..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yazar yazı yazmayı başka insanlara göre daha zor yapan insandır. -Thomas Mann
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




12 Nisan 2018
Tarihçi Araştırmacı Yazar Necat Çetin'i Kaybettik  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Tüm yaşamını yörük kültürüne dair araştırmalara ve derlemelere adamış bir tarihçiydi. Yörük tarihinin araştırılmasında büyük emekleri geçmiştir.


:AEJA:

Koca çınar Necat Çetin hocamızı kaybettik. Çok üzgünüm, yüreğim acıyor ve ben maalesef bu acıyı nasıl dillendirebileceğimi bilemiyorum.
7 Nisan 2018 günü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde katıldığı Tarih Sempozyumu'nda fenalaşarak hastaneye kaldırıldığını duyunca bunu da atlatacağına kendimi inandırmıştım. Oysa durumu sanıldığından da ciddiymiş, çünkü yoğun bakıma almışlar. Buna rağmen ilk günler gelen haberler iyileşme ihtimalinin çok yüksek olduğu yönündeydi.
Arkadaşım, değerli dostum, araştırmacı yazar Necat Çetin ile iki buçuk ay önce Ümraniye Dudullu'da buluşup birkaç saat sohbet etmiştik ve bu fotoğrafı çektirmiştik. İstanbul'a bir sempozyuma katılmak için gelmişti. Sohbetimiz sırasında sağlığının bozuk olduğunu söyledi. Ağrıları, acıları varmış. Hastalıklarını saydı: Şeker, tansiyon, prostat ve kalp rahatsızlığı...
-“Abi, eğer serbest olsa ötanaziyi bile düşünürüm.” deyince hastalıklarının çok ciddi olduğunu anladım. Sempozyumlara katılmayı artık bırakacağını, çünkü hem yorulduğunu ve hem de bazı sempozyumlardaki masraflarının karşılığının verilmediğini söyledi. Ne yazık ki bu Türkmen Tarihi Gönüllüsü, ömrünü Yörük-Türkmen kültürüne adamış insan, maddi sıkıntı çekiyordu. “Bırakacağım” demesine ben inanmadım, nitekim kötüleşerek hastaneye kaldırılmadan önce bir sempozyumdaydı.
Biz onunla yedi-sekiz sene önce internetten tanıştık. Sık sık telefonla konuşurduk. Ayrıca İstanbul'a geldiğinde de zamanı varsa buluşurduk. Onun o kocaman gövdesiyle oradan oraya hiç durmadan koşuşturmasına hayret ederdim. Ne yazık ki kilosu çok fazlaydı, belki de birçok hastalığının nedeni de buydu...
Ona kurucusu olduğum fikiryolu.net sitesinde yayımlanan “Rumeli Pomak Muhacirleri...” ile ilgili çalışmasının en çok tıklanan yazılardan biri olduğunu ve yirmi beş binden fazla kere görüntülendiğini söylediğimde gözleri sevinçle parlamıştı.
Bu sitede ona ait birkaç çalışmanın linki: http://fikiryolu.net/index.php?option=com_content&view=category&id=122&Itemid=151
**
Necat Çetin Kimdir?
16 Mart 1963 İzmir Torbalı Ormanköy köyünde doğdu. İzmir Yapıcıoğlu İlkokulu, Torbalı Lisesi'ni bitirdi. 1986 Ege Üni. Tarih Bölümü mezunu. Dokuz Eylül Üni. Atatürk İlk. ve İnk. Tarihi Ens. Yükseklisans aldı. Uzman Tarih öğretmeni. Gaziantep, Bitlis ve İzmir'de çeşitli lise ve ilköğretim okullarında öğretmenlik yaptı, Bayındır Ülfet Onart Anadolu Lisesi'nde, Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulunda, İzmir Tepecik Şehit Fazıl Bey Ortaokulu'nda müdürlük görevinde bulundu. Müdürlük görevinden alınıp müdür yardımcılığı görevi verildi ve kısa bir süre sonra bu görevden de alındığı için öğretmen olarak devam etti. Osmanlı Nüfus tarihi, kültür ve halk edebiyatı alanında derleme ve araştırmaları vardır. Birçok ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda bildiri ve tebliğ sundu. Çalışmaları gazetelerde, dergilerde, internet sitelerinde ve kitaplarda yayımlandı.
-O, Türklüğe gönül vermiş, vatansever, Atatürkçü, mesleğine aşık, yorulmak bilmez, örnek bir öğretmendi.
-Tüm yaşamını yörük kültürüne dair araştırmalara ve derlemelere adamış bir tarihçiydi. Yörük tarihinin araştırılmasında büyük emekleri geçmiştir.
- Nüfus defterleri ve mübadele konuları gibi pek çok alanda çalışmalar yapmıştır. (Gördüğü her mezarlıkta fotoğraflar çekerdi. On binlerce fotoğrafı olduğunu söylemişti.)
-Çok zengin bir arşive sahiptir, umarım bu dev arşivin kıymeti bilinir ve heder olup gitmez.
- Birçok öğrenciye doktora ve yükseklisans çalışmaları yaptırmış, onlarla sahip olduğu bilgi ve belgeleri cömertçe paylaşmıştır..
-Yardımseverdi. 87 yaşında Antalya'da ikamet eden bir yazar onlarca kitap olacak kadar yazmış. Birkaçını kendi imkanlarıyla bastırmış, ama elinde on binlerce sayfa tutan yazısı kalmış. Öldükten sonra bunların yok olmasından endişe ediyordu. Ben durumu Necat Beye anlattım. Üniversiteden öğretim görevlileri ile irtibata geçerek bu yazarımızın eserlerinin kopyalanıp arşivlenmesini sağladı.
Ve... Necat Çetin, 12 Nisan 2018 günü sabah 09:45'te vefat etmiştir.
**
Son Söz: Necat Çetin'in arşivini sahiplenip, bazı çalışmalarını onun adına kitaplaştırıp bastıracak birilerinin çıkacağını ümit etmek istiyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Ömer Rasih Öztürkmen
Türk Dünyasına Adanmış Bir Ömür Turan Yazgan
Yusuf Ziya Ortaç ve Kaybolan Kelime
Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz
Tolstoy ve Eserleri
Trakya Rüzgarı
Oktay Sinanoğlu'nun Gençlere Vasiyeti
Seferberlik Hikayeleri - İbret Almak İçin Okunmalı
Klasik Mantığın Kurucusu Aristo'yu Kısaca Tanıyalım

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kim,ne Demiş? (İsimler Alfabetik Sıraya Göredir... )
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
Başöğretmen Atatürk Öğretmenler Hakkında Ne Söyledi?
Barış ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadın Üzerine Aforizmalar
Acı - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Kavimler Göçü ve Sonuçları
Dünya Atatürk'ü Konuşuyor

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Siyasi Taşlama: Neşezâde - 2 [Şiir]
Siyasi Taşlama: Karamsarzâde [Şiir]
Kusurî"den Tırtıklama [Şiir]
Zam Zam Zam... [Şiir]
Tırtıklama (Kazak Abdal'dan) [Şiir]
Yoklar ve Varlar [Şiir]
İstanbul,sana Âşık Bu Kul [Şiir]
Âşık Dertli"den Tırtıklama [Şiir]
Namuslu Karaborsacı [Şiir]
Dostlarım [Şiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yıldırım adını kullanarak çeşitli forumlara yazı yazdım. İddiasız iki romanım var. Çok sayıda siyasi içerikli yazıya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öğretmeniyim. Yazmaya çalışan her kişiye büyük bir saygım var. Çünkü yazılan her satır ömürden verilen bir parçadır.

Etkilendiği Yazarlar:
Az veya çok okuduğum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.