..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır. -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yerler > Nükhet Everi




5 Ekim 2005
Asırlık Lezzet 'Konyalı' Artık Başkent'te  
Nükhet Everi
Türk Mutfağı ve Osmanlı Mutfağı denince benim aklıma tek isim gelir: KONYALI


:DAJF:
Türk Mutfağı ve Osmanlı Mutfağı denince benim aklıma tek isim gelir: KONYALI

Ben şimdi Konyalı deyince, kiminizin aklına İstanbul’da Sirkecideki Konyalı, kiminizin aklına Topkapı Sarayı Müzesindeki Konyalı, kiminizinse her ikisi birden gelmiştir.

Bundan böyle bir üçüncüsünü de yazın aklınızın bir köşesine ve unutmayın: Ankara Estergon Türk Kültür Merkezi içinde yer alan Konyalı.

Topkapı Sarayı Müzesinin içinde yer alan ‘Konyalı Lokantası’nın merdivenlerinden çıkarken gözüm burada ağırlanmış olan devlet büyüklerinin ve ünlülerin fotoğraflarına takılıyor, durup düşünüyorum. Tarih içinde tarih yaşıyorum: Tarihi Topkapı Sarayı Müzesinin içinde tarihi Konyalı Lokantası...

Bir rehber olarak İstanbul turlarımın ya da Anadolu turlarımda İstanbul ayağının en önemli bölümünü Topkapı Sarayı Müzesi ziyareti oluşturur. Gruplarımız orada yemek alırlar. Biz rehberler işimiz biter bitmez bütün zamanımızı orada geçiririz.

Bu zarif mekanın kıyas kabul etmez lezzetteki yemekleri, onların hiç şaşmadan işleyen gerçek profesyonel ortamda harikulade zarif sunulumu beni hep büyülemiştir ve büyülemeye de devam edecektir.

Ne zaman Konyalı Lokantasında yemek yesem ya da kahve çay içip gazetelerimi okuyup rehber meslektaşlarımla sohbet etsem, bir yandan da oradaki insanları gözlemlerim. Bunlar oraya gruplarıyla ya da özel olarak gelmiş turistler, sarayı ziyarete gelen Türk vatandaşlarımız, oldukça büyük sıklıkta yabancı devlet misafirleri, bakanlar, ünlüler olur. Hepsinin yüzünde ortak bir ifade görürüm: mutluluk. İnsanın göz ve damak zevkinin doruğa ulaştığı an yüzüne oturan o mutluluk ifadesi.

Merdivenlerde bir daha bakıyorum fotoğraflara. Annemin ben küçükken kolumdan tutup götürdüğü Sirkecideki Konyalı aklıma geliyor. Topkapı Sarayı Müzesi içindeki mekânın muhteşem manzarası varsa, Sirkecideki Konyalının da Sirkeci Garını, Halicin girişini ve Boğazı gören bir konumu vardır. Ve bu eşsiz mekanların ve tatların başladığı yer de aslında Sirkecidedir.
Bu öyküyü Konyalı Lokantası’nın 4. kuşak temsilcisi Mehmet Eren Doğanbey’den dinleyelim:

“Konyalı öyküsü usta bir aşçı olan Büyük Dedemiz Hacı Ahmet Doğanbey’in 1897 yılında Sirkecide 4 masa 16 sandalye ile kurduğu ‘Konyalı Lezzet Lokantası’ ile başladı. Dedemiz Mustafa Doğanbey ile birlikte Konyalı Lezzet Lokantası kısa sürede zamanın en popüler lokantalarından biri haline geldi.1940’lı yıllardan itibaren sevgili Babamız Nurettin Doğanbey’in katkılarıyla ‘Konyalı’nın ünü tüm Türkiye ve dünyaya yayıldı.

1990 yılından itibaren tutulan kayıtlar ile ulaşılan verilere göre bugüne kadar ağırlanan müşteri sayısı 7 milyonun üzerindedir. 1924 – 2004 yılları arasında Atatürk’ten İngiltere Kraliçesi II. Elisabeth’e, Pakistan Başbakanı Benazir Butto’dan Amerika eski Başkanı Richard Nixon’a, Bill Clinton’dan George Bush’a kadar dünyanın dört bir yanından gelen pek çok devlet büyüğünü, ünlü sanatçıları, Kral ve Kraliçeleri ağırlama onuruna erişilmiştir.

1993 yılında İspanya’dan alınan ‘17th International Trophy for Tourist, Hotel and Catering Industry’, 1995 yılında İspanya’dan alınan ‘Internacional Gran Collar Gastronomico’ ve 1996 yılında Fransa’dan alınan ‘Golden Europe Award’, 2005 yılında Fransa’dan alınan ‘New Millenium Gold Award’ ödüllerine sahiptir.

Konyalı’nın asıl büyük ödülü ise bir asırdan beri ayakta kalabilmesini sağlayan müşterilerinin beğenisidir.”

Konyalı bir asrı aşkın tecrübesini ve müthiş lezzetlerini şimdi de Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Estergon Türk Kültür Merkezi içerisindeki 450 kişilik Akvaryum Salonu, 100’er kişilik iki kule katı ve 400 kişilik cafe’si ile Ankara’ya taşıdı.

Zaman içinde çok gelişen ve hep ilerleyen Konyalı’nın yemeklerinin hep aynı kalan kendine özgü o müthiş tadına artık Ankara’da da varma şansına sahip olunması beni çok heyecanlandırıyor. Bu zarafeti herkesle paylaşmayı dilemişimdir her Konyalı ziyaretimde.

İftar sofralarıyla iftihar eden bu müesseseye Ramazan ayları boyunca uğramak en akıllı karar olacaktır, göreceksiniz.

Konyalı’nın bu üç güzel mekânından hangisine giderseniz gidin, konumuna, manzarasına, mekânın zarafetine, işletmenin profesyonelliğine, her portföye hitap edişine hayran kalırsınız. Yediğiniz yemekleri asla unutamazsınız ve sonuçta buraların müdavimi olursunuz.

Kendinize ve sevdiklerinize bir hediye verin: Türk ve Osmanlı Mutfaklarının ve hayatın tadına Konyalı’da varın.

Gerekli adres ve telefonlar:

·     Topkapı Sarayı Müzesi Sultanahmet / İstanbul
Tel: 0 212 – 513 96 96 Fax: 0 212 – 519 04 52

·     Ankara Caddesi No: 233 Sirkeci / İstanbul
Tel: 0 212 – 513 96 10

·     Estergon Türk Kültür Merkezi Keçiören / Ankara
Tel: 0 312 – 314 00 00 Fax: 0 312 – 314 00 34

·     www.konyalirestaurant.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yerler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Zaman Amazon Zamanı
İğde Ağacına Güzelleme Ya da Cunda'nın Kedileri
Gel Yine... Geleceğim!
Doğu'nun Nazlı Gelini: Kars
Assos, Cunda ve Paşam Cafe - 1
Antalya Denince... 7mehmet
Gurbet Elde Bir Başıma...
Ege Gurbet Değil mi?
İki Milyon Tl'ye Özgürlük!

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Cunda Adası, Pateriça ve Paşam Cafe - 2
Mardin'de Bir Akşamüstü
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balıkçısı, Murathan Mungan, Turizm Haftası ve Kel
Açıkhava Akıl Hastanesi
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiş Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasıl Yazmak?
Bir Anadolu Efsanesi Troya
Doğum Günün Kutlu Olsun!

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleştiri]
Cnn Türk'e Yakışmadı! [Eleştiri]
Güvercinime Güvercin Postası [Eleştiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleştiri]
Bu Gafın Faturasını Kim Ödeyecek? [Eleştiri]
Okuduğunu Anlamak [Eleştiri]
Sen de Kardeşini Seç... [Eleştiri]
İmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleştiri]
Mor Yakup Manastırı (Salhe/barıştepe - Turabdin) [İnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düş' [İnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkırlardır gözleri. . .

Etkilendiği Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.