..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Cahit KILIÇ




29 Mart 2022
Yakýn Tarihin Despotlarý  
Cahit KILIÇ
Günümüzde de, özellikle bize yakýn coðrafyalarda irili ufaklý baþka diktatörler de var. Despotizmi marifetmiþ gibi halkýn gözüne sokuyorlar. Yalana ve talana dayalý farklý propagandalarla halký uyutmaya çalýþýyorlar.


:HJC:
Ýngiliz tarihçi, politikacý ve düþünür Lord Acton:
-"Güç yozlaþtýrýr, mutlak güç mutlak yozlaþtýrýr" diyor.
22 yýldýr Rusya'da iktidarý elinde tutan Vladimir Putin, "mutlak yozlaþmýþ" biri olarak çýkýyor tarihin karþýsýna...
Ýslâmî terimlerde geçen "amir-i mutlaklýk" onu kesmiyor artýk. Tarihteki nice despotlar gibi onun da gözü "kadir-i mutlaklýk"tadýr.
Yani, yeryüzünün Allah'ý... Stalin, Hitler ve Mussolini de ayný kafadaydýlar.
Tarihin kirli sayfalarýnda "amir-i mutlaklýkla iktifa eden baþka despotlar da var. Meselâ (gençler bilmezler) Ýspanyol diktatörü General Franco, çok kanlý bir iç savaþýn ardýndan ülkesini 36 yýl yönetti. Ancak o geberdikten sonra ülkede demokrasi tesis edilebildi.
Yine gençler bilmezler (okumuyorlar ki bilsinler, onlar ancak magazin figürlerini ezberliyorlar) Þili diktatörü Augusto Pinochet. 16 yýl ülkesini demir yumrukla yönetti. 91 yaþýnda eceliyle geberdi.
Meselâ Arjantin’i 1976 ile 1983 yýllarý arasýnda demir yumrukla yöneten askeri cuntanýn lideri Jorge Videla. Muhalifleri uçaklara bindirir on bin metreden canlý canlý okyanuslara attýrýrdý. 88 yaþýnda eceliyle geberdi.
Ortadoðu diktatörlerini say say bitmez. En meþhurlarý Saddam Hüseyin idi. O da kendisini kadir-i mutlak zannediyordu. Akýbetini herkes biliyor.
Günümüzde de, özellikle bize yakýn coðrafyalarda irili ufaklý baþka diktatörler de var. Despotizmi marifetmiþ gibi halkýn gözüne sokuyorlar. Yalana ve talana dayalý farklý propagandalarla halký uyutmaya çalýþýyorlar.
Bugün, bütün dünyada lânetlenen Putin’in yaptýðý saldýrganlýk, belki bu despotlarý da bir nebze yumuþatýr diye ümit ediyorum.
Pekiyi, bugün haksýz yere kan döken Putin suçlu da, onu bu iþe bizzat sevk eden Batýlý (kendi halklarýna) demokratlar melek mi?
Baþta ABD ve Ýngiltere olmak üzere Batýlý emperyalistler, son 30 yýlda 10 milyona yakýn insan öldürdüler. Afganistan, Irak, Suriye, Yemen gibi ülkeleri viran ettiler. Bugün bile Yemen halkýnýn baþýna Suudi uçaklarý ile Amerikan ve Ýngiliz bombalarý yaðdýrýlýyor. Ukrayna halký için gözyaþý dökenler, 7 yýldýr bombalar altýnda can veren Yemen halký için zerrece üzülmüyorlar bile. Oysa mâþerî vicdan ikiyüzlülüðü kabul etmez...
Keza, Yemen’de ve Filistin’de zulme maruz kalan Müslümanlarýn öldürülmesinin sebebi masum Ukrayna halkýymýþ gibi; onlarýn uðradýðý zulmü reva görmek de bir baþka kesim için utanç verici olmalýdýr.
Hülasa edersek: Bizim de âcizane çabamýz, ülkemizi ve geleceðimizi, kadir-i mutlaklýk hastalýðýna duçar olmuþ birine teslim etmemek içindir...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn savaþ ve afetler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Srebrenitsa Katliamýnýn Gölgesinde Unutulan Hocalý Katliamý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Savaþ Cinayettir!
Boðanlar ve Boðulanlar…
Devrimler ve Ýlkeler!
Aydýnlarýmýz ve Biz!
Monolog...
Dil Meselesi…
Despotizmin Hâlleri…
Mevzular Derin!..
Örgütlenmiþ Cehalet!
Makûs Talih…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.