..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlar yalnızca yaşamın amacının mutluluk olmadığını düşünmeye başlayınca, mutluluğa ulaşabilir. -George Orwell
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Şevket Başıbüyük




19 Temmuz 2011
Bir Söğütlü Camiimiz Vardı!  
Şevket Başıbüyük
Neden Söğütlü? Bileniniz varsa beri gelsin… Büyüklerimizin anlattıklarına göre; Söğütlü Camii çok büyük cenderelerden geçmiş. Malatya mimarisinin en önemli örneklerinden olan Söğütlü Camii, bazen memleketin en tanınmış Hoca Efendilerin vaaz-ı nasihatlerine şahit olmuş bazen de cezaevi olarak kullanılmış. Hatta bir zamanlar han olarak, ahır olarak kullanılmış olup, cezalandırılmıştır... Bu açıdan bakıldığında Söğütlü Camii, Cumhuriyet döneminin en büyük tanık eserlerinden biridir. Dünümüzü bu güne taşıyan bu tarihi dokunun aslında koruma altına alınması, yıkılmaması gerekiyordu… Ama maalesef yıkıldı!.. Hem de tüm gizemli tarihi izleriyle birlikte yıkıldı ve tarihin geri getirilemez çöp tenekesine atıldı. Neden Söğütlü? Bileniniz varsa beri gelsin… Büyüklerimizin anlattıklarına göre; Söğütlü Camii çok büyük cenderelerden geçmiş. Malatya mimarisinin en önemli örneklerinden olan Söğütlü Camii, bazen memleketin en tanınmış Hoca Efendilerin vaaz-ı nasihatlerine şahit olmuş bazen de cezaevi olarak kullanılmış. Hatta bir zamanlar han olarak, ahır olarak kullanılmış olup, cezalandırılmıştır... Bu açıdan bakıldığında Söğütlü Camii, Cumhuriyet döneminin en büyük tanık eserlerinden biridir. Dünümüzü bu güne taşıyan bu tarihi dokunun aslında koruma altına alınması, yıkılmaması gerekiyordu… Ama maalesef yıkıldı!.. Hem de tüm gizemli tarihi izleriyle birlikte yıkıldı ve tarihin geri getirilemez çöp tenekesine atıldı.


:BGJA:
Bir Söğütlü Camiimiz vardı!

Söğütlü Camii’nin ilk halini hatırlayanınız var mı?
Şimdi benim hayal meyal hatırlayabildiğim kadarıyla; -ismiyle müsemma- önünde söğüt ağaçları vardı…
Camiinin önü sal taşlarıyla döşeliydi. Az ötede tuvaletler mevcuttu ve tuvaletlerin altında açıktan arık dolusu bir su akardı. İlk tuvalet kabini banyo olarak ayrılmıştı ki; burası yirmi dört saat açık olup deliler ve kimsesizlerin banyo yaptığı bir yerdi.
Ve şadırvanı, abdest alma yerleri vardı sıra sıra…
Meydanın orta yerlerinden bir yerde soku şeklinde taştan mini bir su ambarı vardı ki; saraçlar ayakkabı derilerini bu taşın içindeki suda yumuşatmaya bırakırlardı. Bu yüzden, Söğütlü Camii’nin önünden ayakkabı derisi ve ayakkabı boyacıların boyası kokardı, hemen yanı başındaki çay ocağından içilen sigara dumanından çıkan yerli tütün kokardı ve Malatyalıların bir buluşma noktası olduğu için Söğütlü Camii’nin önü; kavuşma ve buluşmadan doğan sevgi kokardı, muhabbet kokardı, tüm çevre olumsuzluğa rağmen manevi bir hava kokardı..
Ve deliler…
Bizim delilerimiz…
Şimdilerde takvimlere geçen bizim deliler camiinin önünde cirit atarlardı…
Camiinin asma katına, ahşaptan merdivenler çıkardı ve her bir merdivenin saçağında bir evsiz-kimsesiz insanın barınağı mevcuttu…
Söğütlü Camii’nin dış görünüşü ile kafamda bıraktı izler bunlardı…
Tamamen kerpiç ve ahşaptan müteşekkil camii, sanırım, iki kapılıydı. Bina uzuncaydı, dikdörtgen şeklinde; tek katlıydı ama bir de asma katı vardı.
Camii’nin içi yazları serince, kışın sımsıcaktı…
İlk namazımı babamla kılmıştım, yani babamın ellerine sarılarak girebilmiştim -şimdi tüm tarihi özelliğini kaybetmiş- bu şanssız camiye…
Evet, yanlış duymadınız şimdi ismi var kendisi yok Söğütlü Camii’nin… Neden Söğütlü? Bileniniz varsa beri gelsin…
Büyüklerimizin anlattıklarına göre; Söğütlü Camii çok büyük cenderelerden geçmiş. Malatya mimarisinin en önemli örneklerinden olan Söğütlü Camii, bazen memleketin en tanınmış Hoca Efendilerin vaaz-ı nasihatlerine şahit olmuş bazen de cezaevi olarak kullanılmış. Hatta bir zamanlar han olarak, ahır olarak kullanılmış olup, cezalandırılmıştır...
Bu açıdan bakıldığında Söğütlü Camii, Cumhuriyet döneminin en büyük tanık eserlerinden biridir. Dünümüzü bu güne taşıyan bu tarihi dokunun aslında koruma altına alınması, yıkılmaması gerekiyordu…
Ama maalesef yıkıldı!..
Hem de tüm gizemli tarihi izleriyle birlikte yıkıldı ve tarihin geri getirilemez çöp tenekesine atıldı.
Şimdi Söğütlü Cami’den geriye bize ne kaldı desem, cevap olarak muhtemelen susacaksınız…
Susacaksınız zira şu an beton yığınından başka hiçbir şey ifade etmeyen bu günkü Camiye kim Söğütlü Camii diyebilir ki…
Şimdi siz, altı esnaf ve manifaturacıların küçük bir çarşısını andıran bu beton yığınının neresine Söğütlü Camii diyebilirsiniz ki…
Deseniz bile tarih bunu, “Söğütlü Camii” olarak kabul edecek mi?
Tarih, Söğütlü Camii ‘ye yapılanları affetmeyecektir çünkü Söğütlü Camii tüm o zengin tarihi bilgisi ve bulgusuyla kayboldu gitti…
Şimdi Malatya’nın araştırmacı yazarlarına, tarihçilerine sorsanız (buna Sayın Celal Yalvaç da dâhil) Söğütlü Camii’nin geçmişiyle ilgili kaç delil ve kalıntı gösterecektir? Şimdiye kadar Camii hakkında yazılanlar,-çizilenler bu kaybettirilmiş tarihi yapıyı bizlere ne kadar hatırlatıyor? Malatya tarihçi ya da yazarlar, Söğütlü Camii ile ilgili tarihe ışık tutacak kaç tutanak tuttular? Ve şimdi aslı gitmiş ismi kalmış Camii hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?
Acaba Söğütlü Camii’nin yıkım kararını kim ve hangi zihniyet verdi?
Söğütlü Camiye yıkım kararı verildiği zaman “Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB)” yok muydu?
Sahi unutmuşum, elbette yoktu. Ama Vakıflar Bölge Müdürlüğü de mi yoktu?
Şimdi ne desem boş!..
Boş, çünkü artık Söğütlü Camii’nin minberinde haykırıp kükreyen vaiz Timurtaş yok. Müftü İsmail Hatip Erzen yok. Elazığlı Müftü Halil Hoca yok. Yok oğlu yok…
Gönül istiyor ki, hafızalarımızda pek çok anıyı misafir eden bu ve bunun gibi kadim eserlerimiz korunsun, muhafaza edilsin, yeni nesle de bir şeyler fısıldasın…
Yeni Söğütlü Camilere kıyılmaması dilek ve temennilerimle…










Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Aşkı Dokudum Kilime…
Erbakan Zamansız Öldü
Gazilik Gömleğini Çıkartmasın Mavi Marmara
28 Şubat"ın Pilo Kenti: Malatya
O`na Artık Kelepçe Yok!

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir "Şişirme Duası" Hikâyesi
Kınıfır Bed Renk Olursa…
"Şişirme Duası"
Kitap Okumak Eğlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Sağır Kaplumbağa
Dicle Kıyısında Bir Mağara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Beydağı"na Kar Düştü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Cennet Gülleri [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Çocukluğum [Şiir]
Duvardaki Saat [Şiir]
Olma Geveze [Şiir]
Özgürlük [Şiir]
[Şiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Şevket Başıbüyük kimdir?

Edebiyatın karın doyurmadığını bile bile aç kalma pahasına yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazım olan sıradışı bir yazar

Etkilendiği Yazarlar:
Roman, Hikaye, Şiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Şevket Başıbüyük, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.