..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Tayyibe Atay




30 Ekim 2002
Sünnetimiz Var; Buyurun!.  
Tayyibe Atay
Ama Tansu Çiller' i hatýrlayýnca, gülüyorum:))Onun da saçlarýný keserler diye teselli buluyorum kendime ve parti baþkaný olmadýðýma seviniyorum.


:AIIA:
Sünnet düðünleri bir baþka önem taþýr Türkiye’de. Diðer Ýslam ülkelerinde nasýl yapýlýr bu düðün bilemem.Ama, benim ülkemin sünnet düðünlerine diyecek yoktur doðrusu!..Aylar önceden baþlar hazýrlýklar. Pencereler, kapýlar boyanýr, duvarlar badanalanýr, halýlar perdeler yenilenir; yatak, yorgan, yastýklar elden geçirilir. Kabartýlacaklar kabartýlýr, havalandýrýlacaklar havalandýrýlýr. Yatak örtüsü, pike takýmý alýnýr. Ýþlemeli, dantelli çarþaflar hazýrlanýr birkaç tane. Pirinç alýnýp, ayýklanýr; tereyaðlarý doldurulur buz dolaplarýna...Et alýnacak kasap bile ayarlanýr daha o zamandan. Sünnet olacak çocuðun giyeceði pelerini, üzerinde ‘maþallah’ yazan silindir takkesi, ucu püsküllü asasý, sünnet gömleði, ayakkabýsý, terliði, iç çamaþýrlarý ,çorabý alýnýp asýlýr herkesin görebileceði bir yere. Bütün bu hazýrlýklarý izleyen çocuk korkmaya baþlar; neredeyse vazgeçecek!..Haksýz da sayýlmaz hani!

Neyse!
Gün gelip karar verilir sünnet tarihine.Davetiyeler bastýrýlýp daðýtýlýr. Sünnetçiden randevu alýnýr. Çocukta bir korku ki, sorma gitsin!..”ANNE!...” diye mýrýldanýr aklýna kesilme korkusu düþtükçe..Oysa “BABA” olmasý için küçük bir operasyon geçirecektir sadece. Ýnsanlarýn neden bu olaya bu kadar önem verdiklerine, telaþa kapýldýklarýna akýl erdiremez bir türlü..Aklý çekeceði acýda, yatacaðý süslü yataktadýr. Çocuk böyle düþüne dursun; pelerinini giymiþ, üzerinde ‘maþallah’ yazan silindir takkesini baþýna takmýþ, asasý eline verilmiþ halde bulur kendini, bir atýn üzerinde. Gün gelmiþtir; kaç gün önceden süslenen balonlu, fýrýldaklý, kordelalý, kaðýt fenerli, cibinlikli yatakta yatacaktýr nihayet. Acýsý her gün biraz daha dinerek, yarasý biraz daha iyileþerek...Ve ‘BABA’ olmanýn hayaline dalarak...BABA olur mu, olmaz mý bunu zaman gösterecektir artýk (!)

Hepimizin bildiði bu olayý yazmak da nerden geldi aklýma dersiniz: Anlatayým!..

Ekim ayýnýn on dokuzu, yýl 2002. Günlerden cumartesi;Ýstanbul’un Þirinevler semtinden kalkan Mahmut Bey minibüsüne bindim; yol alýyorum. Ama ne yol ya!..Sünnet odasý mübarekJRenk renk parti bayraklarý, amblemler, parti baþkan ve milletvekili adayý fotoðraflarý, dangýr dangýr çalýnan tanýtým müzikleri vs...Caným sýkýlýyor birden.’Bunlara gerek var mýydý’ diyorum içimden. Aslýnda içimden söylediðimi sanýyorum. Çünkü sesli konuþmuþum ki; yanýmda oturan bir bey “Ne diyorsunuz hanýmefendi?” diye soru yöneltince anlýyorum bunu. Çaða ayak uyduramayan bir toplum olduðumuzu, propagandanýn iletiþim aracý olan televizyonlardan yapýlmasý gerektiðini, bu tür seçim kampanyalarýnýn ekonomiyi baltaladýðýný söylüyorum O’ na. Haksýz mýyým yani?Bana destek veriyor, hiç tanýmadýðým o aydýn kiþi; teþekkür edip iniyorum duraðýmda.

Kardeþimin evine doðru yürürken sünnet olacaklarý geçiriyorum aklýmdan. Bülent Ecevit, Ýsmail Cem, Tayyip Erdoðan, Sadettin Tantan, Devlet Bahçeli, Doðu Perinçek, Deniz Baykal, Recai Kutan ilk aklýma gelenler...Ya da isimlerini hiç unutmadýklarým, kimbilir! Ama Tansu Çiller'i hatýrlayýnca; gülüyorum:))Onun da saçlarýný keserler deyip teselli buluyorum kendime ve seviniyorum parti baþkaný falan olmadýðým için...Ne olurdu halim! Kel kalýrdým, kell!..

Þimdi anladýnýz sanýrým neden herkesin bildiði sünnet olayýný yazmaya çalýþtýðýmý. Öyle ise buyurun dostlar 3 Kasým'da yapýlacak Sünnet düðünümüze!..Kimler daha çok aðlayacak bakalým, görelim...Size etli plav da ikram edeceðim, söz! Ýçinde karabiber de olacak kesilmiþ saçlardan yapýlan. Nasýl þeyse!Hediye falan istemem!..Ýyi düþünülerek verilmiþ bir oyunuz olsun yeter.Atatürk Türkiye'sine yaraþýr þekilde, Atatürk Türkiye'si vatandaþý olarak!..Yoksa acýlarým dinmez, yaralarým iyileþmez hiç bir zaman...

Kolaylý gelsin ve hayýrlý olsun!...



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: sünnetsiz günlere
Gönderen: mehmet / türkiye ankara
1 Kasým 2002
bu seçim sisteminde daha nice sünnet d düðünlerinde el çýrpýp,gerdan kývýrýrýz.yada sistem partilerine farketmez adlarý yok hiç birinin diðerinden farký.ha o ha bu farketmez.hepsi ayný tarafýn yolcularý.önemli olan hata yapmak deðildir hayatta.hatalara devam etmek ayný þeyleri devam ettirmektir.biz bu toplum olarak ayný kiþileri yedi kere getirip sekiz defa yollayan bir toplum olarak herhalde dünyada ilk sýrayý alýrýz.tabiki oylarýmýzý aydýn demokratik ve ayný zamanda emekten yana olan partiye vereceðiz.asla aksisi düþünülemez.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maldivler
Açlýk Sendromu
Peynir Gemisi
Atlayalým
Marul
Hamdolsun!..
Eskiyi Çare Yaptým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Acý Tatlý
Türlü Yaptým Türlü
Emekli Meselesi
Portakal
Nüfus Artýþý
Çocuk ve Et
Baðýrdaklý Bebekler
Çatýlar
Bakla

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Nohut [Þiir]
Kundak [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.