..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim şaşkınlıkla başlar. -Aristoteles
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > 7nci Sanat (Sinema) > osman tatlı




24 Temmuz 2013
Müslümanlar ve Sinema I  
osman tatlı
Peki, sinemayı anlamak ve sinemanın gücünü kullanma adına iyi bir seyirci olmak tek başına yeterli midir? Çok film izlemek, - örneğin günde bir iki film izlemenin- filmin yorumlanmasına, analiz etmesine tek başına yeterli olamayacağını belirtelim.


:AFHJ:
Sanatta ve sanat dünyasına yabancı ve tepkili olan Müslümanların, günümüzde sanattan uzak kalmışlığın sıkıntısını yaşamaktadırlar. Tabii Müslümanların sanatta yönelik bir geçmişlerinin olmaması ve siyasi-sosyal açıdaki yamuk bakışında bunda etkili olmuştur. Günümüz halen sanatta uzak olan Müslümanların, sanatın önemini fark etmelerine rağmen, eğilim anlamında hala konuya uzaktırlar. Sanatta eğilim az olunca müslümanca bir sanat algısı nasıl olmalıdır? Müslümanlar sanattan nasıl faydalanmalıdır? Soruları da bir türlü cevap bulamamaktadır. Maalesef Müslümanların sanatta dair hala doğru dürüst bir kaynak bulunmamaktadır. Aydınların, kanaat önderlerin sanatta dair kalem oynatmamaları sanatta olan eğilimin sığ kalmasına devam etmesine neden olmaktadır. Dücane Cündioğlu’nun sanatta dair kalemi Müslümanlar dünyasında gereken ilgi görmemektedir. Dücane’nin bütün sağduyusuna rağmen Müslümanların Dücane’yi anlamamaları, anlamak istememeleri Müslümanların sanatta olan soğukluğun uzun süre daha devam edeceğini göstermektedir.

Konuyu biraz darlaştırıp, sanatın popüler bir kolu olan sinemaya getirirsek, aynı durumun sinema alanında da yaşandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sinemanın popüler ve günceliğinden kaçamayan Müslümanların başlarını nereye çevirirler çevirsinler bir şekilde sinemayla muhatap olmaktadırlar. Müslümanların iyi bir sinema seyircisi olduğunu rahatlıkla söylenebilir. Sinema dünyasına nitelikli filmleri gerek bireysel gerekse birlikte izleyen Müslümanların sinemanın önemini kavradığını, sinemadan faydalanması gerektiği düşüncesinin geliştiği söylenebilir.

Peki, sinemayı anlamak ve sinemanın gücünü kullanma adına iyi bir seyirci olmak tek başına yeterli midir? Çok film izlemek, - örneğin günde bir iki film izlemenin- filmin yorumlanmasına, analiz etmesine tek başına yeterli olamayacağını belirtelim. Film okuması yapmak farklıdır, film izlemek farklıdır. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Bu ikisi birbirine karıştırıldığında; filme dair uyanan duygusallık ve filmin izleyene hitap eden bir iki karesi sonuç çıkarmaya yetmez, aksine filmin temasına kopukluğa neden olur.

Müslümanların, iyi bir film okuması yapabilmesi için bundan fazlası gerekmektedir:

1.     Çok film izlemekten ziyade felsefesi olan filmler izlenmelidir. Nasıl ki her kitap okunmuyorsa, her filmde izlenmez. Arada seçici olunmalıdır

2.     Film okuması, analizi yapan ve filme dair bilgiler içeren yazılar okunarak, farklı bakış açıları kazanılması gerektiği gibi bir filmde dikkat edilmesi gerekenler fark edilecektir.

3.     Yine filmlere dair kitaplar okunmalıdır. En azından seyredilen ve beğenen filmlere dair yazılanlara bakılabilir

4.     Sinema dergileri takip edilmelidir. Bir siyasi ya da edebiyat dergisine verilen önem, sinema dergisine de verilmelidir.

5.     Sinema dili bilinmelidir.

6.     Filmin oluşturduğu duygusal atmosferi kırmak için, gerekirse film ikinci defa izlenmelidir.

7.     Filmler bizim gibi düşünmüyor diye, yargılanmamalıdır. Filmin derdi anlaşılmaya çalışılmalıdır.

8.     Sinemanın kültürel bir aktarım aracı olduğu düşüncesiyle filmler izlenmelidir.

9.     Hiçbir zaman tek taraflı düşüncelerle filmler analiz edilmemeli, farklı düşüncedeki insanların filme dair düşünceleri önemsenmelidir.

10.     Filme karşı pasif bir seyirci değil, aksine aktif bir izleyici konumda olunmalıdır.

11.     Filmler bütün olarak değil, parçalanmış bir bakış açısıyla izlenmelidir. O zaman kültürel kodları yakalanması daha kolay olacaktır. Unutmamak gerekir ki kültürel kodlar aralara serpiştirilir.

12.     Filmlerin çoğu ucu açıktır. Dolaysıyla tek bir sonuç yoktur. Çok sonuçlar vardır. Tespit edilen bazı düşüncelerde ısrarcı olmamak gerekir. Tespitin doğruluğuyla birlikte eksik olabileceği düşüncesi göz önünde tutulmalıdır.

Yukarıdaki değiniler başlangıç için gerekli ama tek başına yeterli değildir. Unutmamak gerekir sinema kültürü, genel kültürle okunmayacak kadar derinliği olan bir alandır. Farklı okumalarla beraber sinemanın dünyası daha kolay çözülebilir.
Devam edecek

Osman Tatlı
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın 7nci sanat (sinema) kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müslümanlar ve Sinema V
Müslümanlar ve Sinema 4
Müslümanlar ve Sinema 3
Müslümanlar ve Sinema 2

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Gölge Cinayetler: Farklı Kurgusuyla Bir İlk
Öğretmenler Öğrenciden Kitap Özeti İstemeyin

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.