..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsan melek olsaydı dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Ahmet Zeytinci




9 Şubat 2019
Mersi'lerden Kaç Demet  
Ahmet Zeytinci
Hayır yani, şu tek mersi ile birden fazla çokça mersi arasında ne fark var, onu da anlayabilmiş değilim, aslında... Ayrıca illa bir demet mi olması lazım mersilerin? Üç beş mersi de bir arada olabilir... Ya da bir çift mersi, iki çift mersi de niye denilmesin?


:HJA:
Demet demet mersiler herkese dağıtılıyor, dağıtılmasına da aslında benimde hiç sevmediğim bir kelime... Ne güzel, bizim dilimizde ''Teşekkür ederim.'' var ki mersiyi sollar geçer... Özünde Fransızca bir kelime olduğunu çoluk çocuk herkes bilir... Mersileri demetleyip, paketleyip insanların üstüne boca etmenin bir alemi var mı ki?



Hayır yani, şu tek mersi ile birden fazla çokça mersi arasında ne fark var, onu da anlayabilmiş değilim, aslında... Ayrıca illa bir demet mi olması lazım mersilerin? Üç beş mersi de bir arada olabilir... Ya da bir çift mersi, iki çift mersi de niye denilmesin?

Siz boş verin takılmayın mersi ve mersilere... Teşekkür ederim, sağ ol, çok naziksiniz gibi kelimeler bizden hem de özümüzden... En çok da bayanlar kullanıyor bu mersilerden bir dolu demetleri... Çay verirler elinize, hem de uzatarak ''Meeersi canım.'' Kahve getirirler orta şekerli ''Meeersi bir tanem'' Yahu deneyin bir de onun yerine ''Teşekkür ederim'' ya da ''Sağ ol'' kelimesini... İnanın ki Mersi de size küsüp kırılmayacaktır...

Bir mersi den bir şey olmaz demeyin. Bir mersi ile başlarsınız, çocuklarınızda sizden öyle öğrenirler, sonra onlarda unuturlar teşekkür ederim ya da sağ ol kelimelerini... Bu yabancı özentiliğini bırakmaya ilk dilimizden başlarsak, daha sonra her konuda ki millileşmede de örnek olacaktır...

Okuduğunuz için ben de hepinize teşekkür ederim. Sağ olun ve mersi gibi kelimeleri de nispeten daha az kullanmaya özen gösterin... Dil bir toplumun çimentosudur, böyle ufak tefek yanlışları önemsemez ve düzeltme yoluna gitmez isek daha sonra, hem dilde hem de edebiyatımızda geleceğimiz çok daha sorunlu, çok daha karanlık olacaktır... Anneler babalar en büyük görevde bu konuda sizlere düşmektedir, Lütfen özen göstermeye çalışın çocuklarınıza ve yakınlarınıza...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sizi de Beşikteyeken Kerttiler mi
Kıroloji Biliminin İncelikleri
Biyolojik Çöp Olmayın
Gerçekleri Tarih Yazar Tarihide
Sıkıyor ve Yoruyor Bu İnsanlar Bizi
Ey Türk Esnaf ve Zanaatkârı
Bu Devirde Ne Kaldı
Yapmayın İnsanı Yalnızlaştırmayın
Zahmetli İşler Bunlar
Bu Yazıda Dayak Yerleştirme Bulunmaktadır

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bilgisayar Oyunlarının Gerçek Amacı
Ramazan Kolisi ve Volisi
Sosyal Medya Fenamenleri
Dünyada ki Bütün Karışıklıklar Emperyalizme Yarar
İnsanları Yazalım Biraz
Bekle Bizi Mars Sıra Sende
Sam Amcaya Popomla Gülüyorum
Karalahana Çorbası Gururumuzdur
Kamera Şakası Şaklabanlıkları
Nolcek Bu Fenerbahçenin Hali

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Papatyaya [Şiir]
Bak Bakalım Arkadaş [Şiir]
Babam Eve Her Döndüğünde [Şiir]
Pazarola [Şiir]
9. 15 Şemsiyesi [Şiir]
O Zamanda Bir Leştiniz [Şiir]
Gökyüzü [Şiir]
İlahi Adalet Bu Mutlak Gerçekleşecek [Şiir]
Hiç Tanımadığım Çocuklar [Şiir]
Bu Kadar mı [Şiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da başlayıp devam eden bir hayat. İlk ortaokul, lise ve iki yıllık bir üniversite deneyimi, ticaret hayatı Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri dişi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir şekilde akıp gidiyor. Biraz şiir, biraz öykü ve denemelerin sıcaklığında. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.