..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarına verdiği addır. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Şiir > Toplumcu > Kâmuran Esen

30 Aralık 2002
Bir Savaş Düşündüm / Vazgeçtim  
Kâmuran Esen

:EFCJ:

BİR SAVAŞ DÜŞÜNDÜM / Vazgeçtim

Bir savaş düşündüm / kan bulaştı beyazlığına kar’ın.
Sustu gülen bebeler / mendiller ıslandı
Yeşiller kurudu / kuşluğunda baharın.....
Birden / kulaklarımda / sanki / sağır edercesine
Çalışan binlerce makinenin gürültüsü yankılandı.
Henüz baharken / düştü dalından bir yeşil yaprak,
Ve ardından binlercesi.
Silâhlar konuşunca / sözcükler sustu,
Yer değiştirdi dağlar haritalarda
Irmakların suyu kurudu.

Bir savaş düşündüm:
Kapının dışında kalan ayakkabılar takıldı gözlerime
Giyilmeye hasret .
Postaya verilmeyi bekleyen mektuplarla
Gülümseyen yüzlerde aslı kalmış “merhaba” lar
Yansıdı / masada duran bir bardak suda.
Yaşam keskin bir bıçak sırtındaydı
Ömürler bitiyordu / yolun başında.
Süt dolu memelerini tutmuş bir loğusa / ağlamaklı
Ağzı kitlenmiş / vücudu taş bebesi / kucağında.

Damlardaki bacalar
Kesmiş dumanlı soluğunu.
Yemekler soğumuş / yenmeden
Bölünmüş ekmekler / kurumuş sofralarda.
Anneler bile vazgeçmiş
Soğukta uyuyan bebelerin üstünü örtmekten,
Bebeğinin üşümesinden daha büyük korkular geçiyor yüreğinden.

Bir savaş düşündüm:
Uykuya kapanan gözler / bir daha açılmadı
Rüyalar yarım kaldı / umutlar yarı
Penceredeki sardunyaların / susuzluktan / bükülmüş boyunları.
Güneş / eskisi gibi parlayarak doğmadı o gün / utancından
Gece oldu / ay gizlendi bulutlara
Işığı / ne durgun bir gölde / ne de camlarda yansımadı.

Bir savaş düşündüm / şarkıların bile tutuldu nutku
Düşmedi cemreler / çatlamadı tohum,
Gecikti bahar ilk kez / gelmekte
Nedense (!) / sırasını unuttu.
Çağrılar yanıtsız kaldı / ekinler hasatsız
Buğday başakları / sahipsiz kalmış tarlalarda kurudu.

Bir savaş düşündüm......
Sonra silkinip birden / bedenime kılıç batmışçasına
Karda kalmış kuş gibi titredim.
Sıyrılıp savaş düşüncelerimden
Barışın / gül kokan dünyasını seçtim.
Savaşın düşüncesi bile utandırdı insanlığımdan
Ve / sonunda
Savaşı düşünmekten vazgeçtim.

-Ah ! Bir de ülkeler vazgeçse savaşı düşünmekten -

.Eleştiriler & Yorumlar

:: bakma cahilin kusuruna
Gönderen: Vakkas ÖNCEBE / , Türkiye
20 Temmuz 2013
başlıktada yazdığım gibi eğer dediklerimde bir kusur varsa hoşgörün benim size söylemek istediğim şey şudur:yazınız gerçekten çok güzel fakat biraz uzun değil mi?Bildiğiniz gibi teknoloji çağında inasanların sayfaya tıklayıp geçme süresi çok kısa eğer daha yoğun ve daha kısa şeyler yazarsanız sizi yükseklere taşır ki ben yazılarınızda bunu gördüm

:: savaşlar olmasın
Gönderen: erhan bayraktutan / , Türkiye
15 Ocak 2010
Çok başarılı bir şiir Sayın Esen.Başarılarınızın devamını diliyorum.

:: Düşmedi cemreler ....
Gönderen: L Julide K / nj/ABD
26 Ocak 2007
Düşmedi cemreler / çatlamadı tohum, Gecikti bahar ilk kez / gelmekte Nedense (!) / sırasını unuttu.......Bu şiirinizi nasıl gözden kaçırmışım ben...inanılmaz bir şiir! biliyormusunuz, sizi tanımayı gerçekten isterdim ..hani bana anlattığınız o küçücük tablo kasabanız varya orada yaşamayı bir süreliğine de olsa...Bunca farklı şiirleri yazabilen, bu denli ustalıkla yansıtabilen birinin içinde barındırdığı dünyanın çok azını da olsa görmek isterdim...Öpüyorum sizi yüreğinizi...sevgiler benden size kucak dolusu.. not=Son cümle olmalımıydı sizce..bunca güzel akıp giden bir duygu selinin sonunda..uyarınızda haklısınız sıze katılıyorum tabii ki ama...şiiriniz zaten bunu öyle güzel vermiş ki..haddim olmayarak sadece sesli düşündüğümü farzedin :)...saygilar Kâmuran ESEN - Yanıtım:Sevgili Jülide;O son cümlenin olmaması gerektiğini, bir okur - ki aynı zamanda şair ve yazar - daha söylemişti.Ama ben, yazılan eleştiriler havada kalmasın diye, sözü edilen o son cümlenin ne olduğunu okurlar merek etmesinler diye kaldırmadım son cümleyi.Bu konuda yapılan eleştirilere katılıyorum.Sevgiler.

:: ...
Gönderen: Umut Erkurt / Ankara/Türkiye
17 Haziran 2006
Dolaylı anlatıma girmeksizin,-gerçekten-toplum için,toplum adına yazılmış şiir.Duygular depreşiyor.Acı acı... Saygılar.

:: Yorum yapamıyorum...
Gönderen: çağdaş çetinkaya / İzmir/Türkiye
9 Temmuz 2005
Bu kadar başarılı olmayı nasıl beceriyorsunuz bilmiyorum. Kelime hazneniz o kadar geniş ki nutkum tutuldu. Öyle etkilendim ki, evet savaş iğrenç bir şey. İçinde düşünmedikçe böyle devam ediyor. Çember yuvarlak ama daire sonsuz ne yazıkki. Muhteşem şiirinizin karşında, boynumu o pis teröristlerin giyotinine yaslıyorum. Saygılar...

:: ucunda yaşardık mavilerin
Gönderen: Ali Aldemir / Gaziantep/Türkiye
13 Aralık 2004
İnsanoğlunun yeryüzünde var ettiği en korkunç gerçeklik kuşkusuz savaştır. Ve insanoğlu bu buluşunun bu gün korkunç gerçekliğiyle karşı karşıya; ama yine de bu gerçeğin tam anlamıyla ayırdına varamadı. Dilerim bir gün en kısa zamanda bunun farkına varır geç kalınmadan. Evet Kamuran Hocam,iyi ki vazgeçmişsiniz bir savaş düşünmekten. Dilerim yaşlı dünyamızda herkes savaşı düşünmekten vazgeçer ve yaşamın her alanında sevda,barış, aydınlık ve özgürlük egemen olur. Abartmıyorum tarzınız çok harika. Kutlarım...

:: Ağlatmak hoşunuza gidiyor galiba...
Gönderen: Ali BİLGİLİ / gaziantep/islahiye/sürgün
15 Mayıs 2004
Bu şiiriniz nedense beni hep ağlatmaktan beter ediyor.Allah aşkına öğretmenim ne zaman bitecek bu savaşlar. Yazınızı ve benzerlerini okudukça mesleğimden biraz daha soğuyorum Allah bizleri acılardan, savaşlardan uzak tutsun saygılarımla...

:: savaş
Gönderen: Nells / ist
26 Mart 2003
Sevgili Hocam, Canım ablacığım :) Bu mükemmel şiir için tebrik etmek istedim sizi :)Hepimizin duygularına o kadar güzel tercüman olmuşki bu şiiriniz :) Yanlız, bu ülkeler vazgeçse savaştan demişsiniz, Ülkelerde yaşayanlar zaten savaş istemiyor ki ...Savaşa herkes karşı, yapılan gösteriler bunu gösteriyor...Hergün dünyanın her yerinden savaş karşıtı bir kaç gösteri var ... Ülkeler istemiyor ama, ülkeleri yöneten, sadece güçleri ile varım diyen, ülke yönetimlerine kişisel kinlerini de katan,inadım inat o gitmese saavaşıcaz,masum insanlar ne pahasına olursa olsun ölecek diyen bir zihniyet esareti altında baba oğul Bush\'lar savaş kalkanlarını kuşandı her seferinde....Bu savaşa ülkeler savaşından çok, çıkarlar savaşı diyebiliriz canım ablacığım ... Öpüyorum sizi .. Sevgiler..

:: ACI
Gönderen: Fikret Simsek / Almanya
26 Mart 2003
Kamuran hanim; Yine size yakisir bir sekilde o usta kaleminuzi yasanan bu ACI icin adeta konusturmussunuz. Sizin bu anlamsiz savas hakkinda yazacaginizi zaten tahmin etmistim. Beni yaniltmadiginiz icinde ayrica tesekkür ederim. Savaslarin olmadigi bir dünya olsaydi... insanlarin ölmedigi... Bu savasa maruz kalan insanlara Allah yardimci olsun.. Size ve Mudurnu´ya sevgiler.. selamlar.

:: savas
Gönderen: adil okay / paris
19 Şubat 2003
guzel bir siir duyarak yazmissiniz acitiyor insani ama hala insanlarin cogu bu konuda duyarsiz ne yazik ki sira onlara gelince cok gec olacak oysa neyse bu konuda diyecek ve denilen cok sey var kutlarim sizi son misra igreti geldi bana siirin akisini kesiyor sanki siir icinde zaten son misradaki ozet misrayi vermissiniz o misrayi kaldirsaydiniz zaten okuyucu kendi o yorumu yapardi saygilar adil okay

:: Dünya yaşanası olurdu...
Gönderen: Bahar Ş. Gülşen / Bursa
12 Şubat 2003
Evet "Ah! Bir de ülkeler vazgeçseler savaşı düşünmekten" dünya daha bir yaşanası olurdu. Çok güzel anlatmışsınız hocam. Duyarlılığınız için sizi yürekten kutluyorum. Kaleminize sağlık.

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumcu kümesinde bulunan diğer yazıları...
Fatma Nine'nin Şiiri
Türkçem
İsterim
Gurbet Kuşu
Fadik Kız
Buruk Bir Bayram
Türkiye'min Güzel Çocukları
Ben Anadolu'yum
Yurdum
Anadolu Ve Ben

Yazarın şiir ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dönüşü Olmayan Gidiş
Seni Özlemenin Kitabını Yazabilirim
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın
İşte Gidiyorsun
Gelseydin Eğer
Ne Zaman Seni Düşünsem
O Beklenen Hiç Gelmeyecek
Çek Beni İçine Bir Nefeste
Sığınacağım Başka Yürek Yok
Uykularında Sev Beni

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Farzederek Yaşayamazsın [Öykü]
Kiralık Evin Şartları........... [Öykü]
Yanmayan Bir Ampulden Nasıl Mutlu Olunur [Öykü]
Bir Doğum Günü Öyküsü [Öykü]
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüş Zurna ! [Öykü]
Bir Boyama Kursu Öyküsü [Öykü]
Ağır Misafir [Öykü]
Çocukluğumdaki Çerçiciler Ve Düğünler [Öykü]
Kadın Hastalığı [Öykü]
Yağmur , Güneş , Rüzgâr ve Babam [Öykü]

Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdıklarımı okuyucularla paylaşmak amacıyla buraya gönderiyorum. Yıllardır, yerel bir gazeteye haftalık köşe yazıyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalışıyorum. Yayımlanmış Kitaplarım: -Şiirlerle Öyküler - şiir / Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumağı - şiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlığı Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalım Uğurcuğum- deneme , anı / --Senfoni Yayınları ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüğü - Baskıya hazırlanıyor

Etkilendiği Yazarlar:
Okuduğum her yazardan veya yazıdan etkilenirim. Bende bir etki bırakmayacak, herhangi bir şey öğretmeyecek bir yazı düşünemiyorum.

yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.