..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoştur. -Mevlânâ
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Eğitim > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Hocam Bener Cordan  
M.NİHAT MALKOÇ
Eğitim çınarından bir yaprak daha düştü.Öyle ki yeri doldurulamayacak bir yaprak!... Millî Eğitim Bakanlığı Eski Müsteşarı muhterem hocam Bener Cordan, 15 Ağustos 2004 Pazar günü sabah saatlerinde Ankara’da Hacettepe Hastane


:DEIA:
Eğitim çınarından bir yaprak daha düştü.Öyle ki yeri doldurulamayacak bir yaprak!...
      Millî Eğitim Bakanlığı Eski Müsteşarı muhterem hocam Bener Cordan, 15 Ağustos 2004 Pazar günü sabah saatlerinde Ankara’da Hacettepe Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu.
     Epey zamandan beri akciğer kanseriyle mücadele ediyordu.
     1941 yılından beri çalışan ömür saati bir anda duruverdi.63 yaşındaydı Hocaların Hocası Bener Cordan!…Peygamber yaşıdır 63…Resulullah Efendimiz de bu yaşta ebediyete göçmüştür.Tabiki konumuzla fazla bir ilgisi yok. Sadece bir teşbih veya hatırlatma…
     Bener Hoca Artvin’in Hopa ilçesindendi.Fakat onu pek çok kişi Trabzonlu sanırdı.Çünkü ömrü boyunca Trabzon eğitiminin bir adım daha ileri götürülmesi için gecesini gündüzüne katarak canla başla çalıştı.
     O,Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmişti.Okulunu bitirdikten sonra yurdun değişik yerlerinde öğretmenlik görevini başarıyla yerine getirdi.Genç beyinlere Türkçe’nin daha iyi kullanılması için sihirli reçeteler verdi.
     Onun uzun yıllar sürecek Trabzon macerası Trabzon Fatih Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki göreviyle başladı.O zamanlar yasa gereği bu okullar fakülteye dönüşünce o da Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin öğretim görevlisi kadrosuna geçti.Burada Türk Dili Bölüm Başkanlığı yaptı.
     O iyi bir idareciydi.Sanki öğretmen olarak değil de idareci vasfıyla doğmuştu.İdarecilik onun her dönemde kaderinin ayrılmaz bir parçası oldu.O bildiğimiz sıradan idarecilerden değildi.Hakikaten kelimenin özünde var olan hususiyetiyle insanları kırmadan,üzmeden,verimli bir şekilde çalıştıran, idare eden bir idareciydi.
     1992 yılına kadar dokuz yıl boyunca Trabzon Millî Eğitim Müdürlüğü yaptı.O dönem içerisinde eğitim adına Trabzon’umuza çok şeyler kazandırdı.Zaman zaman ekibiyle köy okullarını dolaşarak oralarda görev yapan öğretmenlere manevî açıdan destek oldu.Bu okullardaki ihtiyaçları tespit ederek gerekli ödeneklerin çıkarılmasına önayak oldu.Trabzon Millî Eğitim Müdürlüğü’nde onun kadar uzun süreli çalışan başka bir isim var mıdır?Doğrusu bilmiyorum.Vefakâr Trabzonlu da onun bu gayretlerini ödüllendirerek Trabzon Merkez’e bağlı Aydınlıkevler’deki bir ilköğretim okuluna onun ismini vererek adını ebedîleştirdi.
     Köksal Toptan,Millî Eğitim Bakanı olunca Bener Cordan’ı Müsteşar Yardımcısı yaptı.Onun Trabzon’dan ayrılmasına çok üzülmüştük o yıllarda.Fakat Ankara’da yüksek kademelerde görev yapacak olmasına da sevinmiştik doğrusu.
     1994’te Nevzat Ayaz, Millî Eğitim Bakanı olunca O da Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı’na getirildi.Sekiz yıl gibi uzun bir süre boyunca koltuğunu koruyarak adeta bu alanda da rekor kırdı. O zamanlar bazı kesimler tarafından “herkesin adamı” olmakla itham edildi.Oysa o herkesin değil,her işin adamıydı.
     Değişik iktidarlar geldi geçtiyse de o yerini muhafaza etti.Siyasetin ağır ve hantal yapısına rağmen çok önemli işler başardı.Reform sayılabilecek icraatlara imza attı.Ortaöğretimde yepyeni bir sistem olan “Ders Geçme ve Kredi Sistemi” ni getirdi.
     Siyasetin çarklarında ezilmedi.Herkesle iyi anlaşan birisiydi.
     Bener Cordan hocamdı…
      Trabzon’da görev yaptığı yıllarda Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nde bir dönem boyunca Eski Türk Edebiyatı dersimize girmişti.
     O zamanlar ağzında diş kalmadığı için sözlerini anlamakta zorlanırdık.Onun için de imtihanlarda güçlük çekmemek için can kulağıyla dinlerdik onu.Onun dersleri çok sakin geçerdi.Sanki sınıfta öğrenci yokmuşçasına sükûnet hakim olurdu dersliğe.
     Çok müşfik bir insandı Bener Hoca!...İmtihanlarda bilgisizliği değil, bilgiyi ölçerdi her zaman…Bize de, görev aldığımızda böyle yapmamızı tavsiye ederdi.Kimseyle problemi olmazdı hiçbir zaman.
     İş ehliydi O… “Adama iş değil, işe adam” felsefesinden hareket ederdi.
     Keşke daha uzun yıllar dersimize girseydi.
     Ankara’da yüksek mevkilerde görev alması, bir öğrencisi olarak beni hep gururlandırmıştır.
     En son Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) Genel Kurul üyeliği ve başkan vekilliği yaptı.Hastalığı onu iş yapamayacak noktaya getirince önceki görevlerini bırakarak daha pasif bir görev olan YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine geçmişti.
     YÖK’teki görevi sırasında da her zaman arabulucu rolü üstlendi.Hiçbir zaman gerginliğe yol açan tarafta olmadı.Zaten muhafazakâr sayılabilecek bir kimliğe sahipti.Atatürk ilke ve inkılaplarına samimiyetle bağlıydı.Yurduna yürekten bağlı örnek bir Türk milliyetçisiydi.
     Eğitim camiasının duayenlerinden olan Bener Cordan,Ankara Kocatepe Camiî’nde kılınan cenaze namazından sonra,görev yapma fırsatı olmamasına rağmen bizlere derslerde aktardığı kadarıyla o çok sevdiği İstanbul’a götürülerek Karacaahmet Mezarlığı’nda ebedî istirahatgâhına defnedildi.
     Allah rahmet eylesin.Eğitim camiasının başı sağ olsun.
      e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eğitim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Okul ve Hapishane
İlköğretim Okulları ve 100 Temel Eser
Öğretmenler Günü
Öğretmenlik Andı'na Sadakat
Hayri Gür"ün Ardından…
Şâirlerin Gözüyle Öğretmen
Geleceğe Yatırım

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi
Sabrın Sonu Selâmet

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.