"Moda denilen şey o kadar çirkindir ki onu her altı ayda bir değiştirirler." -Oscar Wilde |
|
||||||||||
|
Sevgili dostlar! Daha uzun yıllar sanal alemde de olsa,beraberliğimizi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmemiz için kendimize dikkat etmemiz gerekiyor.Kefir ile ilgili aşağıdaki yazı bizzat yaşanmış deneyimlerden hareketle kaleme alınmıştır.Sağlıklı günler dileğiyle... ** Atalarımızın binlerce yıldır tükettikleri en sağlıklı içeceklerden biri olan kefirin yararı ülkemizde yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Kefir bir ilaç değildir,yada bazılarının abarttığı gibi mucize yaratan bir gıda da değildir .Ama düzenli kullanıldığı takdirde birçok sağlık sorununun çözümüne yardımcı olabilecek destek bir üründür. * Marketlerde bir litresi 3,5 TL civarında satılmaktadır,evinizde yaparsanız litresini en fazla 1,5 liraya mal edebilirsiniz.Tabii evde yapabilmek için öncelikle kefir mayası bulmalısınız.Kefir mayasını bir komşudan temin edebileceğiniz gibi,büyük marketlerden,aktarlardan,süt ürünleri işi yapan firmalardan da alabilirsiniz. * Hangi hastalıklara iyi geliyor? Öncelikle kefir içmek için bir hastalığa yakalanmayı beklememenizi salık veririm.Sağlığınızı koruyucu bir önlem olarak kefir içmeye başlayın.Mide rahatsızlıklarına,reflüye,kemik erimesine,astıma,kötü kolestrole,alerjiye iyi geldiğini bizzat gözledim.Birçok kaynakta daha onlarca hastalığa iyi geldiği belirtilmektedir. Evde Nasıl Yapılır? Kefir mayalayacağınız bir cam kabın içine oda sıcaklığındaki bir paket sütü dökünüz.Kefir mayasını bir kabın içine koyup bir tahta kaşıkla karıştırınız.Kabın kapağını kapatıp bir bezle üstünü örtüp 20-22 derecelik bir ortamda mayalanması için bırakınız.Tam bir günlük mayalanmanın sonunda kefirinizi açabilirsiniz.Eğer ekşi olmasını istiyorsanız mayalanma süresini iki güne çıkarınız.Mayalanan kefirinizi bir tahta kaşık ve bez yada plastik bir süzgeç vasıtasıyla bir başka cam kabın içine süzünüz.Hazırlanmış olan kefirinizi buzdolabına koyup soğuduktan sonra içiniz.Süzgecinizin üzerinde kalan kefir mayalarını su altında iyice yıkayarak tekrar mayalamak için aynı işlemleri yapınız. Çoğalan Kefirleri ne yapayım? Birkaç kez mayalamadan sonra kefir mayanız çoğalacaktır.İhtiyacınızdan fazla olan kefir mayalarını yıkadıktan sonra içinde su bulunan bir kavanoza koyup ileride kullanmak yada başkalarına vermek için buzdolabında saklayınız.Sakladığınız kefirleri koyduğunuz kavanozdaki su klorlu olmamalıdır.Yoksa kefir mayanız bozulabilir. Her gün ne kadar kefir içmeliyim? Kronik rahatsızlığı olanlar günde en az bir litre kefir içmelidirler. İçtim,içtim gene de hastalığımda en ufak bir değişme olmadı? Bu sizi ümitsizliğe sevk etmesin.Hastalık birden gelmediği gibi birden de gitmez.Kefir içme konusunda ısrarcı olursanız bir gün mutlaka yararını göreceksiniz. * Önemli: Kefiri mayalarken kullandığınız kap,kaşık,süzgeç ve mayalanmış kefiri içine koyduğunuz kap metal olmamalıdır. Son söz: Ürettiğiniz kefir mayalarını başka insanlara veriniz.Nasıl yapması gerektiğini usanmadan anlatınız.Emin olun bu çabalarınızın karşılığı size hayır duası olarak geri dönecektir.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |