..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlığı tanımak insanları teker teker tanımaktan kolaydır. -La Rochefoucauld
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > OSMAN AYTEKİN

25 Ocak 2007
Elif Kız  
OSMAN AYTEKİN
fakat anlayamadığım bir tuhaflık vardı. İstenilen kız karşımızda geçip gönül rahatlığı içinde çayını yudumluyordu.

:BGGD:
ELİF KIZ
Osman AYTEKİN
Hanımı ile gelmişti. Öyle görünce doğrusu şaşırdım da.. Neyse, söz dolaştı geldi oğluna.”Ne oldu senin oğlan?” Dedim.”Ne olacak..”dedi;”birkaç kapı dolaştık…” Ee.. dedim.”E’si şu, güzel bir kız var. Akşam istemeye gideceğiz.” Gideriz, dedim.
Dul bir kadındı. İki kız bir de oğlan çalışmaya gelmişler. Postabaşısını gördük, bize evi gösterecekti. Topal ayağını sürüyerek:
—Abi kendiniz bilirsiniz ama ayağınızı taşa sürtmeye değmez, dedi. Dostum;”olsun, yüz yüze görüşmek daha yerinde olur” dedi. Akşamın karanlığında kalktık eve gittik.
Toprak damlı eski bir evdi. Bahçeden seslendik, içeri buyur edildik. İçeri geçtik; yere bir parça muşamba ile iki makine halısı serilmişti. Dul kadın oklava ile hamur açıyor, kızları da sobada bunları pişiriyorlardı. Ceylan kıvraklığı içinde kızlar odanın içindeki eşyaları el çabukluğu ile düzene soktular, sonra salona çıktılar. Salonda bir müddet bekleştiler.
Hoş geldin sohbeti süredursun dostum işi çabuk tutup bir türlü konuya giremiyordu. Kaş göz işareti yaptım yine olmadı. Ben de konuya girme lüzumunu hissetmedim. Bu arada kapı tekrar açıldı ve kızlar içeri girdiler. Sohbet dönüp dolaşıyordu ama asıl niyet bir türlü ortaya dökülemiyordu. Sözün bir yerinde dul kadın,”başka dala girdin…” der gibi oldu. Avını tam yakalamanın verdiği kıvraklığıyla dostum:
-Başka dala da geçeriz.. geçelim, dedi.
—Geçelim, dedim. Kızlar kalkıp salona çıktılar.Söz açıldı: “Allah’ın emri peygamber’imizin izniyle kızınız Elif’i oğlumuza istemeye geldik..” Geldik, gelmesine de.. Gözlerini el örgüsünden ayıran dul kadın:
—Gelmeyin dedimdi…
İçeride soğuk bir sessizlik…
Kadın devam etti:
—Olmaz dediydim
—Olmayacak ne var? Allah’ın izniyle… Bu sırada Elif çay tepsi ile içeri girdi. Kısa süren sessizliği çay tıkırtıları bozuyordu. Elif kız çayını alarak somyanın bir kenarına ilişti. Konuşma devam ediyordu fakat anlayamadığım bir tuhaflık vardı. İstenilen kız karşımızda geçip gönül rahatlığı içinde çayını yudumluyordu. Bir kıza, , bir dostuma bir de dul kadına bakıyordum, değişen bir şey yoktu. Kendi kendime Allah Allah diyordum,bu nasıl iş?...
Neden sonra dostum Elif’e döndü:
—Sen ne diyorsun Elif?
Elif elindeki çay bardağını kaldırırken:
—Ne diyeyim… Diyerek omuz sallayarak:
—Olmaz! Üzerindeki şaşkınlığı atamamışken.. Dostum, eski bir hatayı tamir etmek ister gibi:
-Kusura bakmayın, ortada bir yanlışlık olmuş, postanız yanlış anlatmış;küçük kıza dünürcü olmuş!... Deyivermez mi! Ortada bir yanlışlık olduğu belliydi. Bu sözlerden sonra Elif kızın yüzündeki pembelik kızıl bir hal aldı, ses tonu değişti, ne diyeceğini bilmez bir haldeydi.
—Sen karar vereceksin!
Elif, neyin ne olduğunu yeni kavrarken, utangaç bir hal içinde:
—Benim haberim yoktu! Dedi. Bu sözle birlikte dul kadını sıcaklık bastı, kan-ter içinde, diliyle dişinin arasında:
-Söylediydim!... Diyebildi.
Dul kadın, yanlış da olsa küçük kıza yapılan dünürlüğün tekrar büyük kıza yapılmasına içerlemiş olduğu seziliyordu.
“Olmaz!” Dedi, başka bir şey demedi.
Çayımızı içtik ve ayağa kalktığımızda dostum üsteliyordu:
—Cevap beklerim…
Odadan çıkarken Elif kız’ın utangaç siması devam ediyor yüzünden terler akıyordu.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın öykü ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hikaye
Yıkım

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Denemeler [Deneme]
Hüzün Duyguları [Deneme]
Denemeler [Deneme]
Dilimiz [Deneme]
Düzen Dışı Bir Şair [Eleştiri]
Ressam Mehmet Başbuğ ile Söyleşi [İnceleme]
Her Tahayyul Ufkunda Bir Asya'lı Yaşar [İnceleme]
Bir Gülün Müjdesi [İnceleme]

OSMAN AYTEKİN kimdir?

Resim sanatı ve edebiyat yüreğimi kanatlandıran bir yaşama biçimdir. Matbuatı teneffüs ettiğimden olacak kendimi basın yayın içinde doğmuş gibi hissediyorum

Etkilendiği Yazarlar:
cemil meriç,necip fazıl,erol güngör,sait faik, peyami safa,abdurrahim karakoç,sezai karakoç,sevinç çokum,malik aksel,tolstoy,gogol,dostoyevski,cengiz aytmatov

yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © OSMAN AYTEKİN, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.