..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoşlanmam. Önyargıları yeğlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Dil > Şevket Başıbüyük

10 Nisan 2009
Bizi Yöneten Şu Hıyarlar!..  
Şevket Başıbüyük
Yine tekrarlıyorum;ben buradaki “hıyar”ı; (hayırlı anlamına da gelir) ancak ben “ SEÇİLMİŞ” manasında kullandım…. Bu meyanda; tüm muhtarlar “hıyar” değil mi? Tüm belediye başkanları “hıyar” değil mi? Yani hem muhtarlar hem belediye başkanları, hatta tüm seçilmişler “hıyar”, yani SEÇİLMİŞLER değiller mi?

:BFEG:
Bizi yöneten şu hıyarlar!..

Bu yazımda sizlere, bizi yöneten hıyarlardan bahsetmek istiyorum…
“Hıyar” dedimse; kimseye ama hiç kimseye, yani hiçbir hıyara; görgüsüz, budala anlamına gelen sözcük anlamında kullanmadım “hıyar” ı…
“Hıyar”ı ; “kabakgiller anlamına gelen anlamda da kullanmadım.
Hani şu Türk mutfağında yeri ve yararları tartışılmayan, hıyar/ğıyar var ya…
Türk mutfağında salata ve cacık yapılan hıyar anlamda da kullanmadım “hıyar”ı…
Ben, bizi yöneten hıyarları; halk arasında ‘hayır gelmez, kaba, mongol’ anlamında da kullanmadım.
Ya..
Hıyar’ı, Arapçada; “h” harfinin mahrecini değiştirip “hı” olarak okunduğundaki manasında kullanmak istedim.
Bu açıdan bakıldığında, bizi yöneten şu hıyarlara diyorum ki…
“HIYAR” dedim de…
Ne demek istediğimi bitirmeden, cümleyi noktalamadan; buraya kadar yazdıklarımı işyerindeki arkadaşlara okuttum. “Bizi yöneten şu hıyarlar!..” nasıl bir yazı başlığı, ilginizi çeker mi” diye sordum.
Arkadaşın biri aynen öyle, hıyar ki nasıl hıyar!...” derken ötekisi, gayet ciddi ve babacan bir tavırla; “yapma be kardeş, başına bela mı açmak istiyorsun!... Hem burada ‘bizi yöneten hıyar’ derken, muhtarları da kastediyorsun, belediye başkanları ve diğer seçilmiş herkesi…” diye bitirmeden ben; “evet, aynen öyle.. Muhtarlar da “hıyar”dır, belediye başkanları da “hıyar”dır…” şeklinde cevap verdim…
Arkadaşlar hâlâ şaşkınlıkla bakadursunlar, ben yine de size “Bizi yöneten “hıyarlar”dan bahsetmeye devam edeyim…
Efendim, şu an sizin de korktuğunuzu, “bu adam bu yazısından dolayı mutlaka mahkemelik olacak…” diye fısıldadığınızı hisseder gibi oluyorum.
Hayır, öyle değil. Endişelenmeyiniz. Endişelenmenizi gerektirecek hiçbir “suç” işlemiyorum –zira ben deneyimli bir yazarım-.
Efendim yine söylüyorum, bugünkü yazımda bizleri yöneten hıyarlardan bahsedecektim ama mademki bu kadar –size göre- tehlikeli bir konuya parmak bastım, önce bunu vuzuha kavuşturayım.
Hıyar…
Yine tekrarlıyorum;ben buradaki “hıyar”ı; (hayırlı anlamına da gelir) ancak ben “ SEÇİLMİŞ” manasında kullandım….
Bu meyanda; tüm muhtarlar “hıyar” değil mi?
Tüm belediye başkanları “hıyar” değil mi?
Yani hem muhtarlar hem belediye başkanları, hatta tüm seçilmişler “hıyar”, yani SEÇİLMİŞLER değiller mi?

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ahmet Doğan…
Kaddafi'nin Cesedini Görünce...
Kravat
Bir Seyahat Notları
Sizin Hiç Keşkeleriniz Oldu Mu?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Cennet Gülleri [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Çocukluğum [Şiir]
Duvardaki Saat [Şiir]
Olma Geveze [Şiir]
Özgürlük [Şiir]
[Şiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]

Şevket Başıbüyük kimdir?

Edebiyatın karın doyurmadığını bile bile aç kalma pahasına yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazım olan sıradışı bir yazar

Etkilendiği Yazarlar:
Roman, Hikaye, Şiir, Biyografi, Gezi

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Şevket Başıbüyük, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.