..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüşlerim var -sağlam görüşler-, yine de her zaman onlara katılmıyorum. -G. Bush
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > M.NİHAT MALKOÇ




25 Mayıs 2012
Karadeniz Kitap Fuarı ve Birkaç Serzeniş…  
M.NİHAT MALKOÇ
Kitap fuarları, şehirlere kan ve can pompalayan organizasyonlardır. Oldum olası bu fuarların Trabzon’umuzda da düzenli olarak her yıl yapılmasını arzulamışımdır. Bu konuda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi şehirlere gıpta etmişimdir. Hele İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, bu organizasyonların en muhteşemidir. Trabzon’da kitap fuarlarının açılmasına yönelik isteğimi değişik yerlerde yineledim. Fakat uzun zamandan beri sesim akis bulamamıştı. Çok şükür bu sene şehrimizde Karadeniz Kitap Fuarı açıldı.


:AFHF:
M.NİHAT MALKOÇ

     Kitap fuarları, şehirlere kan ve can pompalayan organizasyonlardır. Oldum olası bu fuarların Trabzon’umuzda da düzenli olarak her yıl yapılmasını arzulamışımdır. Bu konuda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi şehirlere gıpta etmişimdir. Hele İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, bu organizasyonların en muhteşemidir. Trabzon’da kitap fuarlarının açılmasına yönelik isteğimi değişik yerlerde yineledim. Fakat uzun zamandan beri sesim akis bulamamıştı. Çok şükür bu sene şehrimizde Karadeniz Kitap Fuarı açıldı.

Karadeniz Kitap Fuarına, açılışının üçüncü günü gittim. Fuar sabah 11’de açılıyor, akşam 9’da kapanıyor. Yani her gün 10 saat açık kalıyor. 01 Mayıs’ta açılan söz konusu fuar, 13 Mayıs’ta kapanacaktır. Fuara her saat başı Trabzon’un merkezi sayılan Meydan’dan ücretsiz belediye otobüsleri kalkıyor. Ben de bu otobüsle fuar alanına gittim. Fuarın tenha olduğunu otobüste sezmeye başlamıştım. Çünkü ücretsiz olmasına rağmen otobüste sadece birkaç kişi vardır. O anda aklıma KTÜ’de yapılan Tarkan konseri geldi. Tarkan’ın konser vereceği gün, Trabzon’un Meydan’ı insandan geçilmiyordu. Konserin yapılacağı KTÜ Milli Piyango Yabancı Diller Okulu’na insan seli akıyordu. Otobüs durakları ana baba günü gibiydi. O gün o güzergâhta başka işi olanların dolmuşlara binmesi mümkün değildi. Tarkan konserinde durum bu iken kitap fuarına, üstelik ücretsiz yolcu taşıyan otobüsün bu kadar tenha olması geleceğimize yönelik birçok olumsuz işaret vermiyor mu? Ne dersiniz?

01 Mayıs 2012’de Trabzon’un Şana mevkiindeki Dünya Ticaret Merkezi’nde açılan Karadeniz Kitap Fuarı ne yazık ki beklenen ilgiyi görmüyor. Fakat bunun tek suçlusunun halk olduğunu düşünmüyorum. Bunun suçlularından biri de fuarı sadece bir kitap pazarı olarak gören organizatörlerdir. Bu nasıl bir fuardır ki yazarlarla okuyucular buluşturulmaz? Siz hiç kitap fuarı görmediniz mi? Kitap fuarlarına yazarlar çağrılır, imza günleri düzenlenir. Yazarlarla okurların bir araya gelip söyleşmesi için mekânlar ve imkânlar sağlanır.

Trabzon’da Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan KTÜ vardır. Bu köklü üniversitede 2010 rakamlarına göre 24 bin 568’i birinci öğretim, 13 bin 220’si ikinci öğretimde kayıtlı olmak üzere toplam 37 bin 778 ön lisans ve lisans öğrencisi bulunuyor. Bu arada Trabzon’daki onlarca okulda, binlerce ilköğretim ve lise öğrencisi bulunmaktadır. Bu kadar çok öğrencinin bulunduğu bir şehirde nasıl olur da, iyi niyetlerle açılan bir kitap fuarı beklenen ilgiyi görmez. Nasıl olur da fuara saat başı ücretsiz yolcu taşıyan otobüsler dolmaz?

“Trabzon kültür, sanat ve edebiyat şehridir” der dururuz. Mevzu söz söylemek ve övünmekse mangalda kül bırakmayız. Bu kentte onlarca şair, yazar, gazeteci ve değişik alanlarda çalışan sanatçı bulunmaktadır. Bunlar neden zahmet edip de, birkaç yılda bir açılan kitap fuarlarına gitmezler. Hadi öğrencileri anladık, ihmalkâr davranıyorlar; ya onları eğiten yüzlerce öğretmen niçin kitapların okuyucularla buluştuğu bu güzel mekâna uzak durur.

Her gün okuma saatlerinin yapıldığı okullarımız niçin kitap fuarlarına mesafeli dururlar? Ders demek, ille de dört duvar arasında ve sınıf ortamında yapılan etkinlik değildir. En etkili eğitim, uygulamalı olandır. Öğrencilerin toplu halde kitap fuarlarına götürülmesi de bence bir eğitimdir. Üstelik bu, sınıf ortamında yapılan eğitimden çok daha etkilidir. Keşke fuarın açık olduğu zaman diliminde okullardan fuara otobüsler kalksa… Okullar belli bir plan dâhilinde bütün öğrencilerini bu gibi fuarlara götürseler. Orada yazarlarla buluştursalar…

Memleketimizde bazı insanlar kitapların pahalı olduğundan şikâyet ederler. Bu bir yere kadar doğru olabilir, fakat fuarlarda her fikre ve her bütçeye göre kitaplar vardır. Okumamak için bu bir mazeret olamaz. Karadeniz Kitap Fuarında bir liraya da kitaplar var.

Karadeniz Kitap Fuarına ilgisizlik böyle devam ederse sanırım bundan sonraki yıllarda hiçbir yayıncı böyle bir organizasyona katılmaya cesaret edemez. Çünkü hiç kimse kâr edemeyeceğini bildiği bir işe bile bile girmez. Kitap, okuyucusuyla buluşunca anlam kazanır. Bu mekânları güzelleştirecek olan sizlersiniz. Onun için lütfen fuarları okursuz bırakmayalım.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Nazım Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldı…
İfakat Belgeseli
Köprübaşılılar Derneği ve Hemşehri Dayanışması
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Dansları Şöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bu Dünya Böyledir Dostum! [Şiir]
Bazı Yaralar Kapanmaz [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Gönüle Nasihat [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.