..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýnternet > Hüseyin Ýbiþ




25 Aðustos 2024
Sözlerinizin Aðýrlýðý Altýnda Ezilmeyin  
Hüseyin Ýbiþ
ben bu yazýmý siz deðerli okurlarýmý bilgilendirmek amacý güderek ve sizlere faydalý olabilmek için kaleme almýþ bulunuyorum ve diyorum ki hiçbir zaman sözlerinizin aðýrlýðý altýnda ezilmeyin tükürdüðünüzü yalamak zorunda kalmayýn birileri tarafýndan zorunda býrakýlmayýn


:EH:

Tükürdüðünü yalamak, insanlarýn bir daha bu iþi bana kimse yaptýramaz deyip de ayný mevzuyu tekrardan ele almasý ve sözünü çiðnediði fark edilen þahýslar yahut tek bir þahýs için kullanýlan deyimdir.
Bir nevi büyüklerimizin bizlere öðütlemekten beri durmadýðý büyük lokma yut, büyük söz konuþma sözünün farklý bir versiyonudur.
Konu olarak ele almýþ olduðum bu manalý deyim, insanlara hayatta güzelliklerin yanýnda kalplerde boþluklarýn yer etmesine sebep olacaðýný gösteren deðersizliklerin de olduðunu anlatmaktadýr.
Evet deðerli okurlarým, sizler için bu yazýmý satýrlara dökmekte bir an olsun tereddüt etmedim; çünkü sizleri yaþamýn iki yüzü hakkýnda bilgilendirmem gerektiðine kanaat getirdim.
Kaleme aldýðým makalemin belli bir kitleye deðil, bütün insanlara hitap ettiðinin de bilinmesini isterim.
Ben geçirdiðim zaman içerisinde insanlarýn birçoðunun büyük konuþmalarý altýnda ezildiðini gözlemledim ve sizleri konu olarak ele aldýðým deyimin önemini anlatmakla kendimi yükümlü hissettim.
Tabiri caizse tükürdüðünü yalayan birçok insan tanýdým ben, bunu yapmam deyip de sözünün altýnda ezildiðine þahit oldum.
Demem o ki hayatýmýz boyunca büyük konuþmalarýn aðzýmýzdan dökülmesine müsaade etmek, yapmakta olduðumuz en büyük hatta dönüþü olmayan hatalarýmýzdan bir tanesi olabilir.
Bilinmelidir ki insanoðlu hiç düþünmeden yersiz kararlara imza atmakta ve kaldýramayacaðý aðýr bir yük altýna girdiðinin farkýna varmamaktadýr.
Bahsetmekte olduðum aðýr yüklerin baþýnda ise tükürdüðünü yalamak yani sözünün altýnda ezilerek yok olup gitmek gelmektedir.
Eðer altýna imza attýðýmýz kararlarýn bizleri büyük kayýplara uðratacaðýnýn farkýnda olsak, mantýksýz fikirlerin beyinlerimizi yönlendirmesine müsaade etmeyiz.
Yani altýnda ezilmekten kurtulamayacaðýmýz aðýrlýklarla mücadele eder, bizi küçük düþürecek en küçük bir harekete bile kendimizi maruz býrakmayýz.
Biz bu deyimin hayatýn en önemli gerçeklerinden bir tanesi olduðunu vatandaþlarýmýza anlatmak için büyük gayretlere giriyoruz; fakat bir arpa boyu yol alamadýðýmýz aþikar.
Hayatlarýnda olumsuzluklarýn yer edeceðine sebep olan büyük konuþmalarýnýn altýnda ezildiklerini fark ettikleri anda çoktan iþ iþten geçmiþ oluyor.
Yazýk ki insanlar ayný yolda yürümekte ýsrar ediyor, nelerden olduklarýný idrak edemiyorlar.
Sözünü etmiþ olduðum idraksizlikleri de birçok kimseye büyük konuþtuklarý için pahalýya patlýyor.
Ben her zaman dostlarýmla muhabbet ederken diyorum ki; üzerine bastýrarak þunu yapmam, bunu etmem cümlesini kurmaktan geri durun, yoksa gün gelir sözünüzü yemek zorunda kalýr çok üzülürsünüz.
Neden bu uyarýyý yapma gereði duyduðuma gelince dostum diye baðrýma bastýðým kimselerin üzüldüðüne þahit olmak en az bana da onlar kadar sýkýntý verir.
Bilinmelidir ki hiçbir dostumun boþluða düþmesine gönlüm razý gelmez, uyarýlarýmý herkese ona göre yaparým, biliyorum ki yanlýþ bir kelimem dostlarýma kendi hatalarýndan daha fazla zarara uðratacaktýr.
Ýstediðim tek þey; bana kucak açtýðýný bildiðim þahýslarýn aðzýmdan çýkan tek bir söz yüzünden üzülmeleri, hayatlarý boyunca umuttan yoksun kalmalarýdýr.
Her daim düþüncem insanlara bil hassa dostum dediðim kimselere faydalý bilgiler vererek onlarýn telafisi mümkün olmayan kayýplara uðramalarýna engel olmaktýr.
Bunun da makalelerimde ele almakta olduðum konularla olacaðý akýllarda bulundurulmalý, insan yaþamýnda cehalete götüren yollarýn kesilmesi gerektiði bilincinde olunmalýdýr.
Son tavsiyem insanlarýn kafalarýnýn sýðmadýðý yere gövdelerini sokmamalarý gerektiði yani altýnda ezileceklerine inandýklarý büyük konuþmalardan uzak durmalarý yönündedir.
Yoksa ömürleri yettiði müddetçe tükürdüklerini yalamaktan kurtulmalarý mümkün görünmemektedir.
Faydasýz görülen her ne varsa hayatýnýzdan uzak tutun, bir ömür aðzýnýzdan çýkacak olan yahut çýkan bir tek kelimenin hayatýnýzda nelere mal olacaðýný aklýnýzýn bir köþesinde bulundurmaktan vazgeçmeyin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dostum Diyenlere Sýrt Çevirmeyin
Cehalet Önümüzde Engel Olmasýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalplerde Kirlilik Yer Bulmasýn
Hayatýnýz Çeliþkilerden Ýbaret Olmasýn
Hayatýmýzda Geç Kalmýþlýklar Yaþanmasýn
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Haklý Mücadelemizde Kayýplarýmýz Olmasýn
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerinizi Nefret Rüzgarýna Býrakmayýn
Piþmanlýk Rüzgarýnda Savrulmayýn
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boþ Ver Üzülme [Þiir]
Ýnsan Hayatý Þiirlere Mýsradýr [Þiir]
Yaþamýmda Haklý Mücadelem [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.