..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Simten K. Ataç




23 Ocak 2002
Pandora'nýn kutusu  
Simten K. Ataç
Kadýn olmanýn bilinciyle yaþamý yenilemek mümkün olabilir mi?


:BIAI:
Kadýn olmak.
Bir nefeste Kadýn olmayý üzerinde taþýmak aðýrlýðý ile ezilmek demek yani. Ýnsan olmak ötesinde bir þey belki pek çoklarýmýza göre veya erkek olamamanýn kýskançlýðý . Ýlk deðil de ikinci yaratýlan olmanýn burukluðu.
Buna raðmen üreten olmanýn ayrýcalýðýna sahip olmanýn gururu. bu kadar mý sadece , deðil. Yok eden , acýtan ve sarsan olmakta kadýnýn elinde ki yerine oturmuþ çoktan beridir. Yetinmeyen , daha iyiye gitmek telaþýnda olan , kendini ifade etmek istediði gibi ortaya çýkabilen bir tema.
Zayýf olduðunu , korunmaya muhtaç olduðunu kabul etmese de bunlar yeryüzünde ki tek ihtiyaçlarýymýþ gibi davrananlar. Ýþin sonunda da erkeklerin zayýflýklarýna kahkahalarla gülenler. Aðlama ve baþarma savasýnda bir adim önde olanlar. Anlaþýlmýyor olmanýn aslýnda bir saklanma yöntemi olduðunu ve aslýnda saklanmanýn da istenmeyi ve arzulanmayý getirdiðini keþfetmiþ ama bir sýr gibi aralarýnda gizleyenler.Ýstediklerine sahip olmak uðruna , kendilerini isteyenlerin sýrtýnda dans edenler.
Hýrsý ve nefreti , kýskançlýk ve acýyý yeryüzünde var edenler. Doðru olmak yerine doðrularý inkar etmeyi sevenler. Baþkasýnýn acýlarýndan kendilerine birer zafer çýkarmayý ganimet sayýp , ancak kendi acýlarýnda gözleri yaþaranlar. Sevgi ve romantik olabilmeyi sahiplenip , baþkalarýna bunlardan hiç býrakýlmadýðýna inananlar. Paylaþmanýn sadece ihtiyaç fazlalarý için olduðuna inanan ve kendilerinin payý iki olduðunda Mutluluðu tadanlar. Merak ve her þeyi bilme isteði yüzünden baþka dünyalarý yýkýverenler.Pandora ' nýn yandaþlarý .Yani armaðanýn ta kendileri.
Tüm yanlýþlarýna raðmen , ümide sahip olan ve kapaðýný asla açmayanlar.
Evet , Pandora. Yunan mitolojisine göre Erkeklerin sahip olduðu pervasýzlýðý ve saygýsýzlýðý ortadan kaldýrmasý için Tanrý Zeus tarafýndan oðlu Hephaistos ' a yaratmasý emredilen Kadýn. Ve toprak ile suyu çamur haline getirdikten sonra dýþýna korkunç bir cazibeyi var eden pýrýltýlarýn yerleþtirildiði , içine de yaklaþaný yakacak þiddette ateþin konulduðu Kadýn. Armaðan adýna sahip olan , Pandora. Tüm Tanrýlarýn el birliði ettiði , önce fiziksel güzelliði Afrodit tarafýndan , sonrada güzel gözükme ve kendini beðendirebilme yeteneði Athena tarafýndan hediye edilen Pandora. Hermes ' inde nefret , kýskançlýk , ihanet , bencillik ve yok etme duygusunu öðretip , verdiði Pandora yani.
Bu yaratýlan hediyenin dünyaya salýnmadan önce , Zeus tarafýndan verilen kutuya sahip olduðu ve bu kutuyu asla açmamasý gerektiðinin ezberletildiði söylenir.
Pandora , Prometheus ' un kardeþine gönderilir ilk önce. tüm uyarýlara raðmen , Prometheus ' un kardeþi Pandora ' ya aþýk olmakta gecikmez. Savaþ ve sýkýntýlara neden olacaðý konusunda uyarýldýðý halde yapmamasý gereken þeyi yapýp , Pandora ' yý erkeklerin dünyasýna sokar. sahip olduðunu herkese göstermek ve en üstün erkek olduðunun ýspatýný herkese sunmak için. Gururlanmak ve sahiplenmek duygusu sarmýþtýr alabildiðine ortalýðý.
Pandora ' da bos durmaz ve açmamasý gereken kutuyu aralayýverir , merakýna yenik düþerek. Kutudan bir anda , acý , nefret , ihtiras , hainlik , hýrs , itaatsizlik süzülüp tüm dünyaya hakim oluverir. Pandora kutuyu kapatmayý baþardýðýnda , kutudan çýkamayan sadece ümit olmuþtur.
Azgýnlýklarýn üstesinden gelmesi için bir hediye olarak yaratýlmýþ olduðu halde insanlýðý cezalandýran , Ümide sahip olan Pandora , kadýn yani. Þu sýmsýký þekilde kapalý tutmaya devam ettiðimiz kutuyu baþkalarýyla paylaþmak ve içindekinden korkmamak zamaný geldi artýk. Tüm kötü ve olumsuz duygular etrafýmýzý böylesine kuþatmýþken , esir tuttuðumuz tek duygu olan ümidi salýverelim elbirliði ile. Eðer birlikte olursak , olumsuz duygularýn ümidi yenmesine engel olmak için büyük bir þansýmýz var demektir.
Tabii Pandora olmanýn ihtiþamýna kapýlmadan paylaþmayý görev edinebilirsek.
Tüm varolmuþ kötü þeylerin , iyilerle karþýlanabileceðine inanma saðduyularýný kaybetmemiþler ,
Açýn kutularý , ümit bize ayakta kalmak için bir neden oluversin...



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrikler
Gönderen: Guvercin / Ankara
25 Aðustos 2003
Yazýnýn çok güzel ve çok hoþuma gitti.Kendinize çok iyi bakýn diðer yazýlarýnýzýda okumaya çalýþacaðým.Tüm yi dileklerimle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otogar Hikayeleri
Önyargýlarýn Gölgesinde
Kar Tanesi
Yalan
Eski Sevgili
Eksik Parça
Hayatýmýzý daire kýlmak
Ýnadýna Zamaný Yaþamak
korkularla yaþamak
70'lerin çocuklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönülsüz Gidiþler
Mutluluk Kaçýnýlmaz
Dostluk Gönüldedir
Nereye Kadar?
Benim Küçük Kadýným
Kaybolan Yýllar
19 Ocak 2007 - Hrant Dink Cinayeti
Cehennem Artýk Sevmemektir
Yalancý Çoban
Sevgi ve Özür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
14 Þubat Öyküsü - 4 [Öykü]
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak [Öykü]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.