..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasını, içinde tek bir balık olmadığını bildiği bir göle sarkıtır? -Adalet Ağaoğlu
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yapıtlar > BuZ_LaLe

16 Şubat 2004
"Yazı"lı Kanunlar  
BuZ_LaLe
Mürekkebi kurumamış yazıları eleştirirken “dobra”lığın ardına gizlenerek “zorba” olan eleştirmenlere ithafen…

:CEEA:
   Yazı yazmak üzerine bir çok kitapta, bir çok yazıyla karşılaştım. Ya da liseye gelene kadar defalarca farklı öğretmenlerden “kompozisyon nasıl yazılır?”ı dinledim. Şimdi düşünüyorum; acaba okuyup, dinlediklerimin ne kadarını uygulayabiliyorum ya da benim yazmak üzerine görüşlerimle, beynime sokulmaya çalışılan kalıplar arasında ne kadar benzerlikler var?
   Yazı tabiki bir bütünlük içinde yazılmalı ve tabiki paragraflar arasında anlamı koparmayacak bağlar bulunmalı. Ama yazıyı kalıplara koymak ne kadar doğru, hem bu kalıplar içinde ola ola yazılarımız birbirinin tıpatıp aynı olmaya başlamaz mı?
Bence yazı her şeyiyle canlıdır. Kalem vuruşlarınız kelimelere hayat verir. O zaman y aşayan, her şeyin değiştiğini düşünürsek, yazı da değişmek hakkına sahip değil midir? Yazının kaideleri de her gün değişemez mi?
   Mesela ben bana öğretilen “paragraf kanunları”na karşı çıksam yazım soluk mu kaybeder, yoksa benim bu isyanımdan farklı bir akım doğması ihtimali var mıdır? Bence bu ihtimal yeni olan her şey için büyük bir olasılık olarak çıkıyor karşımıza. O zaman yazıda yenilik çıkaranlara karşı daha müsamahalı davranmak lazımdır. Yeni kelimelerle yeni tatlar yakalamaya çalışan genç kalemlerin önünü kesmek belki de yeni bir edebi akımın yolunu kapatmak olacağından sert eleştirilerden sakınmak gerek bence.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Paragraf düzeni.......
Gönderen: Kâmuran Esen / Mudurnu
4 Mayıs 2004
Yazıyı kalıplara koymak yanlış.Ama o senin kalıp dediğin kurallar, yazarı yönlendiriyor.Neyi nasıl ve daha iyi anlaşılır bir dille anlatması gerektiğini gösteriyor.Yani yazara, bilgelik yapıyor. Eğer paragraf düzenine uymazsan, düşüncelerini tam olarak anlatamazsın.Daha doğrusu okur, anlamakta zorlanır. Sana; yazım kurallarına, paragraf düzenine uy derim........Korkma, diğer yazrların yazıyla tıpa tıp aynı olmazsın.Çünkü, herkesin bir tazrı vardır.Senin de var bir tarzın.Ve bu tarzı; ilk bakışta sıkıcı gibi gelen kurallara, paragraf düzenine uyarak da sağlayabilirsin........Zaten sağlıyorsun da.......Başarılar dilerim....Sevgiler......Kâmuran Esen

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kendime Bile Yetmeyen Zamanlardan Kalanlar...

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sabun Köpüğünde Yaşayanlara...
Sürpriz
Uykusuz Ruhlar Ay'a Döner
Çocuk Gözlerdeki Kocaman Dünya
Sessizlik Defterinden Notlar - III
Sessizlik Defterinden Notlar - I
Kelimeleri Görmek
Sessizlik Defterinden Notlar II
Sessizlik Defterinden Notlar IV
Bir Türk'ün Öz_elestirisi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Kediler ve Suyun Hikayesi [Öykü]
Buz_kale ve Müzik [Öykü]
S (B) Ana Yazılmışlar Sokağı... [Öykü]
Puzzle - U [Öykü]
Puzzle - P [Öykü]
Kan Lekesi [Öykü]
Kelebek ve Derin Bakisli [Öykü]
Kristalin Gözyaşları! [2] [Öykü]
Kristalin Gözyaşları! [1] [Öykü]
Güneşli Bir Günün Ardından [Öykü]

BuZ_LaLe kimdir?

" Yazar ağzını kapamalıdır ki,yazısı kendisininkini açsın. " F. Nietzsche Sustukça susasım geldi hayata. . Artık daha az konuşuyorum. . Susmalar daha tanıdık geliyor artık galiba. .

Etkilendiği Yazarlar:
Zaman ilerledikçe beni etkileyenler değişecek. Bu yüzden hayranlık duyduğum insanları yazarak sınır koymak istemem.

yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © BuZ_LaLe, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.