..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Mayýs 2016
Hafýza Mantýk 3  
Bayram Kaya
Ýklimi süreç bir organizmadýr. Ýnsan bir organizmadýr. Sosyal hayat toplum bir organizmadýr. Korunumlu bir yasayý (bencil oluþu), kendi davranýþý içindeki mantýkla hafýza edip çevreyle alýþ (in) veriþ (aut) yapmanýn diyalektikti ligidir.


:GFE:
Mantýk; doðada, organizmalarda, sosyal yapýlarda, toplum sal yapýlarda, özne yapýlarda ve kuantik düzlemli elektrikti yapýlarda vs. baðýntý olan iliþki düzenlerinin bir entegrasyonudur. Tekillik, bu mantýki entegrasyon içinde bulunan bir tekilliði, çeþitli konumun bað biçimleri ile yansýtýr. Bir tek bað yansýtma içinde tekilliði adreslemedir. entegrasyon bilinir, anlaþýlýr, anlatýlýr yapan düzenli ve baðýntýlý iþ olmanýn bütünlüðüdür.

Sistemin her biri bir iþlev oluþla, organlarý olup; organizeyle organizma olmaktýr. Organize olmak: bir geçmiþ oluþup; tarihselliðini korunumlu bir referans (geri iletiþmeli geri beslenmeli süreç ) etmeyi dýþtan seçmeli girdilerle diyalektike etmenin sistem davranýþýdýr. Özgün davranýþ ve mantýkla bir hafýza korunumudur. Kendi iliþki tipini ve girdi çýktý çevrimlerini oluþmaktýr.

Ýklimi süreç bir organizmadýr. Ýnsan bir organizmadýr. Sosyal hayat toplum bir organizmadýr. Korunumlu bir yasayý (bencil oluþu), kendi davranýþý içindeki mantýkla hafýza edip çevreyle alýþ (in) veriþ (aut) yapmanýn diyalektikti ligidir.

Siz kafanýzda belli bir organizma tipi canlandýrýrsanýz, ya da organizmayý insanla anlarsanýz konuyu kavrayamazsýnýz. Ne insan, ne böcek, ne bakteri vs. salt organizma temsilciliði deðildirler.

Bunlar organizma oluþun nihai amacý da deðiller. Sistem ve organize olmak temel ve esastýr. Ýnsan ya da fil veya toplum ya da iklimi karakter gibi oluþumlar sistemin gelip geçici kesikli sürekli var bulunmalarýdýrlar.

Organizmalar (haldeki somut sistemler) bir sistem içinde geçmiþte de gelecekte de; ana sistem mantýðýnýn yeni organize oluþlarýnýn içinde bulunmalarýnýn kesikli sürekli hallerinden oluþan bir çevrimidirler.

Sistem mantýðý tüm organizmalarda aþaðý yukarý ayný iken; sistemin þematik hafýzasý (davranýþçý karakter hafýzasý) her organizmaya özgü olmakla farklýdýr. Bir insan organizmasýyla bir iklim, ya da bir toplum organizmasý sistem olarak yaklaþýk aynýdýr.

Ama davranýþçý karakterli hafýza oluþla (organizmaya özgü þematik –plastik-davranýþla; organize organ el iþlevler oluþuyla çok farklý birer karakterdirler. Ve sistem çeþitliliði olan organizmalarý oluþurlar.

Bir entegrasyonun (sistemin) içindeki, çeþitli konum bað biçimlerinden olan baðýntý yansýmalardan sistemin, salt her hangi biriyle baðýntýlý yansýtýlýr olmasý giriþmesi sistemin parçalý kýsmýný dile getiriþle, hafýza oluþtur.
Hiçbir bir parçalý hafýza sistemin tümünü asla bilemez. Hafýza sistemin parçasý deðildir. Sistem iþlevi olan konu üründür. Bu nedenle sistem hakkýnda bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunur.

Eðer sistemin fraktal iterasyonlarý iþlev ve ürün üzerinde varsa, sistem bu kopya iterasyonlarla iþlev organ ve iþlev ürün, üzerinde bilinebilirdir.

Oysa kendi oyuk devinmeli alanýmýz içinde bilgi sahibi oluþla, fikir sahibi olmak zorundayýz. Sistem hakkýnda; bilim felsefesi bilmekle ancak, oldukça doðru fikir sahibi oluruz.

Bir sistem içindeki baðýntý biçimlerinin iþleyiþleri; çeþitli tekil yansýmalarla kavranýr. Ve o baðýntý; iliþki tipinin iç iþleyiþleri olma davranýþlarýyla, sistemde vücut bulur. O baðýntýnýn vücuda göre davranýþ karakteri mantýktýr.

Dikkat edin kalp mantýk deðil, kalbin vücuda (entegrasyona-sisteme) göre iþleri olmasý mantýktýr. Tekil baða göre (kalbe özgü olur) davranýþ hafýzadýr. Kalp vücut dýþýnda da çalýþýr. Ama bu çalýþma sisteme ait çalýþma olmamakla bu çalýþmanýn sistem mantýðý yoktur.

Çünkü dýþta çalýþan kalbin baðýntý ve giriþmeli olur geri etkileþmesi vs. yoktur. Yani kalp mantýksýzdýr. Salt baþýna kalp, özel baðýntý içinde, kendi dýþýna da bir baðýntý iletimi, referanslý oluþu, baðýntý giriþmeleri vs. olmamakla sistem dýþýdýr.

Eðer bir su pompasý, kaynakla irtibatlý suyu boþalmýyorsa veya kaynaktan suyu alýp bahçedeki ürünü sulamak için suyu bahçeye vermeye baðýtlanamýyorsa su pompasý kendi baþýna sistem deðildir.

Su pompasý bir özel baðýntý (sistem-vücut-entegrasyon çevrimi vs.) içinde yansýma baðýntý kýlýnmýyorsa; kendi baþýna kaynaktan suyu alýp ürünü sulayan mantýðý oluþamaz. Çalýþmasýnýn da mantýðý yoktur. Vücutla denmek istenen þey sistem oluþtur. Mantýk sistem oluþa eþitle sistemin biraz fazlasý olmanýn da kendisidir. Ve sistemin bað enerjili yansýma iliþkisidir. Mantýk sistemin bir organý deðildir. Siste dýþýndaki bir parça da organ deðildir. Hafýzalýdýr ama mantýksýzdýr. Vücut dýþýndaki kopmuþ bir kulak (hafýza), kulak (mantýk) deðil et parçasýdýr.

Sistem (vücut-mantýk) bulma, en az iki baðýntýnýn giriþmesiyle ve o baðýntýlarýn içinde her biri kendisi (hafýza) olmakla olasýdýr. Mantýk sistemin davranýþý; hafýza parça ya da o ünitenin davranýþýdýr. Kendi baþýna bellek olan iþlevin davranýþý; ilke olarak baðýntýlý olacaðý veya rast geleceði iþlevlerin hiç birine göre iþlev ya da bellek deðildir de; denktir de. Bu bir olamsýlýlýktý.

Baðýntý, giriþme yaptýðý her bir sürece filtre olur. Karþý (denk-uygun) gelir. Karþý koymakla sürtüþür direnç oluþur. Giriþmelerde kýrpma yapar. Sönümlendirme yapar. Bir hareketi destekler veya durdurur veya o harekete yön deðiþtirtir.

Yine zýtlýklarýn birbirini yok etmesiyle; hareketin dalgalý oluþuyla birbirine karþý kor olma parazitliðini düzleþtirilmesi (lineerliði) gibi birçok bað giriþme sonuçlu yansýmalarý, baðýntý giriþmeleri ortaya koyarlar. Baðýntýlardan hiç birine göre olmasa da tekil davranýþlar; sistem üzerinden baðýntýlarsan giriþmelerle mantýki yansýma vermesi onun baðýntýlara göre olma tümleþiðidir. Ya da baðýntýlara göre birleþtirilmesidir. Veya iþlevin baðýntýlarsan olan sistem mantýðýna entegresidir.

Sistem içinde: iþleyiþ yerine, iþleyiþler. Mantýk yerine, mantýklar. Tekillik yerine çoðulluk baðýntýsýdýr. Çoðulluk karmaþasý yerine tümeldik tutumdur. Tekilden çoðula; çoðul olan tümelden, tekilin gördüðü iþ sarfý olan enerji karþýlanmasýyla, tekilin kendisine göre yaþamdan zevk almasýna harcanabilir enerji stok ve sarfýný (ruh halini) özelleþmeler keyfiyetidir. Sistem ruhu ve parça ruhu giriþmesidir.

Yani bir tümleþik mantýðý içinde tekilin gördüðü iþ tekilin deðildir. Tümleþiðindir. Tümleþiðe göre tekil, hep ayný þeyi (iþi) yapar. Tekil hep ayný þeyi yaptýðý süre boyunca tümleri üzerinde, geri besleniþiyle özel yaþamýný oluþur. Sistem bir enerji saðlama ve enerjiyi dönüþme çevrim, mekanizmasýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.