..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutların tadını çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Arama Motoru

İzEdebiyat > Şiir > Halk > Kâmuran Esen

11 Temmuz 2003
Anladım ki / Anadolum Yar Bana  
Kâmuran Esen

:CIJE:
Şöyle bir dolaştım Anadolu’ da:
Nereye gittimse oralı oldum.
Göklerinde uçtum, yundum denizlerinde.
Boyun büken çiğdeminde hüznümü buldum.

Yollarında umutların kırıntıları
Rüzgârında çember çeviren çocuğu gördüm.
Şöyle bir üfledi çoban kavala:
Çaldı sevdiğimin sitemlerini,
Yüreğimin yangını kavalındaydı.
Ovaları cömert bir ana gibi
Atılan her tohumu doğurmaktaydı.

Tarlada kınalı eller pamuk topluyor,
İbrikler dizilmiş çeşme başına.
Süzüyor bir delikanlı yavuklusunu,
Kalbi çarpıyor olmalı delicesine.
Bıyık buran eller heyecandaydı.

Yollarda yorgun ayaklar gördüm
Torbasında umudu katık ekmeğe
Ay ışığına çiçeklerin kokusu sinmiş
Parlıyor yaprakta çiy , gözlerde sevinç
Kaldırdı yaşlı kadın yükünü hızla
Çilesi yükünden daha fazlaydı.

Ama umutluydu insanım benim
Toprakta bulmuştu saadetini
Vurmaktaydı neşterini toprağa
Dokunuyor yarasına dirilsin diye
Aç nefese bir lokma verilsin diye
Ne verirse toprağa alıyor geri
Cömert toprak kalleş değiş, taş değil
Dinliyor yüreğini Fatma Bacı’nın
Söylediği türküyü anlamaktaydı.

Anladım ki; Anadolum yar bana
Her yerinde yüreğimi titreten el var
Dert ortağım , gönüldaşım , sırdaşım
Bakmaktaydı görmesem de , uzaktan
Yıllar önce yitirdiğim sevdiğim
Ölmemiş , toprağımda solumaktaydı.

Sonra geldim doğduğum şehre
Her kaldırım taşında ayak izim var
Bakmaktaydı bana sevgili gibi
Yüreğimi bakışımdan okumaktaydı
Haykırıyor gibiydi “ Nerdeydin? ” diye
Sanki hasretimden ağlamaktaydı.

Anadolum sanki burda gizlenmiş
Bir çift gözden milyonlar bana bakıyor
Doğduğum bu şehir Türkiyem olmuş
Yoğrulmuş bereketli kadın elinde
Kokmaktaydı sıcak bir ekmek gibi
Tüm illeri toplanmış, burada ses veriyor
Her evinde başka bir şehir yaşamaktaydı.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Soru
Gönderen: özgür durmuş / İstanbul/Türkiye
20 Şubat 2007
Kamuran bey eserlerinizi okuyor ve takip ediyorum bir çoğunuda etkileyeci ve sürükleyici buluyorum. Özellikle sormak isterim bir çok yönü ile yüzlerce şiir yazılabilecek kadar geniş bir formata sahip Anadolu'yu neden bu kadar düz ifadelerle anlattınız? Oysa ki kelime dağarcığınız ve hazneniz müsait sanki aceleye gelmiş gibi.....YANIT:Merhaba Sayın Özgür Durmuş.Beni pek okumadığınız, "Kamuran Bey" demenizden belli.Oysa, ben bayanım.:)...."Anadolu'yu neden bu kadar düz anlattınız?" diye soruyorsunuz.Ne bileyim!Şiiri yazdığım andaki ( iki - üç yıl önce, belki daha fazla) duygularımı şu an anımsamam olanaksız.Ne düşünerek yazdım, acele mi yazdım, şiiri bekletip üzerinde çalıştım mı; bilemiyorum.Benim tarzım bu demekki.İlginize teşekkür ederim...Sevgiler....Kâmuran Esen

:: anadolu sevgisi
Gönderen: Ahmet Zekai Yıldız / Bursa/Türkiye
27 Mart 2006
anadolu tutkusu şairin anadolu tutkulu dizeleriyle karılıp güzel bir şiir olmuş kutlarım.

:: Yaşamı omuzlama sorumluluğu bilinci
Gönderen: Nuri Can / Nijmegen / Nederland
13 Temmuz 2003
Selam sevgili Kamuran Hocam ‘”Dünyayı şairler yada çocuklar yönetse, o zaman dirlik düzenlik olur; çünkü ikisininde yüreği sevgi doludur, ikiside açık yüreklilikle yaklaşır hem beyninin hem yüreğinin sorunlarına” diyen yazara katılmamak mümkün mü? o duyarlı, güzel yüreğinizin imbiğinden süzülmüş şiirlerinizi, yazılarınızı okuynca başka türlü düşünülebilir mi?. Ben sizi, sayygı duyduğum biri olarak hep dosdoğru, eğilip bükülmeden, onurundan, sevgisinden ödün vermeden yürüyerek hep gölgede kalmayı ilke edinen Türkiye”nin ender, diline tutkun, eli öpülesi şaire ve yazarlarından birisiniz. Öncelikle yazı ve şiirlerinizin bir çoğunu okumuş talihli bir okuyucunuz olarak, dizelerinizin arasından sızan o inceliği, güzelliği, sevgiyi, hüznü, umudu, erdemi ve o derin uğultuyu, çığlığı yaşamanın, tatmanın keyfini ve insan olma onurunun yüceliğini yaşadım dizelerinizde, bu yüzden size sonsuz kere teşekkürler ederim. Sizinle aynı sitede olmak bile benim için şereflerin en büyüğüdür. size sevgi, selam ve dostluğumu ekliyorum. Beynimi beynininizin aydınlığına yaslayıp, yüreğimi yüreğinizin sıcaklığına, o öpülesi güzel öğretmen ellerinizden öpüyorum. Sevgi selam ve dostlukla

:: Teşekkürler
Gönderen: Tuba Tutar / Antalya
11 Temmuz 2003
Teşekkürler K.Esen... Yine Anadolu kokan, siz kokan mısralarınızla bizi buluşturduğunuz için... Yüreğinize ve kaleminize sağlık... Sevgili Elçin gibi bende güzel Anadolumun güzel Akdeniz kentinden selam ve saygılarımı gönderiyorum...

:: Mükemmel....!
Gönderen: orkide / İstanbul
11 Temmuz 2003
Ben de Elçin gibi bu güzel Anadolu turu için size teşekkür ediyorum...! Yüreğiniz ve kaleminize sağlık...! Sevgiler..

:: Egeden Sevgiler
Gönderen: Elçin / Anadolunun Batısı
11 Temmuz 2003
"Nereye gittimse oralı oldum" -Hemşerim Memleket nere? -BU DÜNYA BENİM MEMLEKET, -Hayır anlamadın...! Hemşerim, Memleket Nere? -DEDİM YA....! BU DÜNYA BENİM MEMLEKET..... emeği, sevgiyi sizde, sizin Anadoluda olmanız ne güzel..... yazılarınız yaşıyor nefes alıp veriyor hatta bazen sunni teneffüs bile yapıyor... Anadolu Turu için teşekkürler, çok güzeldi. Egeden Sevgi ve Saygılar. ELÇİN

Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.

İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın halk kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sen Gideli
Türkülerin Dili
Bahçıvan ve Çiçekler...
Bir Dağ Köyünde Tanıdım Seni
Türk Olmanın Bedeli
Haydi Halaya!
Gözlerimi Kapatamam
Çocuk ve Tual
Folklör / Anadolumun Dilleri
Fatma Nine'nin Şiiri - 3

Yazarın şiir ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dönüşü Olmayan Gidiş
Seni Özlemenin Kitabını Yazabilirim
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın
İşte Gidiyorsun
Gelseydin Eğer
Ne Zaman Seni Düşünsem
O Beklenen Hiç Gelmeyecek
Çek Beni İçine Bir Nefeste
Sığınacağım Başka Yürek Yok
Uykularında Sev Beni

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Farzederek Yaşayamazsın [Öykü]
Kiralık Evin Şartları........... [Öykü]
Yanmayan Bir Ampulden Nasıl Mutlu Olunur [Öykü]
Bir Doğum Günü Öyküsü [Öykü]
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüş Zurna ! [Öykü]
Bir Boyama Kursu Öyküsü [Öykü]
Ağır Misafir [Öykü]
Çocukluğumdaki Çerçiciler Ve Düğünler [Öykü]
Kadın Hastalığı [Öykü]
Yağmur , Güneş , Rüzgâr ve Babam [Öykü]

Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdıklarımı okuyucularla paylaşmak amacıyla buraya gönderiyorum. Yıllardır, yerel bir gazeteye haftalık köşe yazıyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalışıyorum. Yayımlanmış Kitaplarım: -Şiirlerle Öyküler - şiir / Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumağı - şiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlığı Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalım Uğurcuğum- deneme , anı / --Senfoni Yayınları ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüğü - Baskıya hazırlanıyor

Etkilendiği Yazarlar:
Okuduğum her yazardan veya yazıdan etkilenirim. Bende bir etki bırakmayacak, herhangi bir şey öğretmeyecek bir yazı düşünemiyorum.

yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler

yazarın kütüphaneleri

| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.