..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Mart 2023
Kolektif Alan 01  
Bayram Kaya
Saðlama ve üreten iliþkiler, üretim nesneleri, bilgi vs. toplumun hacim boyutu olup; kolektif yapý böylece üç boyutlu bir hacim yüzey gerilmeli alan etkisine sahiptirler. Zamana baðlý alaný þimdilik atlýyorum.


:CGJ:
Alan fiziki bir tanýmlamadýr. Çok kaba bir biçimle yüzey gerilimidir. Ýki boyutun üçüncü boyuta evrilmesiyle alan hacim iliþkisi ortaya çýkmýþtýr.

Atomlar üç boyutun ortaya koyduðu bir alan hacim baðýntýsý olmakla, kimyasal baðýntýnýn da ortaya çýkmasýnýn nedenidirler.

Sonuçta alan hacim gibi kavramlar enerjinin kýlýktan kýlýða dönüþmesidirler. Kolektif yapýnýn temelini kavramadan kolektif yapý hakkýnda bilgi sahibi olmadan; aðzý olan konuþuyor veya Allah rýzasý için konuþuyor baðlamýyla fikir sahibi olmak, bom boþ bir biliþse davranýþtýr.

Yapý bir aðýrlýk merkezini ekseni çevrim yapar. Yapý o merkeze, o eksene atýf yapar. Atomik bileþim proton gibi bir aðýrlýk merkezini ekseni çevrim yapar. Elektron hareketi bu merkeze atfýdýr. Elektron ve protonun ayrý ayrý ve birlikte etki alanlarý vardýr.

Biz de toplumun yani ilk kolektif yapýnýn aðýrlýk merkezini, çekim eksenini, etki alaný gibi gerilimler atfýný bilmeliyiz. Yapý harcý olmayan eksene atýf olmayan söylemler, kof söylemlerdir. Þimdi konuya girelim.

Enerji birçok yapý biçimine ve baþka enerji biçimlerine (formlarýna) dönüþür. Varoluþun temeli bu enerji dönüþümleri üzerinedir. Enerji akýþý kesikli sürekli olup olgular içinde kýsmi, yalýtýma düzen iliþkisidirler.

En boy giriþmesi veya en boy kýyasý yüzey gerilimidir. Toplum üç boyutuyla bir hacim ve yüzey alanlarý gerilimidirler. Bileþimin niceliði ve bileþimin gücü ile özne istemli, özneler baðýntýsý kolektif yapýnýn yüzey gerilimidirler.

Saðlama ve üreten iliþkiler, üretim nesneleri, bilgi vs. toplumun hacim boyutu olup; kolektif yapý böylece üç boyutlu bir hacim yüzey gerilmeli hacim ve alan etkisine sahiptir. Zamana baðlý alaný þu an atlýyorum.

Demek ki enerji elektrik enerjisinde olduðu gibi boyutsal bir genlikle dalga tipi de olabilen biçimleniþtir. Enerjinin farklý biçim düzenleri vardýr. Bu biçimler birbirlerine göre bir fark ortaya koyarlar. Bu gerilimdir.

Bu biçimler birbirini çeker iter. Enerji biçimleniþi olgular birbirine yönelip yakýnsama ýraksama ortaya korlar. Çekme itme gibi özne duyumu haz, elem; sevgi nefret gibi seçme ayýklama eðimi ortaya koyarlar. Bir eðilim ediþ, bir gerilim, bir etki, bir giriþme, bir yansýma, bir potansiyel vs. her bir farký oluþtururlar.

Enerjinin bu biçimleniþleri ve birbiriyle giriþmesi ortamda bir alan etkisi meydana getirir. Alan etkisi eðim ve direnç gibi fren etkisi de kesikli süreklidir. Hareket eden bir nesne direnç veya fren etkisiyle hareketini durdurur. Þeklini deðiþebilir vs.

Direnç etkisiyle bir kýsým enerji örneðin, ýsý enerjisine dönüþürken hareket enerjisi de kýsmen duran bir potansiyel enerji biçimine dönüþür. Eðim ve fren etkisiyle her iki durumda da enerji hem harcanýr hem dönüþür. Sayýsýz temas ve giriþim ortamlarý yanýnda yeryüzü, su, hava hemen aklýmýza gelecek olan birer etki alanlarýdýrlar.

Biz ölçüp fark etmesek de ortamdaki etkileþimler bardak içine giren hava gibi neden sel giriþmeyle bardak hava gibi alan etkisi içinde bir aðýrlýk kazanýr.

Sünger gibi bir enerji formu, su gibi baþka bir enerji formunu soðuran geçiþmeyle sünger bir aðýrlýk etkisi kazanýr. Sünger aðýrlaþtýkça su içinde batýp yer kaplayan bir alan etkisi ortaya kor. Suyun içine çevrenin manzarasý yansýr. Yansýmalar baþlý baþýna bir giriþme ve alan etkisidirler. Bunlar “ortamýn giriþen alan etkisidirler”.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.