..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Cemal Zöngür




21 Temmuz 2016
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir?  
Bin beþ yüzyýldýr kanayan yara Ýslamiyet'i daha yakýndan anlamak için yapýlan bir analiz.

Cemal Zöngür


Sürekli yücelik ve kutsallýk yüklenen Ýslam dini, inanýldýðý tüm toplum ve bölgelerde, neden bir türlü barýþ ve huzura sahip olamamýþtýr? Ve bu sorunun ilk akla getirdiði cevap þu olsa gerek. Ya atfedilen yücelik tamamen gerçek dýþýdýr veya Ýslam; Arap toplumun dýþýnda diðer kültürlerle bir türlü uyuþmadýðý ortaya çýkmaktadýr.


:AHII:

Ýslamiyet'in yeniliðe açýk bir din olup olmadýðýný söylemek için, Müslüman ülkelerin gerek kendi içlerindeki insani iliþkileri, gerekse diðer toplumlarla barýþ içerisinde yaþayýp yaþamadýklarýna bakarak söylemek mümkündür.
Ýkinci bir önemli nokta ise, ortak toplumsal fayda saðlayan pozitif bilimler ve teknolojik araçlarýn icadýnýn kullaným þekli de önemli bir deðerlendirme diyebiliriz. Ancak yenilikler bireylerden tutalým her toplum ve siyasi yapýlarda farklý çaðrýþýmlar uyandýrmaktadýr.
Örneðin kimi kiþi ve toplumlar yalnýzca yeme, içne, giyinme ve kullanmýþ olduðu araçlara göre yeniliði anlarken; kimi birey ve toplumlarda ise, düþünce, eðitim ve çevresiyle kurmuþ olduklarý iliþkilere göre yorumlamaktadýr.
Dünya toplumlarýnýn büyük bir çoðunluðunda yenilikçilik, genellikle teknolojik geliþmelere baðlý olarak düþünüldüðünden, doðanýn ve insanlýðýn geleceði ne kadar tehlikeye atýldýðý ise, hala tam olarak hesap edilmiþ deðildir.
Genellikle Yenilikçi ve modernliði kendi yaþam felsefeleri sayan Avrupa, bazý Asya ülkeleri ve diðer Batýlýlar, dini yapýlar baþta olmak üzere, insan iliþkilerinde ve pozitif bilimlerde önemli aþamalar kaydetmiþlerdir. Ancak bu demek, her þeyi doðru yaptýklarý anlamýna gelmemektedir.
Özellikle adý geçen bölge ülkeleri aþýrý derecede ve anormal düzeylerde teknolojik üretim ve daðýtýmýný yapmalarý neticesinde, doða ve insanlýk ciddi anlamda tehdit altýndadýr.
Halbuki aþýrý derecede Teknolojik araç ve gereç üretmektense, Evrensel kurallara göre baþta doðayý tahrip etmeden ve ayný þekilde insan yaþamýný koruyup kolaylaþtýran ortak sistemlerin icadýyla, insanlýk önemli tehlikelerden korunmuþ olacaktýr.
Bunun için de tüm dünyaya hitap eden baðýmsýz Akademik kurumlarýn araþtýrmalar yapýp, insanlarý aydýnlatýlmasý gerekir. Maalesef baðýmsýz ve ciddi bir Akademik kurumun olmamasý yüzünden, bireyler daha çok kendi çabalarýyla bir sonuç elde etmeye çalýþmaktadýrlar.
Bu da sürekli bireysel ve kendini düþünen bir matýðý oluþturduðundan, bahsi geçen ülkeler daha hýzlý ve rekabetçi bir þekilde teknolojik yarýþ içerisine girmiþ bulunmaktadýrlar.
Buraya kadar kendisini modern ve yenilikçi gören ülkelerin genel yapýlarýný kýsaca özetledikten sonra, içerisinde bulunulan teknolojik çaða raðmen, hala 1500 yýl önceki Ýslam mantýðýnda ýsrar eden Müslüman ülkelerin durumunu daha yakýndan incelemeye çalýþalým.
Müslümanlarýn yoðun olarak yaþadýklarý bölgelerden Asya, Afrika ve Uzak Doðu ülkelerinde, Ýslam topluluklarýnýn hiçbirinde yenilik diye herhangi bir düþünceleri bulunmamaktadýr. Çünkü Ýslam mantýðý tüm yenilikleri Þeytani olarak görmektedirler.
Diðer taraftan dünyada icat edilen her yeni araç ve geliþimi satýn alarak hor ve görgüsüzce kullanmalarý, Ýslam toplumluklarýnda tedavisi kolay olmayan bir hastalýkla yaþandýðýný söylemek haksýzlýk olmasa gerek. Gerçekten bu toplumlarýn mevcut psikolojileri içler acýsý bir durumdur.
Nedeni ise; bu toplumlar Ýslam din kurallarýna göre yaþayýp, her þeyin Ýslam'ýn emrettiði þekilde olmasýný istemeleridir. Buna raðmen ne kendileri bir þey üretirler ne de üretenlere saygý ile yaklaþmayý asla düþünmezler.
Müslüman ülkelerin ikinci bir çeliþkileri ise, yenilikleri sadece giyim, kuþam ve kullanýlan araçlara göre deððerlendirip, dýþ görünüme önem vermeleridir.
Dýþ görünüm þeklinde yeniliði anlayýp yaþayanlarýn baþýnda Türkiye ilk sýralarda yer almaktadýr. Çünkü Türkiye hala basit mekanik üretimlerin dýþýnda, diðer tüm aðýr sanayi ve teknolojik makinalarý her zaman dýþarýdan satýn almayý sürdürmektedir. Veya tüm ihtiyaç duyduðu teknolojik ürünleri ithal ederek topluma sunmaktadýr.
Müslüman ülkeleri böyle bir mantýða mecbur eden yapý ise, Ýslamiyet'in 1500 yýl önceki dünya ve insan zekasýna göre yaþamayý istemesidir.
Halbuki günümüzdeki dünya ve insan zekasý ile 1500 yýl önceki dünya ve insan zekasý arasýnda tahmin edilmeyecek büyüklükte deðiþim ve yenilik gerçekleþmiþtir.
Ýslam ülkelerinin büyük bir çoðunluðu bundan 30-40 yýl önce, baþta telefon ve televizyon olmak üzere, elektronik eþyalarýn hepsini Þeytan icadý deyip, kullananlarý þeytanlýkla suçlayarak, Televizyonlarý sokak ortasýnda param parça ederlerdi.
Ama bu gün bakýyorsun ayný Ýslam mantýðý devam ettirildiði halde, herkesten çok kendileri bu icatlarý hor ve görgüsüzce kullanmaktan en ufak bir çekince duymamaktadýrlar.
Bununla ilgili Ýslam'a yapýlan eleþtiriler çoðalýnca, bazý dini Alimler (Sözde Ýlim Adamlarý) efendim Kuranda teknolojik icatlarla ilgili þöyle Ayetler var, kimse Ýslam toplumunu bununla suçlayamaz gibi bir takým asýlsýz savunmalarý yapsalar da, eski tutumlarýnda en ufak bir deðiþiklik görülmemektedir.
Ve yine ayný þekilde bir takým Dini Alimler (Sözde Ýlim Adamlarý) Kurandaki Ayetlerle göstermelik baðlantýlar kurup, Hadis ve Fýkýhlarla toplumsal yaþama cevap olmaya çalýþsalar da, çok fazla bir þey deðiþmemiþtir.
Bununla sözde Kuranda her türlü bilimin var olduðu, batýlýlarýn Kurandaki bu kaynaklarý kullanarak bilimsel çalýþmalar yaptýklarýný iddia edip dünyaya yalan söylemekten de asla çekinmemektedirler.
Madem Kuranda her türlü bilimsel ibareler vardý, sizler neden icat etmediniz? Ya da icat edilenleri neden sürekli þeytan icadý olarak deðerlendirmektesiniz? Bu tür sorulara verecekleri hiçbir doðru cevaplarý bulunmamaktadýr.
Çünkü Kuranda, basit bir iki Fen Bilgisi ile insanlarýn Arap çöllerinde nasýl iliþki kuracaklarýnýn dýþýnda baþka hiçbir kaynak bulunmamaktadýr.
Bu yüzden, Ýslam ülkeleri sürekli ikilem arasýnda kalýp, psikolojik açýdan Büyüklük (Megalomani) ve Aþaðýlýk Kompleksi içerisinde, çatýþmalý bir ruhla yaþamlarýný sürdürmektedirler. Bunu þu gerçeklerden anlayabiliyoruz.
Araplar baþta olmak üzere diðer Müslüman ülkelerin hemen hemen hepsi, Ýslami anlayýþla bir yere varamadýklarýný bildikleri halde, Baðnaz din ve ýrk milliyetçiliðine sarýlarak bu açýklarýný kapatmayý düþünmektedirler.
Bu tutucu ve baðnaz anlayýþý, topluma rahat þekilde aþýlamalarý için de, ciddi bir Büyüklük (Mogalomani) hastalýðýna sarýlmýþlardýr. Çünkü Müslüman topluluk olarak önce kendilerini beðenmiþ bir yapýyý oturtmadan, diðer kültür ve deðiþimlerin asimilasyonundan kendilerini koruyamayacaklarýný bilmektedirler.
Bu da doðal olarak Müslümanlarý bencil ve baðnazlaþtýrýrken, diðer taraftan da baþka toplumlarýn yeniliklerine özenmesini yaratmaktadýr.
Ve Müslüman ülkelerin hepsi, batýnýn icat etmiþ olduðu her türlü araç, gereç ve malzemeleri kullanmalarýna raðmen, batýyý þeytan ve kafirlikle suçlamayý da ihmal etmemektedirler. Bu düþünceyle birlikte Müslümanlarýn ne kadar karanlýk bir karakterle yaþadýklarýný söylemenin dýþýnda, farklý bir ifade þekli bulunmamaktadýr.
Çünkü icat edilen her yeni teknolojik araçlar, Ýslam'ýn temel mantýðýna göre haramdýr. Neden? her þeyi tanrý var eder de ondandýr. Böylece sürekli baðnazlaþmayý tek kurtuluþ yolu görmektedirler.
Radikal bu Ýslami anlayýþlar bulunduklarý her yerde, her türlü yeniliðin geliþmemesi için çeþitli engel, baský ve þiddeti uygulamayý büyük bir Allah ve Ýslam sevgisi olarak görmektedirler.
Ayný þekilde Ýslam'ýn içinde olup yenilikten bahsedenlere ise, Ýslam'ý inkar ediyor diye suçlamasý, Ýslam'da her zaman derin bir çatýþmanýn olduðunu göstermektedir.
Bu da giderek Ýslam'ýn daha da radikalleþip bitiþe doðru hýzlý bir yol alýþýnýn en açýk ifadesidir. Tüm gerçekler bu þekilde iken, Ýslam'da henüz "Yeniliðin" var olduðunu söylemek þimdilik ve de yakýn gelecekte mümkün deðildir.

Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1)
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir?
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3)
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri?
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer?
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim :
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Toplum Hak Ettiði Þekilde Yönetilir [Eleþtiri]
Deprem Öldürmez Zihniyet Öldürür [Eleþtiri]
Sayýn Baþbakan Binali Yýldýrým, Alevi Kültürünü Ne Kadar Tanýmýþtýr? [Eleþtiri]
Halka Götürülen Her Oylama Demokratik Midir? [Eleþtiri]
Atatürk'ün Din ve Alevilere Bakýþý [Eleþtiri]
Akp'li "Evetçiler" ile Chp'li Hayýrcýlarýn Halka Açýklayamadýklarý Sýrlarý..! [Eleþtiri]
Anayasa Deðiþikliðinin Yarattýðý Umutlar ve Uçurumlarý..! [Eleþtiri]
Türkiye Halkýna Tek Soru; Demokrasiden Ne Anlýyorsunuz? [Eleþtiri]
Fetö, Deaþ ve Kenan Evren Kardeþliðinin Tarihçesi [Eleþtiri]
Katar'la Ne Yapýlmak Ýsteniyor? [Eleþtiri]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.