teknolojide gelinen son durumda ve insanlarýn her zaman iyi ve doðruyu bulma yolundaki adýmlarýný bir sonucu olarak geliþen pozitif bilimlerin verimiþ olduðu tipik deðiþimleri söylemek istiyorum. aslýnda bu yazýyý kimin hangi amaçla okuyacaðýný bilmiyorum. ama kendi çalýþmalarým ve þuana kadarki yapmýþ olduðum gerçegi görme çabasýyla. genel görelelik ve büyük patlama teorilerinin bir nebze katkýda bulanmak istiyorum. ýþýk hýzýnýn üzerindeki cisimlerin maddesel boyuttan çýktýðý söylenir. ve her maddenin bir bileþini vardýr. eger madde olmassa bizde otamatik olarak varlýýðýmýzý sürdüremeyiz. fakat yüksek hýzlarda ve eþ zamanlý enerjilerde yani hareketli everen ve harekti dönüþümler olduðu için yaklaþýk olarak ele alýnan zamanýn iki boyutunu incelemek gerekiyor. mesala ýþýktaki bir birimlik bir sapma bize hýzýn tersi zamanda geri dönmesi gibi .belki biraz anlaþýlmýyor ama genel fizik kanunlarý içinde birimin neyle alðýladýðýmýz ve hangi ölçülerde geçeli olduðuna bakmamýz gerekiyor. dönen cisimlerin inteðrallerinde oludðu gibi