Işık verirseniz, karanlık kendiliğinden yitecektir. -Erasmus |
|
||||||||||
|
M.NİHAT MALKOÇ Ölüm kervanı uzayıp gidiyor gün geçtikçe… Birileri bu kervana dâhil oluyor vakit gelince… Bu yol Hz. Âdem zamanında açıldı, kıyamete kadar da açık kalacaktır. Şüphesiz ki vakti gelen bu yola revan olacaktır. İşte bu kervana, bu sonsuzluğa giden yola bir güzel insan daha revan oldu. Genelde spor, özelde futbol deyince Trabzon’da akla gelen ilk isim olan Hayri Gür, hayatını kaybetti. Trabzon’umuz değerli bir büyüğünü yitirdi. 98 yaşında hayata gözlerini yuman Hayri Gür için 09 Nisan 2010 tarihinde Trabzon Lisesi önünde bir tören düzenlendi. Gür`ün cenaze törenine Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon AK Parti İl Başkanı Dr. Adnan Günnar, Trabzonspor eski divan başkanı Nizamettin Algan ve çok sayıda seveni katıldı. Türk bayrağına sarılı tabutu tören alanına getirilen merhum Gür için dostları konuşmalar yaptılar. Trabzon Lisesi Müdürü Ömer Eyüboğlu, hocası olan Hayri Gür’le ilgili hatıralarını paylaşırken gözyaşlarına engel olamadı. Eyüboğlu, Gür’le ilgili anılarını paylaşırken şunları söyledi: “Asker dönüşünde Trabzon Lisesi’nde Matematik öğretmeni olarak göreve başladım. Beden Eğitimi derslerine de giriyordum. Bir gün öğrencileri bahçede ‘Her Türk asker doğar, Her şey vatan için’ diye bağırtarak koşturuyordum. Çocuklar çok yorulmuştu. Bunu gören Hayri Gür beni çağırdı. ‘Sen ne yapıyorsun? Burayı kışlaya çevirdin’ dedi bana. Hayri Gür’ü ziyaretlerimizden birinde kendisini son yolculuğuna uğurlarken Trabzon Lisesi’nde de bir tören düzenleyeceğimizi söylemiştim. O da ‘Beni yeni nesil tanımaz. Beni götürme oralara.” diyerek gönülsüzlüğünü dile getirmişti. Fakat ben onu buradan kaldırmak istedim.” 1912’de Limni’de doğan Hayri Gür, 08 Nisan 2010 tarihinde Trabzon’da Fatih Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. “Limni de neresidir?” demeyin. Limni o zamanlar Osmanlı toprağıydı. Limni’nin son belediye başkanı da Hayri Gür’ün babası Hülkü Gür’dü. Hayri Bey 8-9 yaşlarındayken Limni, Yunanistan toprağı olmuştu. Gür ailesi de mübadelede İzmir’in Foça ilçesine yerleştirilmişti. İlkokulu orada bitirmiş, sonra İzmir Öğretmen Okulu’nda yatılı olarak okumuştu. Burada altı yıl okuduktan sonra öğretmen olarak mezun olmuştu. Tayini Ağrı’ya çıksa da askerlik vazifesinden dolayı buraya gidememişti. Askerlik görevini İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapmıştı. 1937’de Atatürk imzalı “Ege Manevra Madalyası’nı” Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın elinden almıştı Askerden terhis olduktan sonra Ankara Gazi Beden Eğitimi Bölümüne girmişti. 1938–39 öğretim yılında mezun olmuştu buradan. Kura çekimi ile Trabzon Lisesi’ne atanmıştı. Kendisiyle becayiş yapmak isteyenlerin isteklerini reddederek 1939’da Trabzon’a gelmişti. ‘Hayri Gür’ olarak tanınan, gerçek adı ‘Hayrettin Gür’ olan bu kıymetli eğitimci, ölümüne kadar 71 yıl boyunca Trabzon’da yaşadı. Alanı dışında Coğrafya, Almanca ve Müzik derslerine de girdi. 1939’da başladığı lise öğretmenlik görevinden, yaş haddinden dolayı 1977’de emekli oldu. Tam 18 okul müdürüyle birlikte görev yaptı. Okulda, idarecilik de, öğretmenlik de, antrenörlük de, futbolculuk da yaptı. 1953-57 yılları arasında yaklaşık olarak beş yıl Beden Terbiyesi Asbaşkanlığını yürüttü. Hayri Gür, 1966’da kurulan kırmızı beyazlı Trabzonspor’un ilk antrenörüydü. Yakın gelecekte efsaneleşecek olan Trabzonspor’un kökleri o yıllara dayanır. O, aynı zamanda Trabzonspor’un en yaşlı Divan Kurulu üyesiydi. Trabzonspor sevgisi kelimelere sığmazdı. Hayri Gür, Trabzon kökenli olmamasına rağmen Trabzon’la özdeşleşmiş bir isim haline gelmiştir. Trabzon’a sporu sevdiren ve öğreten küçük dev adamdır o…. Sporun hemen her branşını öğretecek kadar bilen bir kişiydi Hayri Gür… Trabzon Lisesi’nin eğitim çınarlarından biri olan Hayri Gür’ün adı, bu okulun devasa spor salonuna verilmiştir. Bu arada Pelitli’de yapılmakta olan Kapalı Spor Salonu’nun adı da “Hayri Gür Kapalı Spor Salonu” olacaktır. Bu, Trabzonluların ne kadar kadirşinas ve vefalı olduğunu gösteren örnek bir davranıştır. Bu şehre hizmet edenler ve bu şehrin adını hayırlı işlerde duyuranlar, bu şehirde yaşayanların baş tacıdır. Merhum Hayrettin Gür hocamıza Allah’tan rahmet diliyoruz.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |