..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluğa düşmeyin. -Charlie Chaplin
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > İlişkiler > Rüya Bayram

3 Aralık 2009
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (6) (Cümlenin Sonu... )  
Rüya Bayram
Bir cümle hayatımızı değiştirebillir işittiğimiz ya da söylediğimiz. Bir cümle bizi başka biri yapabilir. Bir cümle uzakları yakına, bir cümle yakınları uzağa taşıyabilir

:BJBE:
Bugün bu mektubu karar cümlesinin sonundan yazıyorum.

Kalbimi mengenelere boğan bir soru işaretine cevap ararken kafamda cümlelerin gücüne takılıverdim. Anlam veremediğim bir olayı kafamda bitirebilmek adına doğru cümleyi arıyordum epeydir. O sihirli cümleyi söyleyecek ve ardından kendimi ıhlamur kokulu bir bahçeye bakan güneşli bir pencerenin önünde sadece menekşelerimi sulamayı unuttum telaşı ile, tatlı ama huzurlu bir uykudan uyanmış bulacaktım. Evet cümleyi buldum; ama içinde
taşıdığı parıltılı bir hayale ulaşacak sihirden öte, kalbimin kabul etmediği bir gerçeği kafama kazıma dışında bir anlam ifade etmiyordu. Demek ki her
cümlenin görevi ve sihri ayrıydı.

Bir cümle hayatımızı değiştirebillir işittiğimiz ya da söylediğimiz. Bir cümle bizi başka biri yapabilir. Bir cümle uzakları yakına, bir cümle yakınları uzağa taşıyabilir.

Bazen tek bir cümledir size insanı öğreten.. Yıllarca konuşursunuz ama saklanır kendi gerçeğinin ardına herkes.. Birgün gelir tavuğuna kışt dersiniz bir sebeple ve bir cümle ile görürsünüz kimdir karşınızdaki kimse.. Mevlana bile insanların kalbini görmek isterseniz konuşturun demiş, konuştuklarına
bakın .. Yine ne kadar haklı..

Bazen tek bir cümle yeter kafanızdaki bir yığın soru işaretini silmeye.. Deliler gibi günlerce aylarca düşünür anlamaya çalışırsınız ve bir gün beklenmedik bir sürprizle içinize dolan bir cümle ile duyarsınız
içinizde soru işaretlerinizin karşılığını..

Bazen tek bir cümle ile birine bağlanırsınız bir ömür boyu "seni seviyorum" ya da hayatınızı hayatınıza
katmaya karar verdirir başka bir cümle " benimle evlenir misin" ya da sonsuza dek kalbinizi ayırır birbirinden"artık seni sevmiyorum".

Saymadım ama günde kimbilir kaç cümle kuruyor, kaç kelime ile konuşuyoruz. İtalyanca hocam italyancanın 400 kelime ile mükemmel konuşulabileceğini söylemişti. Türkçe de çok daha fazlasını kullandığımıza eminim.. O zaman çok dikkat etmek
gerek cümlelerimize. Cümleleri bize söyleten de kalbimizin gerçekleri. Onu doldurduğumuz
niyetlerimiz. Yine kalbimizi temiz tutmanın önemi çıktı karşımıza işte. Söz ağızdan çıkana dek senin esirin ama çıkınca sen esirisindir derler ya boş laf değil.

Cümlelerimiz var soru işaretlerine cevap... Cümlelerimiz var kalbimizin dileklerine anlam yükleyen.. Cümlelerimiz var derdimizi denize deryaya
döken.. Cümlelerimiz var sevinci coşkuya çeviren.. Cümlelerimiz var kimini vezir kimini rezil eden.. Cümlelerimiz var sevdiklerimizi yanımıza çeken,
cümlelerimiz var bizi istanbul'dan Fizan'a süren.. Cümleler var oradan oraya sürükleyen "benimle gel", cümleler var kendimize getiren " aptal olma
başarabilirsin", cümleler var gidenleri geri getiren "dön bana ya da gitme".. Cümleler var karar verdiren cümleler var sona erdiren..

Cümleler kadere verilen kodlar gibi sanki.. Bildiğimiz herşeyden yukarda, kaderimizde yazılı olanların içinden cümlelerimizle seçimlerimizi
yapıyoruz belki de.. Cümlelerimizle varız.. Kimi tek kelime, kimi uzun uzun kelimelerce.

Biri sizi birşeylerle suçlayan cümleleri çokça sarfediyorsa aslında o insan o suça meyillidir. Bir insan ısrarla reddettiği şeyleri anlatan cümlelerinin
ardında aslında buna kendini de inandırma derdindedir. İnsanları cümle içinde değerlendirmek zor iştir ama cümlelerine bakarak kişiliğini
görebilmek mümkündür. Yani kalbin aynası sadece gözler değildir ..

İnsan güzel cümleler miras bırakmalı sesin uzaydaki yolculuğuna.. Öyle derler ya sesler yok olmazmış sonsuza doğru yolculuğuna devam edermiş.. Belki de
cennetin ve cehennemin güzellikleri ile çirkinliklerine bile katkıdır bu zincirin önemli halkalarından olan şu naciz insanların ettiği eylediği herşey..

Düşündüklerimiz, söylediklerimiz, yaptıklarımız, ürettiklerimiz üretmediklerimiz herşey herkesi etkiliyor ise ya insan olmamızın bir sorumluluğu var ise.. Cümlelere dikkat..U dönüşü yok o yolda.

Bazen koca bir hayatın özeti olur tek cümle bazen küçücük bir sevincin coşkusunu anlatamaz bin cümle.
Kader cümlemiz keder cümlemiz olmasın da üzülmesin sonra cemil cümlemiz:)

En güzel cümlelerin sonunda mutlu bir nokta olabilmek dileği ile..

12 Kasım 2009
Rüya

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İlişkiler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sıradan Bir Masaldan... )
Herşeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayın Bir de Sonucu...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (9) (Kalpten Kalbe Nasihatlerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (21) (Kimi Zaman Giden, Kimi Zaman da Gidilenin Yüreğinden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (4) (Kuyunun Dibi... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (22) (Bir Dizinin Ardından Aldanmaların Sorgulanışından... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (20) (Antikacı Dükkanından... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (13) (Sevmelerden Vazgeçip Sövmelere İntikal Edişten... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (2) (Bardağın Boş Tarafından... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (5) (Hırsızlar Diyarından... )

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
En Kusursuz Cinayet Yaşama Sevincini Öldürmektir
Hani Tek Bir Kişiyi Özlersiniz Her Yer Issız Gelir Derler Ya...
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boş Hayat!
Mutluluk
Hayatı Kuralına Göre Oyna!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleşirken... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluğumdan... )
Tüp Bebekler ve Çöp Bebekler
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (15) (Keşkelerle İyikilerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (7) (Okyanusta Bir İstiridyeden Desem... )

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Çelişki [Şiir]
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, İşte Bütün Mesele Bu... [Eleştiri]

Rüya Bayram kimdir?

Yaşamayı tüm anları ile seviyorum. Bazen acıtıyor her yanımızı hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediğimiz bir anda. Yaşanmışlıklar anılarımız oluyor ve ben uslanmaz bir anı biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiğimi ve kaçırdığım tüm zamanları yazıyla bir yerlerde sakladığımı düşünüyorum yazıya döktüğümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onların içinde barınan herşeyin beni bulup kucaklayacağını hissediyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou

yazardan son gelenler

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.