Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoştur. -Mevlânâ |
|
||||||||||
|
Millî Eğitim Bakanlığı Eski Müsteşarı muhterem hocam Bener Cordan, 15 Ağustos 2004 Pazar günü sabah saatlerinde Ankara’da Hacettepe Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Epey zamandan beri akciğer kanseriyle mücadele ediyordu. 1941 yılından beri çalışan ömür saati bir anda duruverdi.63 yaşındaydı Hocaların Hocası Bener Cordan!…Peygamber yaşıdır 63…Resulullah Efendimiz de bu yaşta ebediyete göçmüştür.Tabiki konumuzla fazla bir ilgisi yok. Sadece bir teşbih veya hatırlatma… Bener Hoca Artvin’in Hopa ilçesindendi.Fakat onu pek çok kişi Trabzonlu sanırdı.Çünkü ömrü boyunca Trabzon eğitiminin bir adım daha ileri götürülmesi için gecesini gündüzüne katarak canla başla çalıştı. O,Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmişti.Okulunu bitirdikten sonra yurdun değişik yerlerinde öğretmenlik görevini başarıyla yerine getirdi.Genç beyinlere Türkçe’nin daha iyi kullanılması için sihirli reçeteler verdi. Onun uzun yıllar sürecek Trabzon macerası Trabzon Fatih Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki göreviyle başladı.O zamanlar yasa gereği bu okullar fakülteye dönüşünce o da Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin öğretim görevlisi kadrosuna geçti.Burada Türk Dili Bölüm Başkanlığı yaptı. O iyi bir idareciydi.Sanki öğretmen olarak değil de idareci vasfıyla doğmuştu.İdarecilik onun her dönemde kaderinin ayrılmaz bir parçası oldu.O bildiğimiz sıradan idarecilerden değildi.Hakikaten kelimenin özünde var olan hususiyetiyle insanları kırmadan,üzmeden,verimli bir şekilde çalıştıran, idare eden bir idareciydi. 1992 yılına kadar dokuz yıl boyunca Trabzon Millî Eğitim Müdürlüğü yaptı.O dönem içerisinde eğitim adına Trabzon’umuza çok şeyler kazandırdı.Zaman zaman ekibiyle köy okullarını dolaşarak oralarda görev yapan öğretmenlere manevî açıdan destek oldu.Bu okullardaki ihtiyaçları tespit ederek gerekli ödeneklerin çıkarılmasına önayak oldu.Trabzon Millî Eğitim Müdürlüğü’nde onun kadar uzun süreli çalışan başka bir isim var mıdır?Doğrusu bilmiyorum.Vefakâr Trabzonlu da onun bu gayretlerini ödüllendirerek Trabzon Merkez’e bağlı Aydınlıkevler’deki bir ilköğretim okuluna onun ismini vererek adını ebedîleştirdi. Köksal Toptan,Millî Eğitim Bakanı olunca Bener Cordan’ı Müsteşar Yardımcısı yaptı.Onun Trabzon’dan ayrılmasına çok üzülmüştük o yıllarda.Fakat Ankara’da yüksek kademelerde görev yapacak olmasına da sevinmiştik doğrusu. 1994’te Nevzat Ayaz, Millî Eğitim Bakanı olunca O da Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı’na getirildi.Sekiz yıl gibi uzun bir süre boyunca koltuğunu koruyarak adeta bu alanda da rekor kırdı. O zamanlar bazı kesimler tarafından “herkesin adamı” olmakla itham edildi.Oysa o herkesin değil,her işin adamıydı. Değişik iktidarlar geldi geçtiyse de o yerini muhafaza etti.Siyasetin ağır ve hantal yapısına rağmen çok önemli işler başardı.Reform sayılabilecek icraatlara imza attı.Ortaöğretimde yepyeni bir sistem olan “Ders Geçme ve Kredi Sistemi” ni getirdi. Siyasetin çarklarında ezilmedi.Herkesle iyi anlaşan birisiydi. Bener Cordan hocamdı… Trabzon’da görev yaptığı yıllarda Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nde bir dönem boyunca Eski Türk Edebiyatı dersimize girmişti. O zamanlar ağzında diş kalmadığı için sözlerini anlamakta zorlanırdık.Onun için de imtihanlarda güçlük çekmemek için can kulağıyla dinlerdik onu.Onun dersleri çok sakin geçerdi.Sanki sınıfta öğrenci yokmuşçasına sükûnet hakim olurdu dersliğe. Çok müşfik bir insandı Bener Hoca!...İmtihanlarda bilgisizliği değil, bilgiyi ölçerdi her zaman…Bize de, görev aldığımızda böyle yapmamızı tavsiye ederdi.Kimseyle problemi olmazdı hiçbir zaman. İş ehliydi O… “Adama iş değil, işe adam” felsefesinden hareket ederdi. Keşke daha uzun yıllar dersimize girseydi. Ankara’da yüksek mevkilerde görev alması, bir öğrencisi olarak beni hep gururlandırmıştır. En son Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) Genel Kurul üyeliği ve başkan vekilliği yaptı.Hastalığı onu iş yapamayacak noktaya getirince önceki görevlerini bırakarak daha pasif bir görev olan YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine geçmişti. YÖK’teki görevi sırasında da her zaman arabulucu rolü üstlendi.Hiçbir zaman gerginliğe yol açan tarafta olmadı.Zaten muhafazakâr sayılabilecek bir kimliğe sahipti.Atatürk ilke ve inkılaplarına samimiyetle bağlıydı.Yurduna yürekten bağlı örnek bir Türk milliyetçisiydi. Eğitim camiasının duayenlerinden olan Bener Cordan,Ankara Kocatepe Camiî’nde kılınan cenaze namazından sonra,görev yapma fırsatı olmamasına rağmen bizlere derslerde aktardığı kadarıyla o çok sevdiği İstanbul’a götürülerek Karacaahmet Mezarlığı’nda ebedî istirahatgâhına defnedildi. Allah rahmet eylesin.Eğitim camiasının başı sağ olsun. e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |