..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öğreniyoruz ki tarihten hiçbir şey öğrenmiyoruz. -Hegel
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Güven ve Güvensizlik > Osman AKTAŞ

29 Haziran 2021
Çocuklar İçimizde Çoğalacaklar  
Osman AKTAŞ
Çocuklar içimizde yıprana renkli balonlar. Onlar vicdanı infaz edenlerin sağırlıklarına aldırmadan çığlık atmaktalar. Çığlıklarını kendileri ve birkaç insandan başka duyan yaratık olmasa da.

:HDI:
Çocuklar içimizde yıpranan renkli balonlar. Onlar vicdanı infaz edenlerin sağırlıklarına aldırmadan çığlık atmaktalar. Çığlıklarını kendileri ve birkaç insandan başka duyan yaratık olmasa da.

"Zalim hükmederken gönül tahtıma
Nasıl isyan etmem nasıl kahretmem
Oturmuş ağlarken kara bahtıma
Nasıl isyan etmem nasıl kahretmem"

Çocuklar, ellerinde oyuncaklar, oyun oynamalıydılar. Oyuncak oldular karakteri sürüngen olan yaratıklar ellerinde. Yaratıklar, ellerinde adalet halay çekmekteler. Temizlikten arındırılmış ruhları istemleri doğrultusunda hareket ettirerek.

"Yargı kesin: Acı duymak ruhun fiyakasıdır
kin, susturur insani; adına çıdam denir
susulunca tutulan çetele simsiyahtır
o siyah öç almakçasına gür ve bereketlidir"

Çocuklar, kursaklarımızda kalmış mutluluklar. Çocuklar derebeylerinin ellerinde umut tüketmekteler. Sözünü tüketmiş bir ozanın elindeki sazı incitmekteler sığ bir acuzenin huzur bitiren sırıtmaları arasında.

"Vandal yürek! Görün ki alkışlanasın
ez bütün çiçekleri kendine canavar dedir
haksızlık et, haksız olduğun anlaşılsın
yaşamak bir sanrı değilse öç alınmak gerektir."

Çocuklar, sınırları ihlal edilmiş ülkeler. İlkesiz kalmış devletler, ürkek ve korkak kahramanların ellerinde saldırıya uğramaktalar. Barışın kovulduğu kent meydanlarında dindar ahlaksızlar dolaşmaktalar çocukları heba etmek pahasına.

"Köleler gördüm, karavaşlar
hayaları burulmuş bir adamın ayaklarını yıkamaktalardı
artık kelimeleri kalmamış fiyatları sormaktan
saçları taranılmaktan usanmışlar"

Çocuklar, aç ve açıkta değil, taciz ve tecavüze uğramışlar. Uğratanlar mağrur bir edayla sokakları arşınlamaktalar. İnsanın insan olduğu umudunu da ellerinden alarak güneşi köreltmekteler. Görevleri sosyal bir yarayı hendek kılmak, insanın insana güvenini yok ederek.

"kaldırımlarda demokrat
otobüslerde dindar
geceyi
saatlerine bakarak anlıyorlar"

Çocuklar, hangi vicdansızların harabeye dönmüş sokaklarındalar. Sokaklarında türlü masumların kanı ve gözyaşı var. İçlerinden kaçı küresel bir alçaklığın kapısından çıkmaya cüret edebildiler. Uygunsuz düşlerin dişler arasından sarktığı bu garip çağda adlarını eritilmiş kurşunlarla yazıldılar çocuklar.

"en okunaklı çehremle bekliyorum
oyundan çıkmıyorum
korkuyorum sıram geçer
biletim yanar diye
önümde bir yığın açalya
bir sürü çarkıfelek
gergin çenekli cesetleriyle
önümde binlerce çiçek"

Çocuklar nefreti iliklerinde yaşayıp meşrulaştırdılar. Çocuk çığlıklarına kulakları tıkalı olan varlıkların salyaları altında insanlıktan utandılar. Ama bu tacizci, tecavüzcü namussuzlar arkalarını sağlama aldılar ve hiçbir şeyden utanmadılar.

"Yapılsın adil pazarlık
yapılsın yapılacaksa
işte koydum işlemeyi düşündüğüm suçları
sizin geçmiş hatalarınız karşısına.
Ne yapsam
döl saçan her rüzgarın
vebası bende kalacak"

Çocuklar, içimi kurcalayan masum duygular. Biz öpmeye kıyamazken, kimler onları canice emelleri uğrunda kullandılar? Kimler bu yaratıkları kör numarasına yatıp da görmediler? Kimler Allah nidaları altında Allah’ı bütün kalplerde öldürmeye kalktılar?

"hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
dünyayı çocuklara verelim
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar dikecekler."

Siz, çocuk düşmanları; çocukları, kadınları, insanları, hayvanları, bitkileri, denizleri, dağları, bulutları, güneşi ve yıldızları hak etmiyorsunuz. Sizin hak ettiğiniz kirli para ve kirli düşleriniz. Karaktersizsiniz, nesilsiz de kalın.

"Hayın, karanlıktı gece,
Can garip, can suskun,
Can paramparça..."

Çocuklar içimizde çoğalacaklar. Bir gün kurduğunuz bu düzenin sizi boğması için çalışacaklar.

29 Haziran 21
Gölcük

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
10 Kasım
İslam ve Rejim
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
İrade ve Kudret
Kanlı Temmuz
Bu Vatan
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]

Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)

yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.