Her devrim yokolup gidiyor ve peşinden yalnızca yeni bir bürokrasinin artıklarını bırakıyor. -Kafka |
|
||||||||||
|
Pişmanlık; hayatta dönüşü olmayan yanlışlar yapmamızda önemli rol oynayan, olmazsa olmazımız diyebileceğimiz bir duygudur. Bizi esir almasındaki tek sorumlu yine biz insanlarız. Keşke şunu yapmasaydım keşke şunu şöyle yapsaydım diye zamanımızın büyük bölümünü hayıflanarak geçirdiğimiz görülür. Boşa savurduğumuz vakitler hayatımızın en büyük kayıplarındandır. Değerli olduğuna inandığım bir fikrimi sizlerle paylaşmayı uygun görüyorum. Kaleme aldığım bu yazımda, madem pişmanlığı ele alıyorum, keşke kelimesinin bu duygunun bir simgesi olduğunu siz değerli okurlarımla paylaşmak isterim. Yaptığınız bir hata yüzünden yırtınıp dövünmek istemiyorsanız yapmanız gereken şey, hataya düşmeden önce önleminizi almaktır. Hayatınızı etkileyeceğine inandığınız bir yanlışa düşmeden önleminizi almamanız, sizleri bir ömür hiçbir işe yaramayacağını bildiğiniz pişmanlık duygusu ile baş başa bırakacaktır. Sonra da yukarıda sizlere bahsetmiş olduğum simge kelime bir şarkı misali dilinize dolanacak, gittiğiniz her yerde onunla birlikte olmaya devam edeceksiniz. Böyle olmaması için hesapsız adımlar atmamalı, pişman olacağınız davranışların hayatınızda yer bulmasına müsaade etmemelisiniz. İnsanlara hayatlarının bir yerini işgal edeceğine inandığım bu duygu hakkında birkaç tavsiyede bulunmayı kendime bir borç biliyorum. Karşınızdaki şahıslar için önemli olduğuna inandığınız görevlerinizden feragat etmeden önce biraz düşünerek hareket edin. Yoksa deyim yerindeyse treni kaçırır, varmak istediğiniz yere geç kalırsınız. Bir diğer tavsiyem, hiçbir zaman duygularınızı gizleme fikrine kapılarak kendinizi çıkışı olmayan bir yola sürüklememenizdir. Düşünülmesi lazım gelen bir diğer durum da sizleri yaşamınızdan soğutacak kadar büyük zararlara uğramadan önce yapamayacağınız şeyler uğruna kendinizi boş yere helak etmemenizdir. Pişmanlık hakkında her daim şu fikri kafamda birçok şeyin önüne koymuşumdur: Pişmanlık, insanın içini bir kurt misali kemirir. Eğer bu gerçeği göz ardı edersek hayatımızın karanlıklar ülkesi halini alacağı aşikardır. Yaşamımızın karanlıklara gömülmesine engel olmanın en güzel yolu, kafamızda gereksiz yere yer etmesine müsaade ettiğimiz sabit fikirlerimizden kurtulmaktır. Bu duygu üzerine şarkılar yazıldığını bilen birisi olarak insanlara şunu söylemekten çekinmiyorum: Pişmanlık, özellikle hayatımız boyunca bizleri büyük üzüntülere boğan son pişmanlık hiçbir işe yaramadığı gibi insanları derin bir boşluğa sürüklemektedir. Pişmanlığın simgesi dediğimiz keşke kelimesi de yaşanan kayıpları telafi etmemektedir. Keşke kelimesini ağızlara almamak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Ömrümüzü pişmanlıklarla geçirmemek için her adım atışımızda sonraki adımları da hesaba katmalıyız. Evet, değerli okurlarım! Hayatınızdan pişmanlığı çıkarabilmek için sizleri mutlu edecek güzelliklerle meşgul olun. Çünkü kalbinizden atmadığınız bu kurdun sizleri kemirmesine izin verdiğiniz müddetçe hayatınızda hiçbir kazanım elde edemezsiniz.
İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.
|
|
| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık | Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi | |
Book Cover Zone
Premade Book Covers
İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim
Yapım, 2024 | © Hüseyin İbiş, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz. |