..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçının işlevsel tanımı bilinci neşelendirmektir. -Max Eastman
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Tarihsel Olaylar > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Kanunî Deyip de Geçme...  
M.NİHAT MALKOÇ
Gerçek kahramanlarını tanımayan milletlerin istikbaline yön verecek gençleri, çizgi film kahramanlarını kendilerine örnek edinirler. Bu durum, tarihi olmayan devletler için fazla yadırganmasa da Osmanlı gibi dev bir devletin torunları için fazlasıyla yadırganır. Osmanlı’da altı asır boyunca devleti idare etmiş kişilerin hangisine uysanız sizi selamet sahiline götürür. Osmanlı’da vatana hıyanet eden padişah yoktur. Bunlara Vahdettin de dahildir. Durum bu iken bazı kesimlerin Osmanlı padişahlarını hain ilan etmesini anlamak mümkün değildir.


:BBGC:

               M. NİHAT MALKOÇ

     Gerçek kahramanlarını tanımayan milletlerin istikbaline yön verecek gençleri, çizgi film kahramanlarını kendilerine örnek edinirler. Bu durum, tarihi olmayan devletler için fazla yadırganmasa da Osmanlı gibi dev bir devletin torunları için fazlasıyla yadırganır. Osmanlı’da altı asır boyunca devleti idare etmiş kişilerin hangisine uysanız sizi selamet sahiline götürür. Osmanlı’da vatana hıyanet eden padişah yoktur. Bunlara Vahdettin de dahildir. Durum bu iken bazı kesimlerin Osmanlı padişahlarını hain ilan etmesini anlamak mümkün değildir.

     Osmanlı İmparatorluğu, basiretli padişahların omzunda yükselerek üç kıtaya hakim olmuştur. Osmanlı’nın dev padişahlarından biri de Trabzon’da hayata gözlerini açan, Yavuz Sultan Selim’in oğlu Kanunî Sultan Süleyman’dır. Kanunî’nin babası Trabzon’da vali olarak görev yaptığı için O da bu topraklarda doğmuş ve çocukluğunu burada geçirmiştir. Çok iyi bir eğitim görmüş Sultan Süleyman… O, ilk eğitimini annesinden ve babaannesi Gülbahar Hatun’dan almıştır. Babaannesi Gülbahar Hatun’un mezarı Trabzon’da Atapark mevkiindedir. Babası Yavuz Selim’in ölümü üzerine, 30 Eylül 1520’de, henüz 25 yaşındayken Osmanlı tahtına çıkmıştır. Erkek kardeşi olmadığı için taht kavgalarıyla uğraşmak zorunda kalmamıştı.

Kanunî, Osmanlı tahtında en uzun süre kalan padişahtır. Kanunî, tam 46 yıl boyunca Osmanlı’yı başarıyla idare etmiştir. Sultan Süleyman’ın erkek çocukları İkinci Selim, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir ve Mustafa’dır. Kanunî, Osmanlı’nın onuncu padişahıdır. Avrupalıların “Muhteşem” dedikleri Süleyman Han, babasından kendisine intikal eden toprakları iki katına çıkarmıştır. Şarkiyatçı Ortalon, Kanunî’yi şöyle anlatıyor: “Sultan Süleyman’ın eserleri bir araya konsa, en altta muharebeleri, onun üstünde bıraktığı abideler ve en üstte ise kurmuş olduğu ilmî ve hukukî müesseseler gelir.” Büyük bir devlet adamı, güçlü bir şair ve cesur bir komutan olan Kanunî, Zigetvar kuşatmasını idare ederken, 7 Eylül 1566’da 71 yaşında vefat etmiştir.

Kanunî’den söz edip de Hürrem Sultan’dan bahsetmemek bence bir eksiklik olur. Çünkü dünyaya hükmeden Kanunî’nin biricik eşidir Hürrem Sultan… Ukraynalı olan Hürrem Sultan’ın asıl adı Aleksandra Lisowska’dır. Hürrem Sultan’ın oğlu 2. Selim tahta çıkmıştır. Kanunî’nin Mahidevran Sultan’dan olan oğlu Şehzade Mustafa’nın babası tarafından öldürülmesinde Hürrem Sultan’ın etkisinin olduğu söylenir. Hürrem Sultan, eşinden evvel 52 yaşında ölmüştür. Hürrem Sultan’ın güzelliği ve zekiliği hususunda tarihçiler hemfikirdir.

“Kanunî Sultan Süleyman” adı Trabzon’la özdeşlemiştir. Doğumunun 500. yılı münasebetiyle 1995 yılında Trabzon’da Kanunî Sultan Süleyman’la ilgili bir vakıf kurulmuştur. Bu vakıf “Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman Vakfı” adını taşımaktadır. Vakfın amacı, Kanunî Sultan Süleyman’ı bütün yönleriyle araştırıp, onu lâyık olduğu biçimde gelecek nesillere tanıtmaktır. Bu amaçla, her yıl 27 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında “Kanunî Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde hem Kanunî gelecek nesillere tanıtılmakta, hem de Trabzon şehrinin içte ve dışta tanıtımı gerçekleştirilmektedir.

Kanunî Vakfı yetkililerine hizmetlerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Fakat her yıl benzer şeyler yapılmaktadır. Bence öncelikle yapılması gereken şey, kapsamlı bir “Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman Sempozyumu” düzenlemektir. KTÜ ile işbirliği yapılarak uluslararası bir sempozyum düzenlenebilir. Bu sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirilerek Türkiye’deki il halk kütüphanelerine ve belli kişilere gönderilebilir. Geçtiğimiz yıllarda öğrenciler arasında şiir yarışmaları düzenleniyordu. Bu yıl yapılmadı bu yarışma. Bence Kanunî’yle ilgili Türkiye genelinde büyüklere yönelik bir şiir ve makale yarışması düzenlenebilir. Okullarda “Kanunî” konulu bilgi yarışmaları yapılabilir.

“Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman Vakfı” bugüne kadar güzel çalışmalara imza attı ama ben bu çalışmaların çok daha ileri götürülmesi gerektiği düşüncesindeyim. Öncelikle bu güzide vakfa; alanında uzman, donanımlı, Osmanlı sevgisiyle dolu kişiler üye yapılmalıdır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihsel olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
23 Nisan Coşkusu ve Çocuklarımız
Kuruluşunun 40. Yılında Şampiyon Trabzonspor
40. Yılda Trabzonspor

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Bazı Yaralar Kapanmaz [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Gönüle Nasihat [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.