..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlığı tanımak insanları teker teker tanımaktan kolaydır. -La Rochefoucauld
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nur Ersen




31 Mart 2003
Cep Telefonları  
Nur Ersen
Çok değil; yalnızca birkaç yıl önce yaşamımıza girmeye başladı, bu kendi küçük marifetleri büyük makine. Önceleri çok ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılan lüks bir araçtı. Medyada sıkça görülen tanıtımlar sonucunda biraz daha alıcı buldu. Buldu ama


:BBGD:


CEP TELEFONLARI



Çok değil; yalnızca birkaç yıl önce yaşamımıza girmeye başladı, bu kendi küçük marifetleri büyük makine. Önceleri çok ihtiyaç duyan kişiler tarafından kullanılan lüks bir araçtı. Medyada sıkça görülen tanıtımlar sonucunda biraz daha alıcı buldu. Buldu ama bu kez de bazı sorunları beraberinde getirmeye başladı.

O sıralarda gençler (kendi deyimleriyle) burjuva olarak bakıyorlardı cep telefonu olanlara. Kalabalık bir yerde çalsa kimileri merakla kulak kabartır, kimileri ise kimseye belli etmeden yanındaki arkadaşlarıyla anlamlı anlamlı bakışır, kah alaycı-kah küçümseyici bir tavır takınarak, gülmemek için kendilerini zor tutarlardı. Gün geçtikçe bazıları sırf hava olsun diye birer cep telefonu edindiler. Nasıl kullanıldığını bilmek, kurallara uymak onlar için pek önemli değildi. Tüm amaçları yüksek sesle konuşup kendilerini çevreye duyurabilmekti.

Teknolojinin bu kadar ilerlediği çağımızda, insanoğluna sunulan en büyük kolaylıklardan biri de cep telefonudur. Bunun kullanımında da uyulması gereken bazı kurallar vardır. Önceleri bu kurallara uyanların yanında uymayanlar çoğunluktaydı. Konserlerde, konferanslarda, camilerde çok tatsız durumlar yaşandı bu yüzden.

Zamanla bu minik alet lüks olmaktan çıktı. Büyük kampanyalar ve cazip ödeme kolaylıkları sayesinde büyük oranda alıcı bulmaya başladı. Eski modeller yerini yenilerine bırakınca her modeli deneyenler bile oldu. Babalar ilk telefonlarını annelere verdiler. Sıra geldi çocuklara. Çocuklar öyle her telefonu beğenirler mi? Renkli kapaklar, sesli mesajlar, hazır kartlar... Böylece her evde birkaç telefon görmek mümkün oldu.

Geçim sıkıntısı çektiğimizi sık sık gündeme getirdiğimiz şu günlerde telefon alırken nedense hiç zorlanmıyoruz. Ev ve cep telefon faturaları biraraya gelince, söylene söylene ödesek de birkaç gün sonra unutarak konuşmaya devam ediyoruz. Bir arkadaş toplantısında, ev gezmelerinde, cafelerde sanki konuşacak başka konu yokmuş gibi telefonlarımızı çıkarıp özelliklerini saymaya başlıyoruz. Sonra da bir telefon muhabbeti sürüp gidiyor. Bazıları da sohbete katılmayıp, mesaj yazmakla meşgul oluyor. Eskiden cep telefonu olanlara kızanların bile şimdi birer cep telefonu var. Yaşamlarına renk geldiği için büyük mutluluk içindeler. Onunla yatıp, onunla kalkıyorlar artık. Bunlar telefon kullanmanın güzel yönleri.

Bir de otomobillerde, otobüslerde, uçaklarda telefonlarını kapatmayarak kazalara neden olanlara ne demeli? Tehlikeli olduğunu bildikleri halde sorumsuzca davrananlar yok mu aramızda? Fren sisteminin kilitlenmesi onlar için hiç önem taşımıyor maalesef.

Çok hareketli olan yaşamımızda böyle bir teknolojinin bize sağladığı yararları ve kolaylıkları gözardı edemeyiz tabi ki. Yeter ki kullanmasını bilelim.

Çeşitli şarkılara,skeçlere, oyunlara konu olan cep telefonlarımızı lütfen kuralına uygun olarak kullanalım. Aslında bizi tembelleştiren bu minik aletin, aynı zamanda hepimize ne büyük yararlar sağladığı anlatmakla bitmez. Birkaçını şöyle sıralayabiliriz.


Piknikteyken bir masadan diğerine gidip tuz istemeye üşendiğimiz zaman cep telefonumuzu kullanarak oraya kadar gitme zahmetinden kurtulmak, bazen evimizin zilini çalmak yerine, telefonumuzun tuşlarına basarak kapımızı açtırmak, markette alışveriş yaparken; "karıcığım, bir paket yerine iki paket alsam daha mı iyi olur" diye sorarak aile saadetine katkıda bulunmak. Bir odadan diğerine mesaj yollayarak, sohbet için ağzımızı yormamak.

İşte bunlar teknolojinin insanoğluna sağladığı en büyük yararların başında geliyor!!! 2000 yılında böyle bir kolaylığa sahip olduğumuz için ne kadar şanslıyız değil mi?

NUR ERSEN
Ocak 2000



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türküler Susmaz
Türküler Susmaz
Meraklı Mıyız

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Altın Şehir Üsküdar
Kesekağıdı mı Poşet mi
Sanal Mı Gerçek Mi
Kara Tren
Üçüzler
Ümit Hiç Susmayan Bir Kuştur
papatyalar ağlar mı
Sosyal Çabaların Neresindeyiz
Sevgi
Hayatı Sevelim

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İstanbul Yolcuları [Şiir]
Ben Kadınım [Şiir]
Gidiyorsun [Şiir]
Bırakma Beni [Şiir]
Sen [Şiir]
Çağa Ayak Uydururken [Öykü]
Yazık Değil mi [Öykü]
Dest-i İzdivacınıza Talibim [Eleştiri]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yıl önce başladım. Yolun çok başındayım. Devam etmeye kararlıyım.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Nur Ersen, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.