..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Erdað Duru




25 Þubat 2022
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook  
Erdað Duru
FB serveti, mülkiyeti, gücü, medya ve haber akýþýný elit bir azýnlýðýn elinde konsolide etmek, her þeyin kontrolunu o azýnlýða devretmek, insanlarý elitlere boyun eðmeye zorlamak ve algoritmalarla þartlandýrmak üzere oluþturulmuþ dehümanist bir yapý. Ýnsana ve kiþilik haklarýna en küçük bir saygýlarý yok. Bu, insanlýðýn geleceði, bireysel özgürlük, düþünce ve ifade özgürlüðü açýsýndan çok vahim bir durum. Facebook insan haklarýný ve bireysel özgürlükleri faþist-Nazi bir örgüt gibi ihlal ediyor. Ortaçað artýðý bu korku ve baskýnýn kirli ve yaygýn örgütlenmesine karþý savaþmak, direnmek ve protesto etmek zorundayýz.


:GBJ:
Mark Zuckerberg ve adamlarý Facebook'u sanal bir internet hapishanesine, dijital bir korku evi, ya da daha kötüsü Nazi toplama kamplarýna benzer bir yapýya dönüþtürmeyi sonunda baþardýlar. Evet, bir üye olarak kendimi sanki bir Nazi toplama kampýnýn cehenneminde yaþýyormuþum gibi hissediyorum. Peki tüm bunlar nasýl oldu ve Facebook bu noktaya nasýl geldi ?

ÝNANILMAZ TESADÜFLER
Baðýmsýz medya kanallarýndan The Intercept 12 Eylül 2016 tarihli yazýsýyla Ýsrail’in Facebook'u kendi siyasal çýkarlarý için kullanmakta olduðunu, Ýsrail karþýtý eleþtirel yazý ve yorumlarý sansürlemeye, gerektiðinde hesaplarý kapatmaya zorladýðýný açýkladý. Ardýndan 30 Aralýk 2017 günü “Facebook ABD ve Ýsrail hükümetlerinin talimatlarýyla hesaplarý kapattýðýný duyuruyor” baþlýklý yazýsýyla Intercept’in editörü Glenn Greenwald hangi içeriðin sansürlenmesi gerektiðinin belirlenmesinde Facebook’un ABD ve Ýsrail ile doðrudan iþbirliði yaptýðýna dikkat çekti.

19 Temmuz 2018’de Ýsrail ülkeyi “sadece Yahudilere ait özel bir yurt” olarak tanýmlayan ýrkçý bir yasayý kabul etti. Ýsrail’in Anayasasý olarak tanýmlanan bu 11 maddelik yasa mecliste onaylanarak “Temel Yasa - Yahudilerin Milli-Devleti Ýsrail” adýyla yürürlüðe girdi. Yasada “Yahudiler” ve “Yahudi olmayanlar” (Jews and Non-Jews) ayrýmý net ve açýk bir biçimde belirlendi, Filistin bölgesi "Yahudilerin tarihsel anayurdu" olarak tanýmlandý ve "Yahudilerin ülkenin kaderini tayin etmede özel ayrýcalýða sahip olduðu" belirtildi. Bu aþýrý sað faþist ve ýrkçý yasayla Ýsrail, de facto, apartheid bir devlete dönüþmüþ oldu.

Ne AB, ne ABD, ne de Arap dünyasý -bir iki cýlýz tepki dýþýnda- bu karara itiraz etmedi. Bu inanýlmaz geliþme, dünya medyasý tarafýndan çok olaðan ve meþru bir uygulama gibi kabul edildi, üzerinde bile durulmadý. Tüm dünyada aþýrý milliyetçilik, ýrkçýlýk ve apartheid uygulamalar kýnanýr ve engellenirken Ýsrail’in ne gibi bir ayrýcalýðý var ki kimse buna itiraz etmedi, itiraz etmeye cesaret bile edemedi ? Ýsrail her istediðini yapabilen dokunulmaz ve kutsal bir devlet mi oldu?

Derken 2018'in sonlarýna doðru Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, hükümetlerle sorunlarý çözmek amacýyla baðýmsýz bir gözetim kurulu oluþturulacaðýný duyurdu. Kurul 17 Eylül 2019 tarihinde “Facebook Yüksek Yargý Konseyi” (Facebook Supreme Court) adýyla göreve baþladý. FYYK’nin misyonu, Facebook'un daha önceki içerik yönergelerini deðiþtirmeyi, yeni topluluk standartlarýný tanýmlamayý, üyelerin paylaþým ve faaliyetlerini denetlemeyi de kapsamaktadýr. Ýyi de ülkelerin yasalarý, mahkemeleri, yargýçlarý ve hukuk kurallarý dururken internet sitelerinin ayrýca “Yüksek Yargý Konseyleri” gibi cafcaflý kurumlar oluþturmasý da ne demek oluyor ? Ayrý bir hukuk ve kurallar düzeni mi doðuyor ?

Derken, ardýndan 1 Aralýk 2019'da Covid-19'un ilk semptomlarý rapor edildi. DSÖ salgýn ve semptomlarýn 8 Aralýk 2019 günü baþladýðýný doðruladý. Hemen arkasýndan salgýn gerekçesiyle tüm özgürlükler ve seyahat etme hakkýnýn kýsýtlanmasý süreci ve salgýnla ilgili haberlere, özellikle virüsün laboratuvarlarda üretildiði, salgýn ve aþýlarýn dünya nüfusunu azaltmak için kullanýlacak kitlesel imha silahlarý olduðu yolundaki haberlere sansür uygulamasýna geçildi. Bu tür açýklama ve eleþtiride bulunan araþtýrmacýlar, bilim ve týp insanlar komplocu olmakla suçlandý, meslekten ihraç edilenler oldu. Adeta küresel çapta yeni bir baskýcý ve karanlýk düzenin dayatmalarý ve kurallarý yatak odalarýmýza kadar girdi. Özellikle emekliler ile yaþlý insanlar aþaðýlandý, hastalýk yayýcýlar olarak görüldüler, aile ve arkadaþ iliþkileri, insanlar arasýndaki dayanýþma ve sevgi azaldý. Herkes birbirinden korkmaya ve nefret etmeye baþladý. Böylesine kaotik bir küresel korku ortamýnda, fýrsattan istifade ve devletlerin göz yummasýyla bir sürü suç iþlendi, sýðýnmacýlar katledildi, etnik temizlik yapýldý, zenginler daha zengin, fakirler daha fakir oldu…

Ýyi de tüm bunlar tamamen tesadüf olamaz mý? Doðrusu bir Kartezyen olarak, tüm bu kronolojik geliþmeler nedense bana pek rastlantý gibi görünmüyor: Hepsi iyice düþünülen, yýllardan beri hazýrlýðý yapýlan, soðukkanlý bir þekilde yavaþ yavaþ uygulamaya konan ve kirli bir merkezden yönetilen küresel bir plan gibi duruyor.

FACEBOOK'UN ÜYELER ÜZERÝNDEKÝ BASKILARI
FB, özellikle 2018 yýlýndan itibaren çeþitli bahanelerle üyelerine ceza ve tehdit mesajlarý göndererek “Yüksek Yargý Konseyi tarafýndan belirlenen yeni kurallarýný ve cezalarýný agresif bir þekilde uygulamaya baþladý. Bu cezalar, herhangi bir itiraz hakký olmaksýzýn, 24 saat, 30 gün, 2 ay veya 6 ay boyunca FB’de paylaþým yapýlmasýný veya hesaplarýn kullanýlmasýna iliþkin çeþitli yaptýrýmlarý kapsamaktadýr.

Örneðin, Bill Gates’in Covid-19 hakkýnda söylediklerini eleþtirmek, aþý veya salgýnla ilgili küresel politikalara karþý çýkan haberleri paylaþmak, bu baðlamda baðýmsýz haber kanallarýndan paylaþým yapmak Facebook topluluk standartlarýna aykýrý paylaþýmda bulunmak anlamýna geliyor.

Ama öte yandan FB yönetimi -çok büyük bir ikiyüzlülük ve çifte standartla - gerici, fanatik, dinci, þeriatçý hatta ýrkçý kurumlarýn görüþ ve teorilerini FB’de paylaþmasýna, ve kendilerini o elit azýnlýða adamýþ sözde bilim insanlarýnýn, Elon Musk gibi medyatik zengin þýmarýklarýn abuk sabuk yorumlarýna izin veriyor, bunlarý komplo teorisi olarak görmüyor.

Ben dahil birçok arkadaþým sansüre uðradýk, geliþigüzel ve haksýz cezalar aldýk. Üstelik verilen bu cezalara “yeterli elemanýmýz yok” diyerek itiraz hakký da tanýmýyorlar. Ancak bizler özgür düþünürler, yüksek eðitimli entelektüeller ve yeryüzü yurttaþlarý olarak, yapay zeka veya elit bir azýnlýk tarafýndan manipüle edilen kuklalara dönüþtürülmeyi kabul etmiyoruz ve buna sonuna kadar direneceðiz. FB yönetimi saldýrgan tavýrlar ve tehditlerle bizim gibileri yýldýracaðýný sanmasýn.

ELÝT AZINLIÐIN HÝZMETÝNDE
Facebook’un bireysel özgürlüklere, insan haklarýna ve insan denen varlýða en küçük bir saygý duymadýðý açýktýr. Faþist-Nazi benzeri dehümanist bir örgüt gibi insan haklarýný ve bireysel özgürlüðü ihlal etmekten zerre kadar çekinmiyorlar. Böylece dünya halklarýnýn ve Ýnsanlýðýn sinsi düþmanlarý olduklarý ayan beyan açýða çýkýyor.

Dolayýsýyla bu baðlamda çok çirkin ve korkutucu bir gerçekle yüz yüze kalýyoruz: FB serveti, mülkiyeti, gücü, medya ve haber akýþýný elit bir azýnlýðýn elinde konsolide etmek, her þeyin kontrolunu o azýnlýða devretmek, insanlarý elitlere boyun eðmeye zorlamak ve algoritmalarla þartlandýrmak üzere oluþturulmuþ dehümanist bir yapý. Ýnsana ve kiþilik haklarýna en küçük bir saygýlarý yok. Bu, insanlýðýn geleceði, bireysel özgürlük, düþünce ve ifade özgürlüðü açýsýndan çok vahim bir durum. Facebook insan haklarýný ve bireysel özgürlükleri faþist-Nazi bir örgüt gibi ihlal ediyor. Ortaçað artýðý bu korku ve baskýnýn kirli ve yaygýn örgütlenmesine karþý savaþmak, direnmek ve protesto etmek zorundayýz. Facebook’un insan ve insanlýða karþý iþlediði suçlardan dolayý Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'nde (AÝHM) veya Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nde (ICC) yargýlanmasý ve yöneticilerinin hesap vermesi gerekiyor.


DÝPNOTLAR

Kaynak: https://theintercept.com/2016/09/12/facebook-is-collaborating-with-the-israeli-government-to-determine-what-should-be-censored/)

Kaynak: https://theintercept.com/2017/12/30/facebook-says-it-is-deleting-accounts-at-the-direction-of-the-u-s-and-israeli-governments/

Dehümanizasyon (insanlýktan çýkarma) insan varlýðýndaki Hümanizmin ve insanlýðýn inkarýdýr. Ýnsan, Yuval Noah Harari’nin “Homo Sapiens” kitabýnda belirttiði gibi dünya ve çevreye zararlý, hayvandan daha aþaðý acýmasýz bir “tür” dür. Ortadan kaldýrýlmasý gerekir. Oysa aslýnda dünyaya zarar veren insan deðil, acýmasýz ultra kapitalistler ve azgýn bir avuç elit azýnlýktýr. Harari gibileri de bu azýnlýðýn hizmetindedir. Dehümanizasyon sýradan insanlara, genellikle insanlara atfedilen zihinsel kapasitelerden yoksunlarmýþ gibi bakýlmasý ve davranýlmasýdýr. Soykýrým ve etnik temizlik yapmaya gerekçe oluþturma, kitle imha silahlarýný kullanmaya teþvik etme tekniklerinden biridir. Ayrýca savaþlar, yargýsýz infaz, kölelik, ýrkçýlýk, apartheid, mala mülke el konulmasýný, oy hakký ve insan haklarýnýn reddini haklý çýkarmak ve siyasal muhaliflere saldýrmak için kullanýlýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor?
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi!
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm)
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm)
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak!
Ýsrail Nereye? (2. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (1. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (2. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1 [Ýnceleme]
Holokost Yorgunluðu [Ýnceleme]
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2 [Ýnceleme]
Bilderberg – "Eyes Wide Shut" [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm) [Ýnceleme]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.