu kıymetli diyarın en yüksek makam ve vazifesini ihraz ve deruhte etmiş olmanızdan dolayı sizi tebrik ederken inkişafını daima alaka ve muhabbetle takip edeceğim. Hatay'daki faaliyetinizde muvaffakiyetler temenni ederim.

Eylülün ilk haftasında çekilen bu telgraftan sonra Atatürk ancak iki ay yaşamıştır. Fakat Cumhuriyet Türkiye'si kadar kendi eseri olan bu Türk yurdunun sükun içinde çalışır bir halde bıraktığı için gözleri arkada kalmamıştır. “ Kaynak: A. Ş. Esmer, Ulus Gazetesi, sf: 3, 19.11.1938



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihe yön verenler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sarıkamış'tan Esarete
Sarıkamış'tan Esarete
İssos Savaşı: Yeni Bir Kent Yaratmak

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Cem Erman Kemal Sunal'ı Anlatıyor
Harflerin İzinde Bir Yazar: Fatin Hazinedar
Bir Başka Dünya: Hatay
İskenderun Caddeleri
Paris Strasbourg Gezisi
Yarıkkaya Efsanesi
Titus Timsahı
Mutlu Güney
Büyük Antakya Kasesi
Hatay'ın Kurtuluş Mücadelesinde Türk Ordusu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.