..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Didaktik > Orkun Levent BOYA




23 Aðustos 2005
Deve ile Yýlan  
Bir Yolculuk Öyküsü

Orkun Levent BOYA


Pazar yerindeki sepetinden sýzarak uzaklaþan kobrayla, kervandan kaçan deve þehrin dýþýnda, çölün baþlangýcýnda karþýlaþmýþlar. Yýlan devenin tabanýndan ürkmüþ, deve ise, yýlanýn dilinin ucundakinden.


:BIJJ:
Pazar yerindeki sepetinden sýzarak uzaklaþan kobrayla, kervandan kaçan deve þehrin dýþýnda, çölün baþlangýcýnda karþýlaþmýþlar. Yýlan devenin tabanýndan ürkmüþ, deve ise, yýlanýn dilinin ucundakinden. Az sonra ikisi de, dönüp dönüp geriye baktýklarýndan birbirlerinin tedirginliklerinin ayný olduðunu anlamýþlar; “arkamýzdan gelen var mý?”

Tek çýkýþlarýnýn “çölün diðer tarafý” olduðunu ikisi de biliyormuþ; tecrübelerine güvenen deve, “ben çölü geçebilirim” demiþ. “beni de al sýrtýna... ne sýrtýna, hatta baþýnýn üstüne al. Birlikte geçelim þu çölü... Beni baþýnýn üstüne alýrsan, hem daha uzaðý görmene yardýmcý olabilirim hem de yanýna arkadaþ olurum.” Demiþ, yýlan. Deve, tedirgin bir halde sormuþ, “Ama sen bir yýlansýn!.. Ya, yarý yolda beni sokar, öldürürsen?..” Yýlan kendinden emin ve rahat, “Olur mu hiç? Beni baþýnýn üstünde taþýyan birini nasýl sokarým. Hem, seni sokarsam kendimin de öleceðini bilmeyecek kadar aptal deðilim. Evet, ben bir yýlaným, zehirim çok güçlüdür. Ama ben, neyi nerede yapacaðýmý bilirim. Kaldý ki, seni sokmamýn bana hiçbir yararý olmaz. Çünkü, seni yiyemem. Biz yýlanlar, yiyebileceðimiz avlarý sokarýz. Bir de, bize saldýraný.” Demiþ. Yýlanýn bu yanýtý aklýna yatan deve biraz daha rahatlamak adýna sormuþ; “söz mü?”... “söz” deyince, yýlan, “hadi bakalým geç baþýmýn üstüne, birlikte geçelim þu çölü arkadaþça” demiþ.

Yýlan, hýzla týrmanarak devenin baþýnýn üstüne oturmuþ ve yola çýkmýþlar. Çok çabuk da kaynaþmýþlar. Deve, hörgücündeki stoklarýndan diline uzattýðý ýslaklýkla yýlanýn aðýz kuruluðunu gidermesine ve karþýsýna çýkan böcek türü þeyleri ayaðýyla ezerek, karnýný doyurmasýna yardýmcý olurken, yýlan da, devenin göremeyeceði yerlerdeki çalýlýklardan deveyi haberdar ederek karnýný doyurmasýna yardýmcý oluyormuþ.
Hatta, yolculuðun bir anýnda, yýlan çölün ortasýnda bir su birikintisi ve etrafýnda gölgesinden faydalanabilecekleri aðaçlarýn olduðunu haber verince deve bile hayretler içinde kalmýþ, “yýllardýr bu çölü aþýp dururum da, burada böyle bir yer olduðunu hiç bilmiyordum, sað ol yýlan kardeþ” demiþ.

Aralarýnda oluþan bu dostlukla yolculuklarý, sorunsuz olmanýn yanýnda neþe içinde devam ederken deve, yýllarýn tecrübesiyle, yolun yarýsýnda olduklarýna kanaat getirmiþ olmalý ki, “Eee, bak dostum, benim dayanýklýlýðýmla, senin gözcülün birleþince nasýl da yolu yarýladýk” deyince, yýlan, hemen deveyi boynundan sokmuþ.

Aldýðý zehrin darbesiyle yer yýkýlan deve, sayýlý nefeslerini hýzla tüketmeye baþladýðýnda, yaptýklarýna piþman bir yüzle yýlana, “Neden yaptýn?.. Hani söz vermiþtin?.. Þimdi ikimiz de öleceðiz!..” demiþ. Yýlan, muzaffer bir edayla dilini dalgalandýrdýktan sonra deveye, “Seninle yolculuðumuz buraya kadar... Gerisini ben yalnýz da giderim... Bütün bir yol boyu sana gözcülük yapacaðýmý sanmakla, yanýldýðýný öðrenmiþ oldun sen de... Her þeyi kestirebilirsin ama bir yýlanýn ne zaman ne yapacaðýný asla!.. Bir yýlanýn, ne zaman, ne yapacaðýný bir yýlandan baþkasý bilemez.” Demiþ. Yýlaný dinleyen deve güçlükle, “Bir daha yýlanla yola çýkmak mý?” dediðinde, yýlan gülerek, “Öðreniyorsun ama, geç öðreniyorsun... Aslýnda sen de insanlar gibisin; her bir þeyi yaþayarak öðrenmek istiyorsun ama bu uðurda bazen de ölebileceðini bilmiyorsun...” demiþ... Deve de, “Ayný senin gibi!” dediðinde, yýlan hayretler içinde sormuþ, “Nasýl yani?” Deve, “Sana þaka yapmýþtým, yolun yarýsý demekle. Dostluðun, arkadaþlýðýn o kadar çok hoþuma gitmiþti ki, ben de böyle bir dostluðun bitmemesi için yolu uzatýyordum. Daha yolun dörtte birini bile gitmedik.” Demiþ ve eklemiþ, “Ama yanýlmýþým. Hem yýlandan dost olmayacaðýný öðrendim, hem de yýlanla þaka yapýlmayacaðýný...” Yýlan ise üzgün bir halde, “Evet, ben de bir þey öðrendim; O da, dostluðun ne demek olduðunu.” Demiþ ve eklemiþ, “ama artýk çok geç...”

O.L.Boya

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: öykünüz..
Gönderen: ayþegül engin / Ýstanbul/Türkiye
31 Aðustos 2005
öðretici, ders verici, didaktik.. büyük beyaz bir tebeþir, karatahta, tek ayak üstünde beklemek gibi:)

:: Selamlar
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
30 Aðustos 2005
Merhaba Orkun Abi, Öykünü çok beðendim. Ýnsanlar için çok eðitici. Bu öyküden çýkarýlacak ders þu: Bir insana hiç bir zaman tam anlamýyla güvenme. Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn didaktik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bendeki Karga ile Tilki

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçük Deniz Kýzý ve Sevgi
Kutu Kutu Pense
Kýþ Günlüðü
Anastasia & Pietro
Ýlk Öðretmenim
Tanrý ve Test
Hale'nin Papatyalarý
Bozulmayan
Çal Hanky Çal!..
Kendileri Babam Deðildir, Sadece Soyadý Benzerliði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tiktak Tiktak [Þiir]
Mutlu Olma Sanatý [Deneme]
Ufak Þeyleri Dert Etmeyin [Deneme]
Yeni Tanrý [Deneme]


Orkun Levent BOYA kimdir?

Basit, sade, sýradan bir þeyler yazarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Klasikler


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orkun Levent BOYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.