..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > kemal düz




26 Aralýk 2008
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk  
kemal düz
iskenderun’dan deniz kenarýný arþýnlayarak toprakkale’ye varan demiryolu, amanos’larýn ayaðý altýndan geçer. bu seyahat topraðý kucaklayarak ve doða ile sarmaþ dolaþ sürdürüldüðü için, sürenin uzunluðu ve kýsalýðý da hiç de rahatsýz edici bir ortam yaratmaz.


:CIGJ:
TRENE ÖZLEM: ÝSKENDERUN’DAN ADANA’YA YOLCULUK

TCDD, Ýskenderun – Toprakkale arasýnda yol yenileme çalýþmalarý yapýlacaðý gerekçesiyle, Ýskenderun - Adana yolcu tren seferlerini 18. 02. 2008 tarihinden itibaren geçici olarak kaldýrdý. Þimdilerde Ýskenderun’dan Adana’ya trenle yolculuk yapýlmýyor. Görünen o ki, yaklaþýk yüz yýldýr yapýlan bu tren seferleri 2008 yýlýnda böylece sonlandýrýlmýþ oldu. Bu durum Ýskenderun için büyük bir kayýp olmuþtur. Tren yolunun insan taþýmacýlýðýna kapatýlmasý öyle tepki de çekmemiþtir. Çünkü o yolu genelde ekonomik durumu iyi olmayan, dar gelirli vatandaþlar tercih etmekteydi. Nasýl geçmiþ yýllarda Ýskenderun’dan Ýstanbul’a yapýlan vapurla yolculuklar unutulduysa bu tren yolculuðu da gelecekte pek hatýrlanmayacaktýr.
Ben de birkaç defa trenle Adana’ya trenle yolculuk yapmýþtým. Saatlerce süren yolculuk beni hiç de rahatsýz etmemiþti. Bu yolculuklar hafýzamda hoþ bir aný olarak yerlerini aldý.. Ýskenderun’dan deniz kenarýný arþýnlayarak Toprakkale’ye varan demiryolu, Amanos’larýn ayaðý altýndan geçer. Bu seyahat topraðý kucaklayarak ve doða ile sarmaþ dolaþ sürdürüldüðü için, sürenin uzunluðu ve kýsalýðý da hiç de rahatsýz edici bir ortam yaratmaz.
Cumhuriyetin ilk on yýlýnda(1923 – 1933) memleket çelik aðlarla örülmüþ; 2000 kilometre satýn alýnmýþ, 2000 kilometre de yeni demiryolu yapýlmýþtýr. Cumhuriyet’in kazanýmlarý birer birer elden çýkarýlmýþtýr. Atatürkçü düþünceye sahip insanlar býrakýnýz elden çýkarýlmayý, devletleþtirmeyi hep savunagelmiþtir. Ancak son elli yýlda, adamakýllý yönetime gelemediklerinden, bu düþünceler havanda su dövmenin ötesine gidememiþtir. Güzel ve faydalý düþünceler de hiç kâale alýnmamýþtýr. Sadece demiryollarý deðil, havayollarý, limanlar ve benzeri kamu iktisadi teþekkülleri böylece ayný akýbete uðramamaktan kurtulamamýþtýr.
Ýþte kriz kendisini hissettirmeye baþladý, yoksulluk yavaþ yavaþ bütün katmanlarý abluka altýna almaya baþladý. Lüks tüketime alýþtýk, artýk cep telefonsuz, televizyonsuz, kredi kartsýz, otomobilsiz, hatta yazlýksýz yapamýyoruz.
Tüketmeyi çok seviyoruz, üretmeyi deðil. Anlatýlanlar doðru çýkarsa bizleri iyi günler beklemiyor. Belli standartlara göre yaþamaya alýþan insanlar, o standartlarýn altýnda yaþamaya baþladýklarýnda sosyal ve bireysel sorunlar yaþayacaklarý aþikardýr. Bununla ilgili olarak olabilecek sosyal yarýlmalarýn önüne geçebilmek için gerekli tedbirleri almak devletin görevleri arasýndadýr. Ýþsizlik, avarelik ve boþgezerlik adýna ne denirse densin insanýn en büyük düþmanýdýr ve bütün kötülüklerin anasýdýr. Biz buna çok da hazýr deðiliz toplum olarak.
1950’den sonra demiryollarýna gereken önem verilmemiþtir.. Yeni demiryollarý yapýlmadýðý gibi, pek çok demiryolu da iþlevsiz hale getirilmiþtir. Zamanla da bu demiryollarý tamamen ortadan kaldýrýlmýþtýr.
Tren yollarý bir ülkenin uygarlýk ölçüsüdür. Çok lüks otomobiller bir ülkenin geliþmiþliðini deðil, dýþa olan baðýmlýlýðýný gösterir. Demiryollarý ise bulunduðu ülkenin özsermayesinin çapýný ve baðýmsýzlýðýný ortaya koyar. Baðýmsýz bir ülkenin savunmasýný da milli varlýklarý güçlendirir.
Halkýmýz trene, demiryoluna hep önem vermiþdir. Türküler yakmýþ, maniler dizmiþ, bilmeceler efsaneler yaratmýþtýr. Ne yazýk ki, ona bir siyasi simge giydiren düþünce sahibi iktidarlarca gereken seviyeye gelemediði gibi mevcut halleri dahi korunamamýþtýr. Nasýl ki düne ait ne varsa ortadan kaldýrýldýðý veya söndürüldüðü gibi…
Bir ülkenin doðal kaynaklarý elbette önemlidir, ancak topraðý bir dantel gibi süsleyen yollar, limanlar, garlar, havaalanlarý ve fabrikalarý, tarihi ve turistik tüm yapý ve tesisler de göz ardý edilemez. Ýþte Ýskenderun… ne çok tarihi yapýlar var görmezden gelinen, oysa onlarsýz bir kent, beton yýðýnýndan öte bir anlam ifade etmez. Geçmiþimizle övünmek kuru laflarla olmaz; düne sahip çýkmakla, saygý duymakla, onu korumakla, bakýmýný yapmakla yarýnlara taþýmakla olur. Yüzyýllar boyunca oluþan doðal oluþumlar, emek / makine gücüyle deðiþtirmek mümkündür. Ancak kendisine karþý yapýlan hatalarý doða affetmez . 23 Aralýk 2008
Tarihi, doðal, turistik ve bunun ötesinde zengin bir kültürel, inanç ve düþünce güzelliklerine sahip Ýskenderun; adýný ne þekilde duyuruyor ülkemiz kamuoyuna; bu, bilinen bir gerçek.
Akdeniz’in doðusunda yer alan Ýskenderun sayýsýz kültüre, uygarlýða beþiklik etmiþ bir konuma sahiptir. Mazide kalmýþ kültürlerin mükemmel bir sentezi olan Ýskenderun, kültürel yapýsý ile eþine az rastlanýr bir konuma da sahiptir. Ýçinde bulunduðu coðrafya, yaþadýðý tarih stratejik özellikleri ile hep güncel kalmýþtýr. O’nu besleyen damarlardan önce denizyollarý þimdilerde de demiryollarý bir þekilde yolcu taþýmacýlýðýndan uzaklaþýrsa büyük bir kayýp olacaktýr.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Ýskenderun Þatosu Payas Kalesi
Ýskenderun'dan Akdeniz Kýyýlarýna Dolmuþla Seyahat

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Sinemanýn En Figüraný
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi
Sokakta Sanat: Ýskenderun Kültür Sanat Þenliði
Kitaplar Arasýnda Bizden Sesler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.