..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > 7nci Sanat (Sinema) > osman tatlý




24 Temmuz 2013
Müslümanlar ve Sinema I  
osman tatlý
Peki, sinemayý anlamak ve sinemanýn gücünü kullanma adýna iyi bir seyirci olmak tek baþýna yeterli midir? Çok film izlemek, - örneðin günde bir iki film izlemenin- filmin yorumlanmasýna, analiz etmesine tek baþýna yeterli olamayacaðýný belirtelim.


:AECI:
Sanatta ve sanat dünyasýna yabancý ve tepkili olan Müslümanlarýn, günümüzde sanattan uzak kalmýþlýðýn sýkýntýsýný yaþamaktadýrlar. Tabii Müslümanlarýn sanatta yönelik bir geçmiþlerinin olmamasý ve siyasi-sosyal açýdaki yamuk bakýþýnda bunda etkili olmuþtur. Günümüz halen sanatta uzak olan Müslümanlarýn, sanatýn önemini fark etmelerine raðmen, eðilim anlamýnda hala konuya uzaktýrlar. Sanatta eðilim az olunca müslümanca bir sanat algýsý nasýl olmalýdýr? Müslümanlar sanattan nasýl faydalanmalýdýr? Sorularý da bir türlü cevap bulamamaktadýr. Maalesef Müslümanlarýn sanatta dair hala doðru dürüst bir kaynak bulunmamaktadýr. Aydýnlarýn, kanaat önderlerin sanatta dair kalem oynatmamalarý sanatta olan eðilimin sýð kalmasýna devam etmesine neden olmaktadýr. Dücane Cündioðlu’nun sanatta dair kalemi Müslümanlar dünyasýnda gereken ilgi görmemektedir. Dücane’nin bütün saðduyusuna raðmen Müslümanlarýn Dücane’yi anlamamalarý, anlamak istememeleri Müslümanlarýn sanatta olan soðukluðun uzun süre daha devam edeceðini göstermektedir.

Konuyu biraz darlaþtýrýp, sanatýn popüler bir kolu olan sinemaya getirirsek, ayný durumun sinema alanýnda da yaþandýðýný rahatlýkla söyleyebiliriz. Sinemanýn popüler ve günceliðinden kaçamayan Müslümanlarýn baþlarýný nereye çevirirler çevirsinler bir þekilde sinemayla muhatap olmaktadýrlar. Müslümanlarýn iyi bir sinema seyircisi olduðunu rahatlýkla söylenebilir. Sinema dünyasýna nitelikli filmleri gerek bireysel gerekse birlikte izleyen Müslümanlarýn sinemanýn önemini kavradýðýný, sinemadan faydalanmasý gerektiði düþüncesinin geliþtiði söylenebilir.

Peki, sinemayý anlamak ve sinemanýn gücünü kullanma adýna iyi bir seyirci olmak tek baþýna yeterli midir? Çok film izlemek, - örneðin günde bir iki film izlemenin- filmin yorumlanmasýna, analiz etmesine tek baþýna yeterli olamayacaðýný belirtelim. Film okumasý yapmak farklýdýr, film izlemek farklýdýr. Bu ikisini birbirinden ayýrmak gerekir. Bu ikisi birbirine karýþtýrýldýðýnda; filme dair uyanan duygusallýk ve filmin izleyene hitap eden bir iki karesi sonuç çýkarmaya yetmez, aksine filmin temasýna kopukluða neden olur.

Müslümanlarýn, iyi bir film okumasý yapabilmesi için bundan fazlasý gerekmektedir:

1.     Çok film izlemekten ziyade felsefesi olan filmler izlenmelidir. Nasýl ki her kitap okunmuyorsa, her filmde izlenmez. Arada seçici olunmalýdýr

2.     Film okumasý, analizi yapan ve filme dair bilgiler içeren yazýlar okunarak, farklý bakýþ açýlarý kazanýlmasý gerektiði gibi bir filmde dikkat edilmesi gerekenler fark edilecektir.

3.     Yine filmlere dair kitaplar okunmalýdýr. En azýndan seyredilen ve beðenen filmlere dair yazýlanlara bakýlabilir

4.     Sinema dergileri takip edilmelidir. Bir siyasi ya da edebiyat dergisine verilen önem, sinema dergisine de verilmelidir.

5.     Sinema dili bilinmelidir.

6.     Filmin oluþturduðu duygusal atmosferi kýrmak için, gerekirse film ikinci defa izlenmelidir.

7.     Filmler bizim gibi düþünmüyor diye, yargýlanmamalýdýr. Filmin derdi anlaþýlmaya çalýþýlmalýdýr.

8.     Sinemanýn kültürel bir aktarým aracý olduðu düþüncesiyle filmler izlenmelidir.

9.     Hiçbir zaman tek taraflý düþüncelerle filmler analiz edilmemeli, farklý düþüncedeki insanlarýn filme dair düþünceleri önemsenmelidir.

10.     Filme karþý pasif bir seyirci deðil, aksine aktif bir izleyici konumda olunmalýdýr.

11.     Filmler bütün olarak deðil, parçalanmýþ bir bakýþ açýsýyla izlenmelidir. O zaman kültürel kodlarý yakalanmasý daha kolay olacaktýr. Unutmamak gerekir ki kültürel kodlar aralara serpiþtirilir.

12.     Filmlerin çoðu ucu açýktýr. Dolaysýyla tek bir sonuç yoktur. Çok sonuçlar vardýr. Tespit edilen bazý düþüncelerde ýsrarcý olmamak gerekir. Tespitin doðruluðuyla birlikte eksik olabileceði düþüncesi göz önünde tutulmalýdýr.

Yukarýdaki deðiniler baþlangýç için gerekli ama tek baþýna yeterli deðildir. Unutmamak gerekir sinema kültürü, genel kültürle okunmayacak kadar derinliði olan bir alandýr. Farklý okumalarla beraber sinemanýn dünyasý daha kolay çözülebilir.
Devam edecek

Osman Tatlý
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 7nci sanat (sinema) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müslümanlar ve Sinema V
Müslümanlar ve Sinema 4
Müslümanlar ve Sinema 2
Müslümanlar ve Sinema 3

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gölge Cinayetler: Farklý Kurgusuyla Bir Ýlk
Öðretmenler Öðrenciden Kitap Özeti Ýstemeyin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.