..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Kâmuran Esen




17 Nisan 2005
Kulaklarým Nasýl Delindi / Aný  
Hayali cihan deðen anýlar........

Kâmuran Esen


Yeni düzenleme........


:DHGJ:
Köyümüze çerçici gelirdi çocukluðumda. 1960’lý yýllarda....... Çok yaþlýydý çerçici amca. Eþyalarý yüklediði eþeðine biner, aniden görünüverirdi köyün tozlu yollarýnda. Biz çocuklar,sevinçten deli olurduk onu görünce...Yaþlarýmý 9 - 12 arasý.......”Koþun çocuklar koþuuuun!.....Çerçici geldiiiiiiiii.”...Bu ses yankýlanýrdý köyün daðlarýnda....Parasý olmayanlar bile çerçiciden alýþ veriþ yapabilirlerdi. Bazý çocuklar, sýrf bir þeyler alabilmek için, evden ne bulursa getirirlerdi. Para yerine buðday, yumurta, eski naylon veya lâstik ayakkabý, kullanýlmayan bakýr kaplar.

Bazý arkadaþlarýmýzýn annelerinden habersiz, yepyeni naylon veya lâstik ayakkabýlarý bile getirdikleri olurdu. Bunlarý almazdý çerçici amca.......Erkek çocuklarý hemen mantar tabancalarýna saldýrýrlardý. Bir seferinde erkek kardeþim çerçiciden aldýðý mantar tabancasý ile, komþumuzda misafir olan bir çocuðun dudaðýný yaralamýþtý.Ya gözüne gelseydi?.... Biz kýz çocuklarýnýn gözleri süs eþyalarýnda olurdu. Tokalar, bilezikler, küpeler alýrdýk. Bileziklerin kolumuzda þýngýrdamasý çok hoþumuza giderdi. Parlak, altýn sarýsý renginde bileziklerin altýn olabileceðini düþünürdük. Hatta bazý arkadaþlar, bunlarýn kesinlikle altýn olduðunu söylerlerdi. Pek ihtimal veremezdim ama, altýn olduðuna inanmak isterdim...Bilezik olsun da, boþ verin altýnýný.

Köyümüze gelen iþte bu çerçiciden iki tane bilezik , bir çift de küpe almýþtým. Bilezikleri koluma taktým. Þýngýrdasýn diye, sürekli kolumu oynatýyor, ikide bir elimle saçýmý düzeltiyordum. Ne hoþ þýngýrdýyor?Türkü söyler gibi. Ýçim kýpýrdýyor bu sesi duyunca.... Ama kulaklarým delik deðildi. Oysa ben, küpeleri takmaya can atýyordum. O halde, kulaklarýmýn delinmesi gerekiyordu. Bunun da çaresi vardý. Köyümüzde bir Fatma Ninemiz vardý. Onun bilmediði yoktu. Bilge bir kadýndý. Herhangi bir sýkýntýsý olan, hemen Fatma Nine’ye koþardý. Turþunun nasýl kurulacaðý, asma yapraklarýnýn nasýl salamura yapýlacaðý ve bu iþin püf noktalarý hep Fatma Nine’ye sorulurdu. Hastalanan hayvanlara ne içirilmesi gerektiðini bile bilirdi. Gençlere o akýl verir, yanlýþ yapanlara o nasihat ederdi. Nazara gelenleri okur, haylazlýk edenlerin uslanmasý için dualar ederdi...Ama Yaramaz Ýsmail Abi’ye ne yaptýysa, fayda etmedi. Biraz daha okumasý, dua etmesi gerekiyor galiba.

Ýþte bu Fatma Nine kulak da deliyordu. Biz çocuklara yaklaþýmý da çok iyiydi. Bazý ihtiyarlar gibi çocuklara baðýrmýyor, azarlamýyordu. O nedenle Fatma Nine’yi çok seviyordum. Hem bir gün bana paçalý don(pijama) bile dikmiþti. Caným!....”Kýnalý kuzum,” diyor bana.

Ben de ona gittim, kulaklarýmý deldirmek için. Asma yapraklarýný demetliyordu gittiðimde. Önce piþman oldum, korkudan dizlerimin baðýnýn çözüldüðünü hissettim. Acaba vaz mý geçsem?...Ya kanarsa kulaklarým? Ya iðne kýrýlýrsa? Ya kulaðým yýrtýlýrsa?......Ýçimden bir ses; “Peki küpeler?” dedi.....”Küpeleri boþuna mý aldýn?...Pýrýl pýrýl, üstelik kýrmýzý taþlý.”......Bütün cesaretimi toplayýp, kurbanlýk koyun gibi dizlerine yatýverdim Fatma Nine’nin...Aslýnda çok korkaktým. Ama güzel olmak için her þeye razýydým. Bir an önce küpelerimi takmak istiyordum. Küpelerle daha da güzel bir kýz olacaðýmý biliyordum.

Fatma Nine yanaklarýmý okþadý, yaþlý parmaklarýyla kulak mememi tuzla ovdu uzun süre. Önce gýdýklandým, sonra hissetmez oldum. Ovdu ovdu, ucunda iplik takýlý olan iðneyi kulak mememe cart diye aniden batýrýverdi. Ve ipliði kulak mememden geçirdi.Tenim, vücudumdan ayrýldý sandým.Kulaðýmdaki acýnýn diðer ucunu ayak parmaklarýmda hissettim birden, ürperdim. Saniyede ayný acý ,vücudumun en uç noktasýna ulaþývermiþti. Caným yanmýþtý, ama hiç belli etmedim. Ama derimin tavuk derisi gibi olduðunu hissettim.Tüylerim ayaða kalktý, birden üþümeye baþladým. Ýpliðin iki ucunu birleþtirip düðümledi Fatma Nine. Ýþte kulaðýmýn biri delinmiþti. Çaresiz ikincisi de delinecekti. Tek küpeyle gezemeyeceðime göre, sabretmeliydim. Canýmýn yanmasýna razý olmalýydým. Sabrettim, aðlamadým. Aþý yapýlýrken bile aðlamýyorum. Ama ablam? Ödü patlýyor iðneciyi görünce, rengi bal mumu gibi sararýyor. Kardeþimi hiç sormayýn. Deli danalar gibi zor yakalýyoruz aþý yaptýrmak için. Korkak kardeþim benim!...Babam kardeþime, “Aslan oðlum,” diyor ikide bir. Bu nasýl aslan böyle?

Ayný yöntemle ikinci kulaðýmý da deldirdim. Ýyi ki kulaðým iki tane.Ya parmaklarým gibi on tane olsaydý?...Ayy! Aklýma geldikçe kötü oluyorum...Köyde çocuklarýn kulaklarý hep böyle deliniyordu. Bildiðim, gördüðüm veya duyduðum baþka bir yöntem yoktu. Çok caným yandý ama hiç aðlamadým. Kendimi tuttum.

Birkaç gün acýdý kulaklarým; gece kulaklarýmýn üstüne yatamadým. Güzel olmak için, bu kadar acýya katlanýrdým, katlandým da. ”Antidot” diye bir merhem bulunurdu evimizde. Yaramýz ,beremiz eksik olmazdý hiç. Hele erkek kardeþimin. Ýþte bu Antidot bizim kurtarýcýmýzdý. Annem o merhemden sürdü kulaklarýma. Ama çok kötü kokuyor yaaaa!

Kulaklarým iyileþince, çerçiciden aldýðým küpeleri taktým. Cebimdeki aynayý çýkarýp çýkarýp bakýyordum. Çok güzel olmuþtum. Ah bir de burnum biraz küçük olsaydý. Þöyle hokka gibi.......Olsun! Yeþil gözlerim, açýk kumral saçlarým, beni güzel yapmaya yetiyor.Ya Hayriye gibi kara, kuru bir kýz olsaydým!..... Ýyi ki kulaklarýmý deldirmiþtim. Babam bana bir müddet sonra altýn küpe aldý. Bir de altýn bilezik alsaydý tamam olacaktý. Çünkü çerçiciden aldýðým bileziklerin altýný zamanla silinmiþ, geriye gümüþü kalmýþtý. Altýn sarýsý bileziklerim, teneke gibi olmuþtu.

O çerçicileri, altýndan gümüþe dönen bileziklerimi , bana çok yakýþan küpelerimi ve en önemlisi, çocukluðumu o kadar özledim ki!




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Selamlar
Gönderen: bee / Ýstanbul/
2 Ocak 2006
Merhaba Kamuran Haným, Sizin anýnýzý okuyunca benim kulak deldirme maceram geldi aklýma. Yalnýz ben kulaklarýmýn deldirilmesini istemiþ olduðumu hiç anýmsamýyorum. Sanýyorum annem "bütün kýz çocuklarýnýn kulaklarý delinir" düsturuyla hareket etmiþ ve beni isteyip istemediðimi bilmez bir halde sizin bahsettiðinize benzer yaþlý bir teyzeye götürmüþtü. Kulaklarýmýn ýsýrgan otuyla ovulduðunu anýmsýyorum. Cildim son derece hassas olduðu için hala küpe takmakta zorlanýyorum. Anlayacaðýnýz o ilkel yöntemle kulaklarýmýn delinmesinin pek bir anlamý olmadý. Þimdi benim kýzým 9 yaþýnda olmasýna raðmen kulaklarý hala delinmiþ deðil. Reþit olup kendi arzusuyla deldirmediði sürece deldirmeye de niyetim yok. sevgiler b.e.e




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öðretmenler Günü
Çocukluðumdaki Ramazanlar
Çöteren Nine
Çocuklarýmýz - 2
Kulaklarým Nasýl Delindi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.