..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Didaktik > Orkun Levent BOYA




18 Mart 2005
Bendeki Karga ile Tilki  
Orkun Levent BOYA
Tilki, daldaki kargayý kandýrýr ve karganýn aðzýndan düþen peyniri yer. O andan itibaren, tilkinin adýnýn kurnaza, karganýn adýnýn ise aptala çýktýðýný hepimiz biliriz.


:FEAG:
     
Tilki, dalda duran kargayý kandýrýr ve karganýn aðzýndan düþen peyniri yer... Karga kaybetmiþ olmanýn verdiði mahzunlukla tilkinin aðzýndan salyalar akýtarak peyniri yiyiþini seyreder. Tilki peyniri yiyip, son artýklarýný da yuttuktan sonra karga ona “afiyet olsun” der ve uçar gider. Karganýn arkasýndan bakan tilki onun hakkýnda, “aptal olduðu kadar da nezaket sahibiymiþ” diye geçirir içinden.

Ertesi gün karga, ayný yere aðzýnda bir lokma peynirle tekrar gelir. Tabi ki tilki yine aþaðýdadýr. Tilki, tam kargayý konuþturarak peynirini almaya kalkýþacaktýr ki karga kendiliðinden peyniri onun önüne atar. Tilki bir anlýk þaþkýnlýðýný atlattýktan sonra peyniri yemeye koyulur. Karga yine onu seyretmektedir. Tilki peynirin son artýklarýný da yiyip aðzýndaki salyalarý sildikten sonra kafasýný yukarýda karganýn durduðu dala doðru kaldýrarak kargaya “teþekkür ederim” der ve arkasýný dönerek oradan uzaklaþýrken ona bakan karga, “kurnaz olduðu kadar da nezaket sahibiymiþ” diye geçirdi içinden.

Üçüncü gün karga yine aðzýnda bir parça peynirle gelip ayný dala konar. Tilki ise her günkü gibi aþaðýda beklemektedir. Karga konduðu dalýn üstünde peynirini yemeye koyulur. Tilkinin aðzýndan salyalarý akmasýna raðmen, ne karga ona bir gram peynir verir, ne de tilki ondan bir parça peynir ister. Karga peynirini yiyip bitirdikten sonra tilki ona “afiyet olsun” der.

Tilki, o gece rüyasýnda kargayý görür. Karga, ona “Sen o ilk gün beni kandýrýp peynirimi aldýðýnda çok üzüldüm. Ýkinci gün, isteseydin sana verebileceðimi göstermek istedim. Ve sen o peyniri bitirdiðinde bana teþekkür ettiðinde mutlu oldum. Üçüncü gün, özellikle sana bir parça bile vermedim. Senin ne yapacaðýný merak ediyordum. Sen, aðzýndan salyalar akar bir halde olmana raðmen bir gün önce sana kendiliðinden yiyecek veren birini aldatmaya kalkmadýn. Bu tavrýn ise beni çok sevindirdi. Aslýnda bir adaletsizlik söz konusuydu. Üç günün ikisinde sen, birinde ben doydum. Oysa yarý yarýya paylaþsaydýk ikimiz de her gün doymuþ olacaktýk. Hiç önemli deðil. Artýk kurnazlýkla beni bir kere kandýrabileceðini öðrendin. Unutma ki kurnazlýkla bir þeyi elde etmeye kalkarsan o þeyi son kez elde edebilirsin. Oysa, doðru ve dürüst davranýrsan, o þeyi sonsuz kere elde etme imkanýna sahip olabilirsin.
Ýstesem, ben her gün o dala konup senin karþýnda hiç konuþmadan peynirimi afiyetle yiyebilirim. Ama yapmayacaðým. Bundan sonra lokmamýn yarýsýný seninle paylaþacaðým. Çünkü ben inanýyorum ki, sen de bundan sonra yiyecek bir þey bulduðunda bana bir parça ayýracaksýndýr. Yanýlýyor muyum?” dediðinde tilki uykusundan uyanýr ve etrafýna bakarak kargayý arar. Hemen bunun bir rüya olduðunun farkýna varýr ve rüyasýnda gördüðü kargaya “Yanýlmýyorsun” der.

O gece karga da rüyasýnda tilkiyi görür. Tilki kargaya, “ilk gün seni kandýrarak peynirini yediðim için çok mutlu olmuþtum. Ama ikinci gün sen aðzýndaki peyniri kendiliðinden bana verdiðinde onu yerken çok sevindim. Üçüncü gün, sen kendi baþýna oturup peynirini yerken aðzýmdan sular akmasýna raðmen, kabaran nefsimi tatmin etmek için senden bir parça bile istemeye utandým. Çünkü bir gün önce sen kendiliðinden bana onu vermiþtin. “Demek ki bugün yalnýz baþýna yemek istiyor” diye düþündüm hakkýnda.
Sonra eve doðru giderken kendi kendime; “Neden her gün birimiz yiyoruz peyniri? Neden bölüþmüyoruz?” diye sordum. Ve sana þunu söylemeye karar verdim; “Peynir senin, verirsin-vermezsin!..Eðer yarýn geldiðinde bana peynirini verirsen ben onun sadece yarýsýný kabul edeceðim. Böylelikle ikimizde bir þeyler yemiþ olacaðýz. Ayrýca bundan sonra ben de, kendi bulduðum yiyeceklerden sana ayýrýp, buluþtuðumuzda sana vereceðim. Çünkü sen bana paylaþmanýn yüceliðini öðrettin” der. Karga gözünü açtýðýnda gülümseyerek, “Yarýn, bu rüyayý gerçek yapacaðýz” dedi.

Ertesi gün buluþma yerine geldiklerinde karga aðzýndaki peyniri tilkinin önüne doðru attýðýnda, tilki ayak týrnaklarýyla peyniri ikiye ayýrýr ve kargaya, “Bunun yarýsýný sen, yarýsýný ben yiyeceðiz. Ayný dün gece senin, rüyamda bana söylediðin gibi!...” dediðinde þaþýran karga, þaþkýnlýðýný atlattýktan sonra ona; “Bundan sonra her þeyi bölüþeceðiz, ayný senin, rüyamda bana söylediðin gibi!..” der. Karganýn söyledikleri karþýsýnda þaþýran tilki daha sonra gülerek “Demek sesimi duydun!..” der ve o günden sonra aralarýnda büyük bir dostluk oluþur.

O.L.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bendeki Karga ile Tilki
Gönderen: Taki Akkuþ / Ýstanbul/Türkiye
17 Aðustos 2006
Masalýmsý öykünü beðeni ile okudum.Birlikte bir arada yaþamanýn, ve paylaþýmýn güzelliklerini sergilediðin için kutlarým seni.Keþke insanlarda, Karga ve Tilki kadar anlayýþlý olsalar. Kalemine saðlýk, kal saðlýcakla. Taki Akkuþ

:: :))
Gönderen: Serpil Baþol / küçük bir deniz þehri.../Türkiye
22 Mart 2005
Bayýldým öykünüze:))Umarým tüm tilkiler ve kargalar bu gibi bir kaç rüya görür. Ve rüyalarýný hatýrlayýp uygulama yaparlar. Biraz uzak bir ihtimal ama umut hep vardýr deðil mi?Sevgiyle...serpil...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn didaktik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deve ile Yýlan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçük Deniz Kýzý ve Sevgi
Kutu Kutu Pense
Kýþ Günlüðü
Ýlk Öðretmenim
Anastasia & Pietro
Tanrý ve Test
Hale'nin Papatyalarý
Bozulmayan
Çal Hanky Çal!..
Kendileri Babam Deðildir, Sadece Soyadý Benzerliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tiktak Tiktak [Þiir]
Mutlu Olma Sanatý [Deneme]
Ufak Þeyleri Dert Etmeyin [Deneme]
Yeni Tanrý [Deneme]


Orkun Levent BOYA kimdir?

Basit, sade, sýradan bir þeyler yazarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Klasikler


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orkun Levent BOYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.