Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre |
|
||||||||||
|
Sevgili dostlar! Daha uzun yýllar sanal alemde de olsa,beraberliðimizi saðlýklý bir þekilde devam ettirebilmemiz için kendimize dikkat etmemiz gerekiyor.Kefir ile ilgili aþaðýdaki yazý bizzat yaþanmýþ deneyimlerden hareketle kaleme alýnmýþtýr.Saðlýklý günler dileðiyle... ** Atalarýmýzýn binlerce yýldýr tükettikleri en saðlýklý içeceklerden biri olan kefirin yararý ülkemizde yeni yeni anlaþýlmaya baþlandý. Kefir bir ilaç deðildir,yada bazýlarýnýn abarttýðý gibi mucize yaratan bir gýda da deðildir .Ama düzenli kullanýldýðý takdirde birçok saðlýk sorununun çözümüne yardýmcý olabilecek destek bir üründür. * Marketlerde bir litresi 3,5 TL civarýnda satýlmaktadýr,evinizde yaparsanýz litresini en fazla 1,5 liraya mal edebilirsiniz.Tabii evde yapabilmek için öncelikle kefir mayasý bulmalýsýnýz.Kefir mayasýný bir komþudan temin edebileceðiniz gibi,büyük marketlerden,aktarlardan,süt ürünleri iþi yapan firmalardan da alabilirsiniz. * Hangi hastalýklara iyi geliyor? Öncelikle kefir içmek için bir hastalýða yakalanmayý beklememenizi salýk veririm.Saðlýðýnýzý koruyucu bir önlem olarak kefir içmeye baþlayýn.Mide rahatsýzlýklarýna,reflüye,kemik erimesine,astýma,kötü kolestrole,alerjiye iyi geldiðini bizzat gözledim.Birçok kaynakta daha onlarca hastalýða iyi geldiði belirtilmektedir. Evde Nasýl Yapýlýr? Kefir mayalayacaðýnýz bir cam kabýn içine oda sýcaklýðýndaki bir paket sütü dökünüz.Kefir mayasýný bir kabýn içine koyup bir tahta kaþýkla karýþtýrýnýz.Kabýn kapaðýný kapatýp bir bezle üstünü örtüp 20-22 derecelik bir ortamda mayalanmasý için býrakýnýz.Tam bir günlük mayalanmanýn sonunda kefirinizi açabilirsiniz.Eðer ekþi olmasýný istiyorsanýz mayalanma süresini iki güne çýkarýnýz.Mayalanan kefirinizi bir tahta kaþýk ve bez yada plastik bir süzgeç vasýtasýyla bir baþka cam kabýn içine süzünüz.Hazýrlanmýþ olan kefirinizi buzdolabýna koyup soðuduktan sonra içiniz.Süzgecinizin üzerinde kalan kefir mayalarýný su altýnda iyice yýkayarak tekrar mayalamak için ayný iþlemleri yapýnýz. Çoðalan Kefirleri ne yapayým? Birkaç kez mayalamadan sonra kefir mayanýz çoðalacaktýr.Ýhtiyacýnýzdan fazla olan kefir mayalarýný yýkadýktan sonra içinde su bulunan bir kavanoza koyup ileride kullanmak yada baþkalarýna vermek için buzdolabýnda saklayýnýz.Sakladýðýnýz kefirleri koyduðunuz kavanozdaki su klorlu olmamalýdýr.Yoksa kefir mayanýz bozulabilir. Her gün ne kadar kefir içmeliyim? Kronik rahatsýzlýðý olanlar günde en az bir litre kefir içmelidirler. Ýçtim,içtim gene de hastalýðýmda en ufak bir deðiþme olmadý? Bu sizi ümitsizliðe sevk etmesin.Hastalýk birden gelmediði gibi birden de gitmez.Kefir içme konusunda ýsrarcý olursanýz bir gün mutlaka yararýný göreceksiniz. * Önemli: Kefiri mayalarken kullandýðýnýz kap,kaþýk,süzgeç ve mayalanmýþ kefiri içine koyduðunuz kap metal olmamalýdýr. Son söz: Ürettiðiniz kefir mayalarýný baþka insanlara veriniz.Nasýl yapmasý gerektiðini usanmadan anlatýnýz.Emin olun bu çabalarýnýzýn karþýlýðý size hayýr duasý olarak geri dönecektir.
ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.
|
|
| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk | Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim
Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr. Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz. |