..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiğim tek şey, ben bir Marksist değilim. -Karl Marx
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > İnternet ve Gerçek Dünya > osman tatlı




12 Ocak 2014
Facebook Dindarlığı  
osman tatlı
Dinin, sömürüldüğü ve suiistimal edildiği Facebook paylaşımlara dikkat etmeli ve bunun yarattığı tehlikeyi göz ardı edilmemelidir. Buna dur demeli, hayat gerçekliği olmayan paylaşımların önüne geçilmeli ki değerler, değersizleştirilmesin.


:AGED:

Sosyal medya insanların birbirini aldatması ve yalan söylemesi üzerine kurulu. İnsanların inanmadığı şeyleri paylaşması kadar garip bir olay nadir bulunur. Sosyal Medya herkesin kulağa hoş geliyor diye, doğru dürüst okumadan yayınlandığı sözlere ihanetin alanı haline geldi. İnsanlar sırf hoş ve şirin görünmek adına sosyal medyayı kendine maske yapıyor. Bu maskeyle insanlar yüzü kızarmadan birbirini kandırıyor, farklı görünme gayreti içine giriyorlar.
Sosyal medyanın bir parçası olan Facebook, güzel sözlerin cirit attığı bir mekan. Edebiyatçıların, filozofların, şairlerin ve daha nice düşünürün emek vererek ürettiği derin anlamlar içeren sözler, değersizleştiriliyor. İnsanların düşünmeden hatta doğru dürüst okumadığı özlü sözleri kes yapıştırarak ve kaynak belirtmeden, insanlar sözleri sanki kendileri düşünerek üretmiş havası veriyorlar. Yüzleri kızarmayan bu hırsızların yüzünden mana önemi yitirmeye başladı.
Facebook, sadece düşünceyi değersizleştirmedi, din kavramanı ve iman olgusunu da değersizleştiriyor. Dinle ilgisi olmayan, kişilik problemi olanlar, küfürbazlar, üç kağıtçılar, dolandırıcılar, hırsızlar, dolandırıcılar, iki yüzlüler, sapıklar ve daha nice insan sürekli dine dair paylaşımlar yaparak, gerçek yüzlerini gizliyorlar. Böylece insanlara şirin, iyi ve dindar görünmeye çalışarak, insanların dini duygularını sömürüyorlar ya da kendi çıkarları için kullanmaktadırlar.
Yakında tanığınız bir insan, Facebook dünyasında bambaşka bir insanmış gibi görünüyor. Sonra iyi ki bunu tanıyorum yoksa evliya sanacağım diye kendi kendinize mırıldanırsınız. Dindardan nefret edenlerin, çağdaş Müslüman adı altında, dine adına fetva vermeleri, dini bilmeyenlerin alim gibi görünmeleri Facebook dinin üzerinden ne kadar rant döndüğünü görüyor ve üzülüyorsunuz.
Dinle alakası olmayan, dini yaşamakta uzak olan hatta yeri geldiğinde din düşmanlığı yapanların sadece sanal ortamda dindar görünmeleri ve dini paylaşımlar yapması sanal bir Müslümanlık ya da FACEBOOK DİNDARLIĞI türedi mi diye kendimize soramadan edemiyoruz.
Facebook, herkesi bilgili ve akıllı yaptı. Herkes cahilliğinin üzerini örtüyor. Cehaletin bu kadar ters yüz edildiği bir dönem olmamıştır. Bu dönem, bilgiye ve dine ihanetin çok bariz yapıldığı bir hal aldı.
İnsan, sosyal medya yüzünden dürüst görünerek, kirli yüzlerini temiz bir hale dönüştürüyorlar. Kirli beyinler ve kirli kişiliklerin, kendini paklama alanı olan Facebook’a dikkat etmeli. Çünkü Facebook, sanal kişilikler üretiyor. Bu tehlikeli bir hal almaya başladı. Korkunç bir döneme doğru yol alıyoruz.
Dinin, sömürüldüğü ve suiistimal edildiği Facebook paylaşımlara dikkat etmeli ve bunun yarattığı tehlikeyi göz ardı edilmemelidir. Buna dur demeli, hayat gerçekliği olmayan paylaşımların önüne geçilmeli ki değerler, değersizleştirilmesin.
Osman Tatlı
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sanal Sohbet

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak
İklimler / Film Eleştirisi
120 / Film Eleştirisi
Üç Maymun / Film Eleştirisi
Neşeli Hayat
The İmam"ın Savaşı Kiminle
Doldurmanın Tadı Adından Değil, Malzemesinden Anlaşılır
Türkiye Sineması ve Sinemada Algı
Şiddetin Yükselen Yeni Adı: Testere
Suskun Sinema Yazıları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © osman tatlı, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.