..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Böyle Buyurdu Jüri!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
“Trabzon dört bin yýllýk tarihi geçmiþi olan bir kültür ve sanat þehridir” sözü dillere pelesenk olmuþtur. Fakat bu kalýplaþmýþ sözü besleyen ve geçerli kýlan kültürel etkinlikler yeterli deðildir. Bundan önceki belediye yönetimi birkaç þarký türkü yarýþmasýndan baþka bir þey yapmadý beþ yýl boyunca. Yeni belediye yönetimi iþ baþýna geldikten sonra, belediyenin kültür ve sanata katkýsý hissedilir þekilde arttý. Trabzon’da kültürel hareketlilik baþladý.


:BDHJ:

               M.NÝHAT MALKOÇ

     “Trabzon dört bin yýllýk tarihi geçmiþi olan bir kültür ve sanat þehridir” sözü dillere pelesenk olmuþtur. Fakat bu kalýplaþmýþ sözü besleyen ve geçerli kýlan kültürel etkinlikler yeterli deðildir. Bundan önceki belediye yönetimi birkaç þarký türkü yarýþmasýndan baþka bir þey yapmadý beþ yýl boyunca. Yeni belediye yönetimi iþ baþýna geldikten sonra, belediyenin kültür ve sanata katkýsý hissedilir þekilde arttý. Trabzon’da kültürel hareketlilik baþladý.

Asým Aykan döneminde belediyenin kültür, sanat ve edebiyat içerikli yarýþmalarý sýk yapýlýrdý. Arada beþ yýllýk fetret dönemi yaþandý. Þimdi bakýyorum da belediyenin güzel çalýþmalarý var kültür, sanat ve edebiyat alanýnda… Bunlardan biri de geçenlerde yapýldý. Trabzon Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliði Trabzon Þubesi tarafýndan “1. Þiir ve Deneme Yarýþmasý” düzenlendi. Yarýþmanýn jürisi çok tartýþýldý. Peki tartýþýlan bu jüri kimlerden oluþuyordu: Makine Mühendisi Ýbrahim Saðlam, Karikatürcüler Derneði Trabzon Temsilcisi Adnan Taç, Trabzon Belediye Baþkan Yardýmcýsý O. Gökhan Bali, Emekli Müzik Öðretmeni Nurcan Yazýcý, Türk Dili ve Edebiyat Öðretmeni Ýbrahim Kavzoðlu ve Mustafa Mazlum… Adlarýný sýraladýðým bu arkadaþlarýmýz alanlarýnda saygýn insanlardýr; hepsine saygý duyuyorum. Bu kiþilerin adlarýnýn önünde “þair, yazar” sýfatlarý da vardýr. Fakat bu sýfatlar sanatta biraz da göreceli olduðu için ben bu sýfatlarý þimdilik yazmamayý tercih ettim.

Baþta da belirttiðim gibi bu yarýþmadan evvel, yarýþmanýn jürisi gündeme oturtuldu. Bazý yazar dostlarýmýz jürinin yetersiz olduðunu, böyle bir yarýþmayý deðerlendirecek kapasitede olmadýðýný söylediler. Bu tartýþmaya müdahil olmamayý tercih ettim. Fakat yarýþma sonuçlanýnca jüriyi eleþtirenlere ben de hak verdim. Çünkü bu yarýþmaya katýlanlardan biri de bendim. Türkiye genelinde düzenlenen 32 yarýþmada birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülü kazanan biri olarak, yaþadýðým þehri anlatmak için kaleme sarýldým. Bir aylýk yoðun bir çalýþma sonucunda iki deneme, iki de þiir yazdým. Zira her yarýþmacýnýn ikiþer eserle katýlma hakký vardý. Ben de her iki hakkýmý da kullandým.

“Trabzon’un Görsel Geleceði” konulu deneme yarýþmasýna 52 eser katýldý. Bu eserlerden ikisi bana aitti. Birincilik beklediðim bu kategoride mansiyon bile kazanamadým. Bu kategoride bir lise öðrencisine bile mansiyon ödülü verilirken, hayatýný bu iþe adamýþ birisi olarak bana o da çok görüldü. Kimseyi küçük gördüðüm filan yok. Fakat tevazuya da gerek yok “Ben bu iþin ustasýyým” Bunu Türkiye genelinde aldýðým 32 ödülle ispatlamýþým. Kimse bana “bu iþ görecelidir, herkesin bakýþ açýsý farklýdýr” filan demesin. Altýn her yerde altýndýr. Benim jüriye sunduðum altýnlarý teneke olarak algýlayanlarýn bu iþten ne kadar anlayýp anlamadýklarýný sorgularým. Eserlerim ortadadýr. Bu eserler yakýn zamanda belediye tarafýndan kitap haline gelecektir. O zaman benim ne demek istediðimi herkes anlayacaktýr.

Þiir yarýþmasýna gelince o yarýþmaya da iki eserle katýldým. Þiiri birinci seçilen Mehmet Þamil Baþ’ýn þairliðini asla tartýþmam. Fakat bir kýsým þiirlerin 23 Nisan þiiri ayarýnda olmasýna raðmen dereceye girdiðini de söylemeden geçemeyeceðim. Benim favori olarak gördüðüm þiirim dereceye giremezken, öylesine yazdýðým, hece ölçülü þiirimin mansiyon ödülü almasýný da bir gariplik tecellisi olarak görüyorum. Demek ki bu jürinin, imge derinliði olan þiirlerle arasý yok. Bir kere bu jüride þairliði sanat çevrelerince kabul görmüþ bir þair yoktur. Ýsmin önüne ‘þair’ sýfatý eklemekle þair olunmuyor. Türkiye’de 32 ödül alan benim gibi bir kiþinin jüri üyeliðine alýnmamasýný da bir türlü anlayamýyorum. Ben de bundan sonra karikatür yarýþmasý jürisine dâhil olmak için þartlarýmý zorlayacaðým.

Jüri bir sanat katliamý gerçekleþtirmiþtir. Bunu eserler toplu olarak yayýnlandýðýnda herkes eserleri karþýlaþtýrarak görecektir. Öte yandan bir öðretmenle bir lise öðrencisinin ayný kategoride yarýþtýrýlmasý büyük bir hatadýr. Bunun yanýnda “Trabzon’un Görsel Geleceði” konusu denemeye deðil, makaleye uygun bir konudur. Demek ki denemeyle makalenin ayný þey olduðunu zannedenler var. Temennim odur ki bundan sonra böyle ciddi hatalar yapýlmaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.