..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Aralýk 2007
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni  
M.NÝHAT MALKOÇ
Kin ve nefret politikalarýna inat; sevgi ve hoþgörü kültürünün barýþ ve dostluðun çok önemli bir aracý olabileceði tüm çýplaklýðýyla bir kez daha görüldü. Barýþ sermayesini hoyratça harcayanlarýn yanlýþ bir yolda olduðu bir defa daha ortaya çýktý. Bu karþýlýklý sevgi ve hoþgörü gösterileri, halklarýn yüreklerinde besleyip büyüttükleri sevgilerinin bütün meseleleri aþacak kudrette olduðunu gösterdi. Rusya’nýn Trabzon Baþkonsolosluðunun gayretleriyle gerçekleþtirilen dostluk ve sanat günleri birkaç gün daha devam edecek.


:CJGA:
TRABZON LÝSESÝ’NDE RUSYA HALK DANSLARI ÞÖLENÝ

M.NÝHAT MALKOÇ

Rusya’yla Türkiye, tarihî iliþkileri yüzyýllar ötesine uzanan iki büyük devlettir. Ruslarla iliþkilerimiz her dönemde üst düzeyde olmuþtur. Bilindiði gibi devletlerarasý iliþkilerde duygusallýða yer yoktur. Her devlet uluslararasý iliþkilerde duyguyu deðil, mantýðý esas alýr. Bu doðal bir yaklaþýmdýr. Mantýk da her devletin kendi çýkarlarýnýn ön planda olmasý gerektiðini söyler. Türkiye-Rusya iliþkilerine de bu pencereden bakmak gerekir.

Türkiye’yle Rusya arasýnda ekonomik, ticarî ve kültürel iliþkilerin geliþtirilmesi çerçevesinde yapýlan anlaþmalarýn sayýsý hiç de az deðildir. Son yýllarda bu iki ülke arasýndaki ticaret hacmi de geçmiþe nazaran çok artmýþtýr. Bu yakýnlýk yeni iliþkileri ve dostluklarý beraberinde getirmiþtir. SSCB’nin daðýlmasýndan sonra ortaya çýkan yeni görüntü, pek çok þeyin deðiþtiðini gösteriyordu. Nitekim öyle de olmuþtur. Rusya, tarihî bir deðiþim ve dönüþüm neticesinde dünyaya yepyeni bir siyasî þekil vermiþtir. Bu deðiþim neticesinde yeni devletler tarih sahnesine çýkmýþtýr. Türk Cumhuriyetleri baðýmsýzlýklarýný ilan etmiþtir.

Rusya’nýn yeniden yapýlanmasý çerçevesinde Türk-Rus iliþkilerinde Trabzon’umuzun konumu da apayrý bir önem kazanmýþtýr. Sýnýr kapýlarý karþýlýklý olarak açýlmýþ, insanlar gidip gelmeye baþlamýþtýr. Öncelikle bavul ticareti yapýlmýþtýr. Trabzon’da Rus Pazarý kurulmuþ, Baðýmsýz Devletler Topluluðu’ndan getirilen mallar burada satýþa sunulmuþtur. Yine bu deðiþim sürecinde Rusya Trabzon’a ne kadar çok deðer verdiðini göstererek bu þehre baþkonsolosluk açmýþtýr. Bugün bu baþkonsolosluk Türkiye ile Rusya arasýnda önemli bir köprü vazifesi görmektedir. Bu köprü; kültürü de, ticareti de, siyaseti de birbirine baðlamaktadýr. Artýk Türkiye ile Rusya arasýndaki önyargýlar en az düzeye inmiþtir.

Trabzon’da bunu gösteren geliþmeler yaþanýyor. Rusya Federasyonu Trabzon Baþkonsolosluðu’nun ve Trabzon Valiliði’nin Türkiye’de Rusya Kültür Yýlý nedeniyle ortaklaþa düzenledikleri “Krasnodar-Trabzon Arasýndaki Kültürel Ýliþkilerin Geliþtirilmesi” etkinlikleri Trabzon’da baþladý. Ýlk gün etkinlikleri çerçevesinde Kuban Kazaklarý Þarký ve Oyun Çocuk Topluluðu Trabzon Lisesi’ne geldi. Rus dansçýlar okul giriþinde kalabalýk bir öðrenci ve öðretmen topluluðu tarafýndan çiçeklerle karþýlandý. Öðle yemeðini okulda yiyen topluluk elemanlarý, gördükleri büyük sevgi ve ilgi karþýsýnda þaþkýnlýklarýný gizleyemediler.

Türk-Rus dostluðu çerçevesinde 05 Aralýk Çarþamba günü Trabzon Lisesi Mehmet Ali Yýlmaz Konferans Salonu’nda Trabzon Valisi Nuri Okutan’ýn da katýldýðý, Rusya’dan gelen halk danslarý topluluklarýnýn renklendirdiði güzel bir eðlence programý düzenlendi. Programýn sunuculuðunu Trabzon Lisesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni Eyüp Köse yaptý. Trabzon Lisesi öðrencilerinin salonu týka basa doldurduðu program, saygý duruþu ve Ýstiklal Marþý’yla baþladý. Daha sonra Rusya Federasyonu Marþý ile Kuban Eyalet Marþý okundu. Rusya yetkililerinin yaptýðý konuþmanýn ardýndan Trabzon Valisi Nuri Okutan, Rus misafirlere kýsa bir hoþ geldiniz konuþmasý yaptý. Onlarý Trabzon’da görmekten duyduðu sevinci dile getirdi.

Kalabalýk bir basýn grubunun da takip ettiði program, Trabzon Fatih Ýlköðretim Okulu Folklor ekibinin ayakta alkýþlanan yöresel oyunuyla baþladý. Minik öðrenciler hünerlerini gösterdiler. Ardýndan salonu aðzýna kadar dolduran seyirciler “Kuban Kazaklarý Þarký ve Oyun Çocuk Topluluðu”nun güzel bir gösterisini seyretti. Rus kültür adamlarý Trabzon Valisi Nuri Oktan’a çeþitli yöresel hediyeler sundular. Tuz ve ekmek verdiler. Trabzon Valisi Okutan da onlara bir buket çiçekle karþýlýk verdi. Çok güzel ve eðlenceli dakikalar yaþandý.

Kin ve nefret politikalarýna inat; sevgi ve hoþgörü kültürünün barýþ ve dostluðun çok önemli bir aracý olabileceði tüm çýplaklýðýyla bir kez daha görüldü. Barýþ sermayesini hoyratça harcayanlarýn yanlýþ bir yolda olduðu bir defa daha ortaya çýktý. Bu karþýlýklý sevgi ve hoþgörü gösterileri, halklarýn yüreklerinde besleyip büyüttükleri sevgilerinin bütün meseleleri aþacak kudrette olduðunu gösterdi. Rusya’nýn Trabzon Baþkonsolosluðunun gayretleriyle gerçekleþtirilen dostluk ve sanat günleri birkaç gün daha devam edecek.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.