..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > ramazan karalar




10 Ocak 2008
Saadet Zinciri ve Türkiye Treni  
Þöyle bir etrafýnýza bakýnýn, yaþananlarý beyninizin en adil düþüncelerini de katarak bir düþünün. Türkiye treni nereye gidiyor?

ramazan karalar


Kimse üzülmesin, ezilmesin, kýrýlmasýn ülkede her þey göstere göstere oluyor. Üretilen gerçeklikten uzak mailleri biri birine yollamakla ülke kazanýlmýyor. Baþarý sahada oluyor; çalýþma, hizmet ve halkla iliþkiler zemininde yani damardan! Bu halk, kendini beðenmiþ, bencil, benmerkezci, kasýntý, kendini öne çýkarýp yükselebilmek için yanýndaki arkadaþlarýný satan kiþileri ve davranýþlarý sevmiyor.


:AIHI:
Þöyle bir etrafýnýza bakýnýn, son beþ yýldýr yaþananlarý ve hatta son on yýlda yaþananlarý beyninizin en adil düþüncelerini de katarak bir düþünün.
Türkiye treni nereye doðru gidiyor?
Geçmiþte yaþanan bazý müdahaleler Türkiye treninin ray deðiþtirmesine neden oldu. Tabi bu müdahaleler sadece askeri deðildi, siyasi müdahaleler de zaman zaman makasýn yönünü deðiþtirdi.
Askeri müdahalelerin ne zaman yapýldýðýný ve bu müdahalelerin ülkeye nelere mal olduðunu bir çoðumuz biliyoruz.
Ancak müdahale her zaman toplumdaki bütün dengeleri bir anda deðiþtiren bir etki yapmayabilir. Bazý müdahaleler ince ince derinden ama kalýcý bir biçimde tüm toplumun deðiþmesini saðlayabilir. Ki, bu gibi müdahaleleri yakýn siyasi tarihimizde çokça yaþýyoruz.
Örnek mi? Ýþte yakýn tarihten size bir örnek:
Erdoðan’dan önce Ýstanbul Büyükþehir Belediye baþkaný CHP’li Nurettin Sözen’di. Nurettin Sözen’in belediye baþkanlýðý süresince basýna yansýyan olaylar, yanlýþ uygulamalar, rüþvet, adam kayýrma vs. olaylar, ÝSKÝ ve diðer skandallar ayyuka çýkmýþtý. Ýþte bu skandallar ile Sözen ve CHP’nin halký derinden etkileyen büyük baþarýsýzlýklarý. Sonuç olarak Tayyip Erdoðan’ýn gelip Büyük Þehir Belediye Baþkanlýðý koltuðuna oturmasý zurnanýn zýrt dediði noktaydý. Ülkenin en büyük kentinde yaþananlar Türkiye’ye hat deðiþtirtmiþti.
Tayyip Erdoðan önce Ýstanbul’u almýþ, ardýndan da tüm Türkiye’yi kazanmýþtýr. Bu kazaným 2007 seçiminde de devam etti ve Erdoðan ikinci kez ezici bir çoðunlukla seçimleri kazandý.
Yani, AKP bu baþarýyý bedavadan kazanmadý.
Kýsacasý; bugünkü durum geçmiþimizin sonucu, geleceðimizin de nedeni olacaktýr.
Ýþte bir siyasi partinin sürekli baþarýsýz olmasý da bir çeþit yumuþak müdahaledir.
Yeri gelmiþken yýllardýr muhalefet iktidarlýðýný elinde bulunduran CHP hakkýnda da bir kaç þey söylemek istiyorum.
Türkiye'de muhalefet deyince akýllara gelen isim elbette CHP Genel Baþkaný Deniz Baykal'dýr. Hatta bu o kadar belirginleþmiþtir ki Deniz Baykal deyince de akla hemen 'muhalefet' gelir. Özdeþleþmek fiiline en güzel örnek belki de budur.
Aslýnda muhalefet, kendini iktidardan saymayandýr, onu eleþtirendir, eleþtirirken de alternatifini sunandýr. Muhalefet ezber bozmaktýr, iktidarýn oluþturduðu kabullere karþý çýkmaktýr. Muhalefet bir çeþit isyandýr; yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða, anneye, babaya, abiye, arkadaþa, tuttuðu takýma yapýlan bir isyandýr. Muhalefet sesini duyurmaktýr. Muhalefet tuttuðunu koparmaktýr.
Peki, bizim siyasi arenamýzda bunlarýn hangi biri var sizce?
Tabi ki hiç biri...
Her gün ayný sözler, ayný söylemler, ayný kandýrmacalar, ayný kahpelikler.
Neyse biz konumuza dönelim artýk:
En büyük kentimizde yaþanan siyasi baþarýsýzlýk Türkiye’ye hat deðiþtirtti demiþtik.
Durum böyle olduktan sonra sokaktaki türbanlý çoðaldý mý azaldý mý muhabbeti yapmak abesle iþtigalden baþka bir þey deðildir.
Türkiye ciddi þekilde Ýslama kaymýþtýr. Laiklik zemin kaybetti, kaybetmeye de devam ediyor.
Saðlýk, eðitim, sanayi gibi temel sistemlerde Ýslami iliþkiler tarikatlar ciddi rol oynamakta.
Hastanelerin büyük çoðunluðu tarikatçý yöneticilerin eline geçti. Baþhekimler, saðlýkçýlar hep tarikatçý oldu.
Bazý kurumlarýn müfettiþlerinin yaptýðý soruþturma esnasýnda: “Yemin et, vallah de, Kur’ana el basar mýsýn?” gibi terimler kullandýðý dahi konu oldu haber bültenlerine.
Geçenlerde özel bir hastaneye gittim. Çalýþan kadýnlarýn tamamý türbanlýydý. Erkekler de hep diþ fýrçasý býyýklý malum tiplerdi. Yani özel hastaneler tek tek tarikatlarýn eline geçti geçiyor. Bazý Devlet hastanelerine bile tarikatçý yöneticiler geldi.
Kimse üzülmesin, ezilmesin, kýrýlmasýn ülkede her þey göstere göstere oluyor. Üretilen gerçeklikten uzak mailleri biri birine yollamakla ülke kazanýlmýyor. Baþarý sahada oluyor; çalýþma, hizmet ve halkla iliþkiler zemininde yani damardan!
Bu halk, kendini beðenmiþ, bencil, benmerkezci, kasýntý, kendini öne çýkarýp yükselebilmek için yanýndaki arkadaþlarýný satan kiþileri ve davranýþlarý sevmiyor.
Din tarikat iliþkileri ayni zamanda bir ekonomik zincirin de ifadesi. Zincire giriyorsunuz, yardýmlaþýyorsunuz, cebiniz doluyor büyüyorsunuz. Ancak bu da bir organizasyon, bu da bir baþarý kendileri hesabýna. Ne kadar tarikat ve baðlý kuruluþlar varsa, rakip bile olsalar tümü AKP’ye çalýþýyor. Çünkü kendileri de ancak bu yönetim altýnda rahatça büyüyebiliyor.
Al gülüm ver gülüm alýp baþýný gidiyorlar.
Bütün bunlar gösteriyor ki 2008’de de hayli yol alacaklar.
Onlarý yollarýndan çevirecek organize, demokratik bir güç yok þimdilik ve görünmüyor da.
Vezirden sonra eðer Hünkar’da gidip Beyaz Saray’a yüz sürdüyse bu iþ bitmiþtir.
Baþlýkta demek istediðim budur ve bu bir kehanet deðildir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Farkýnda olmak istemeyenlere...
Gönderen: Necat Dilaver / Ordu/Türkiye
30 Ocak 2008
Tebrikler güzel ve tarafsýz bir yazý...Ayrýca kesinlikle 'Halkçý' bir yazý...Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Senin Eline Diken Batar Mý?"
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi?
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan…
"Ne Yaptýn Kardeþ?"
Onu Tanýmak ve Anlamak
Þah! …ve Mat…
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor?
Güçlü Demokrasi Ýçin Güçlü Yerel Basýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!" [Deneme]
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým [Deneme]
Sizin Ampul Kaç Mumluk? [Deneme]
Her Þeyi "Örtün"! [Deneme]


ramazan karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ramazan karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.