..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > kemal düz




7 Þubat 2014
Dünyanýn En Gamlý En Neþesiz Sanatçýsý  
august strindber

kemal düz


19.yüzyýl tiyatrosunun, yanýlsamacý tiyatronun olduðu kadar burjuva eleþtirel gerçekçi tiyatrosunun da temcilcileridendir. modernist ve avangarde tiyatronun 'babasý' isveç'li oyun yazarý, þair, ve romancýdýr.


:ABFB:
DÜNYANIN EN GAMLI EN NEÞESÝZ SANATÇISI

Ýsveçli August Strindberg'in, Baba(1889) isimli üç perdelik dramý 1924 yýlýnda, ikinci defa olarak da 1936-37 Tiyatro mevsiminde Ýstanbul'da oynamýþ ve kitabý yayýnlanmýþtýr. Ben bu kitabý bir tesadüf olsa gerek sanatçýnýn doðum günü olan 22 Ocak günü okudum. Varlýk Yayýnlarý'ndan çýkan kitabý Üsküdar'da eski kitap satýþý yapan bir yerden almýþtým. Kitap Varlýk yayýnlarý'ndan 1972 yýlýnda çýkmýþ. Tercümesini A. Turan Oflazoðlu yapmýþ. 85 sayfalýk bu cep kitabýný iki- üç saat içinde bitirdim. Beni çok etkiledi.Babalýk ve analýk kavramýný sorguluyor “Baba” kitabýnýn arasýnda katlanmýþ durumda beyaz bir kaðýda daktilo ile yazýlmýþ bir metine rastladým. Yazýyý bir kaç defa okudum. Yazaný belli deðildi. Kitabýn ilk sahibi tarafýndan yazýlmýþ olmalýydý. Bu yazýnýn kaybolup gitmesine gönlüm razý olmadý. Paylaþmak istedim, benim gibi birilerinin de ilgisini çeker diye düþündüm. Nobel armaðanýný alacaðý konuþuluyordu. Strindberg'in aylar öncesinden baþlayan 63 üncü doðum günü hazýrlýklarý vardý. 1911'de tedavisi imkansýz kansere yakalanmýþtý. Ýlk eþinin ölümünden üç hafta sonra 14 Mayýs 1912 tarihinde öldü. Devlet töreniyle yapýlan cenazesine otuz bin kiþi katýldý. Aþaðýya aktaracaðým yazýyý okuduktan sonra merak ettim, yazarýn bulabildiðim diðer kitaplarýný okudum. Bunlar ; Açýk Deniz Kýyýsýnda, Bir Delinin Savunmasý, Düþ Oyunu. Yazarýn kitaplarýna ulaþmak kolay deðil. Biraz çaba sarfetmek gerekiyor. Ben Strýndberg'in kitaplarýnda günümüz insanýnýn buhranlarýný buldum. Sanatçýlýk budur belki de, yüzyýllar sonrasýný görebilmek...

STRINDBERG August ( 1849-1912)
19.yüzyýl tiyatrosunun, yanýlsamacý tiyatronun olduðu kadar burjuva eleþtirel gerçekçi tiyatrosunun da temcilcilerindendir. Modernist ve Avangarde tiyatronun 'babasý' Ýsveç'li oyun yazarý, þair, ve romancýdýr. Oda oyunlarý ile düþ oyunlarý üzerine usta bir yazardýr. Çok sarsýntýlý geçen yaþamý içinde bir çok düþünce eðilimi içinde gidip gelmiþ, Hristiyanlýk, Gizemcilik, Tanrýtanýmazlýk, Hiçlikçilik, Mahoizm, Narsizm, Budizm, Pozitivizm, Maddecilik, Yaradancý- Varoluþçuluk, Psikolojizm, Akýldýþýcýlýk gibi, burjuva toplumunun sancýlarýný dile getiren ve burjuva toplumsal yaþam bunalýmýna en aþýrý bilimsel açýdan toplumcu açýya kadar çareler arayan çok çeþitli düþünceler doðrultusunda yazmýþtýr. Bunun doðal sonucu, yapýtlarýnda Gerçekçilik, Naturalizm, Simgecilik, Fantastizm, Dýþavurumculuk gibi çeþitli sanat doðrultularý ile akýmlarýnýn özelliklerini yansýtýr. Bu yapýtlarda Ýsa, Buda, Dostoyevski, Zola, Poe, Darwin gibi düþünür ve yazar kiþilerden açýkça bir etkilenme görülmektedir. Dolayýsýyla, oyunlarý da çok çeþitli türleri ve yönelimleri içerir, tragedyalar, töre komedyalarý, tarih oyunlarý, düþ ve pericelik oyunlarý, naturalist oyunlar, psikolojik oyunlar, fantastik ve dýþavurumcu oyunlar, sözsüz oyunlar. Bu nedenle Strindberg, Batý tiyatrosunun Antik Yunan'dan modern zamanlara kadar adeta bir bileþimini oluþturduðu gibi, gerek içerik, gerek çok yönlü biçimlilik açýsýndan Avan-Garde Tiyatronun da çýkýþ duraðýný oluþturur. Strindberg, öncelikle yoz aristokrasiyi, burjuva yaþamýnýn sakatlýklarýný, insanlarýn birbirlerini öznel ve nesnel olarak sömürmelerini, varlýk bütünlerini hiçe indirgemelerini verir. Bunu yaparken de baþta aile kurumu olmak üzere, toplumsal kurumlarýn ve insan iliþkilerinin çökmesini, çarpýcý bir biçimde bir'ölüm-kalým' savaþý olarak ortaya koyar. Bu varoluþ savaþýný sürdüren ve yoz düzene bireysel ve özsel açýdan baþkaldýran 'özgür ruhlu' kiþi ise eninde sonunda suç iþlemeye, delirmeye, kendine kýymaya, ölüme ya da bir mucizenin olmasýný umutsuzca beklemeye, katlandýðý acýlarýn üzerinden sünger çekmekle manen ölmeye, yani mumyalaþmaya, bitkisel bir yaþama mahkumdur.
Ýnsaný insanlýðýndan eden burjuva düzenine O'nun kendi kültürünü bir silah olarak kullanýp yüzyüze çatýþmasý sonucunda kesin bir çýkmaza düþer. Strindberg'in 'oda tiyatrosu' kavramýný getiriþi burjuva toplumunda tiyatronun kitle özelliðini yitiriþini göstermektedir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokakta Sanat: Ýskenderun Kültür Sanat Þenliði

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Sinemanýn En Figüraný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.